Virtuvė > Patarimai > 15 naudingų gaminimo...
 

15 naudingų gaminimo gudrybių, kurias būtina žinoti


2019 02 18 | Autorius: Mama.lt, Shutterstock nuotr.
 

Maisto gaminimas gali tapti malonia ir raminančia veikla, ypač, jeigu žinote daug šį procesą palengvinančių gudrybių. Ar žinote, kodėl neišsiplaka grietinėle? Ar mokate lengvai ir greitai nulupti česnakų skilteles? Ar jūsų biskvito centras išsipučia gerokai labiau, nei šonai? Ar jums pavyktų vos per porą minučių suminkštinti iš šaldytuvo ištrauktą sviestą?

1. Spagečiai keptuvėje išvirs greičiau. Jeigu esate labai alkani, tai spagečius (ar kitus ilguosius makaronus) vertėtų virti plačioje ir gilioje keptuvėje arba troškintuve. Didesnis metalo paviršiaus plotas efektyviau perduos šilumą vandeniui, jis užvirs greičiau ir išliks karštesnis, kuomet sudėsite makaronus.

2. Šaltu vandeniu perlietas puodas „nepritrauks“ pieno. Jeigu teko kaitinti pieną, tai pastebėjote, kad jį labai „traukia“ prie puodo dugno ir sienelių, pienas greitai pradeda svilti, puodą vėliau sunku išplauti. Pieną „trauks“ gerokai mažiau, jeigu puodą prieš pildami pieną, perliesite šaltu vandeniu. Perlieto puodo, žinoma, nesausinkite, tik šiek tiek nupurtykite vandens perteklių, supilkite pieną ir statykite ant ugnies.

3. Lašelis vandens parodys, ar keptuvė įkaitusi. Abejojate, ar keptuvė jau pakankamai įkaito? Įlašinkite lašelį vandens. Jeigu jis ima šnypšti ir per akimirką išgaruoja - metas kepti.

4. Su šlakeliu acto virti kiaušiniai nusilups lengviau. Į vandenį, kuriame virsite kiaušinius įpilkite porą šaukštų acto. Actas suminkštins kiaušinių lukštus ir jie nusilups lengviau bei dailiau. Tai ypač aktualu, jeigu gaminsite įdarytų kiaušinių puseles, juos pjaustysite riekelėmis ir dėsite į salotas ant ant sumuštinių.

5. Prieskoninės žolelės + aliejus + ledukų formelė - skaniausieji kubeliai. Šviežias prieskonines žoleles (ypač jeigu jų turite daug arba jos jau pradeda vysti) smulkiai sukapokite, sudėkite į ledo kubelių formelę ir užpilkite aliejumi (arba lydytu sviestu), o tuomet užšaldykite. Sušalusius kubelius galite sudėti į maišelius, tuomet jie užims mažiau vietos. Tokį kubelį galite įmesti į keptuvę kepant, įdėti į sriubą, troškinį, salotas, ant kepsnio.

6. Mikrobanginėje šildytas maistas neišsausės, jeigu jį uždengsite drėgnu popieriniu rankšluosčiu. Mikrobanginė - puikus išradimas norintiems sutaupyti šiek tiek laiko, tačiau, deja, joje šildyto maisto skonis tikrai prastesnis. Mikrobanginėje šildytas maistas išsausėja, tampa tąsus, sušyla netolygiai. Šių problemų išvengsite, jeigu šildomą maistą pridengsite vandeniu sudrėkintu popieriniu rankšluostėliu.

7. Kiaušinių lukštų gabaliukus lengviau ištraukti drėgnais pirštais. Į ruošiamą tešlą ar omletą įkritusi kiaušinio lukšto skeveldra - nemaloni, tačiau dažnai pasitaikanti smulkmena. Labiausiai erzina tai, kad lukštelį ypač sunku ištraukti! Tą padaryti bus lengviau, jeigu pirštų galiukus prieš tai sudrėkinsite vandeniu, tuomet skeveldrą suimti ir ištraukti bus lengviau, ji neišsprūs.

8. Pakratytos česnakų skiltelės nusilups lengviau. Česnako sultys gan lipnios, tad vos jį įpjovus, nulupti odeles tampa sudėtinga ir erzinančia užduotimi - jos lupasi sunkiai, limpa prie pirštų, peilio ir stalo. Česnakų skilteles sudėkite į indelį ar stiklainiuką su dangteliu ir labai gerai papurtykite, o tuomet tiesiog patrinkite tarp pirštų. Odeles tiesiog nuslys nuo „apsidaužiusių“ skiltelių.

9. Karštas puodelis greitai suminkštins sviestą. Sumuštinių sutepimui, kremams, keksų tešlai reikia minkšto, lengvai tepamo ar plakamo, tačiau nelydyto sviesto. Ką daryti, jeigu pamiršote iš anksto iš šaldytuvo ištraukti sviesto pakelį? Į puodelius pripilkite verdančio vandens, minutėlę palaukite, kol puodeliai įkais. Karštus puodelius užvožkite ant sviesto gabaliukų (sviestą supjaustykite taip, kad gabaliukas laisvai tilptų po puodeliu, tačiau nesiliestų prie jo sienelių) ir palikite porai minučių. Po karštu puodeliu pabuvęs sviestas kaip mat suminkštės!

10. Pjaustomi produktai nelips prie aliejumi patepto peilio. Česnakai, svogūnai, sūris, bananai ir eilė kitų produktų įkyriai limpa prie peilio. To išvengsite, jeigu prieš pjaustymą peilį šiek tiek patepsite aliejumi. Žinoma, reikėtų naudoti neutralaus skonio (ar mėgstamą) aliejų, kuris „nesutrukdys“ ruošiamam patiekalui.

11. Cukrus išliks birus, jeigu į jį įdėsite riekę duonos. Atidarytas cukrus (ypač rudasis) ilgainiui sukietėja, suprastėja jo skonis. Šios bėdos išvengsite, jeigu į cukraus pakelį įdėsite riekelę juodos duonos. Ji sugers perteklinę drėgmę, o cukrus išliks birus.

12. Kad biskvitai ir pyragai iškiltų lygiai, kepimo formos šonus apsukite drėgnu frotiniu rankšluosčiu. Kepant biskvitus ar pyragus labai dažnai susiduriame su netolygiu tešlos kilimu - visas kepinys pakyla, tačiau labiausiai išsipučia jo centras, kuris dažniausiai dar ir įtrūksta, susiformuoja „ugnikalnis“. Skonio kepinio forma tikrai negadina, tačiau ji aktuali, jeigu pyragą ketiname sutepti kremu, dekoruoti. Netolygiai pakilusį kepinį teks pjaustyti, suteikti jam simetrišką formą. Netolygaus kilimo išvengsite, jeigu prieš kepimą formos sieneles iš išorės apsuksite gerokai vandenyje sudrėkintu rankšluosčiu (iškirpkite rankšluosčio juostą pagal savo kepimo formą, kraštelį susekite sąvaržėle ar metaliniu smeigtuku).

13. Paprasta trapios tešlos formulė: 3 + 2 + 1. Trapi tešla iš miltų, sviesto ir šalto vandens idealiai tinka saldžių ir pikantiškų pyragų, tartų pagrindams, tešlos krepšeliams. Ją pagaminti ypač paprasta. Tereikia atsiminti formulę 3 + 2 + 1, t.y. 3 dalis persijotų miltų ištrinti su 2 dalimis šalto, kubeliais pjaustyto sviesto ir įpilti 1 dalį labai šalto vandens (vandenį reikia pilti palaipsniui, po šaukštą, kaskart permaišant). Šią paprastutę tešlą lengva pagerinti į ją pridėjus kvapių meduolių prieskonių, truputį cukraus, pikantiškiems kepiniams tešlą reikės pagardinti druska, prieskoniais, žolelėmis.

14. Tortą tolygiai apglaistyti bus lengviau, jei jį pašaldysite. Dekoruojamą tortą, visų pirma, aptepkite gan plonu glajaus sluoksniu ir porai valandų pastatykite į šaldytuvą. Tuomet antrąjį glajaus sluoksnį užtepti bus gerokai lengviau, jis pasiskirstys tolygiau, biskvitai nepersišvies.

15. Reikia plakti šaltą grietinėlę. Grietinėlės išplakimas nėra sudėtinga užduotis, tačiau būtina žinoti kelias taisykles. Reikėtų plakti šaltą grietinėlę, taip pat neprošal atvėsinti ir indą, kuriame plaksite, o taip pat ir mikserio šluoteles. Visi indai ir įrankiai turi būti švarūs ir sausi.


 
Taip pat skaitykite
Mokėjimas išvirti sultinį - svarbus kulinarinis įgūdis. Sultinį galima panaudoti labai plačiai: patiekti prie pyragėlių ar kibinų,...

Kava – neatsiejamas kiekvieno ryto palydovas, tačiau ne tik. Šį, kūną atgaivinantį bei energijos ir žvalumo suteikiantį...

Kas lėmė tokį stulbinantį lauko kepsninių populiarumo šuolį? Pažvelkime, kas paskatino lauko grilinių populiarumo augimą Lietuvoje...

Ar jums patinka mielinės tešlos bandelės su cinamonu, varške, obuoliais, troškintais kopūstais, lašinukais ar...

Rašyti komentarą

 
Linda Mark
2020-03-30 14:29:04
KAIP IŠSISKOLIAU IŠ ŠIOS DIDŽIOSIOS BENDROVĖS Sveiki, mano brangūs žmonės, aš esu Linda McDonald, šiuo metu gyvenanti Austine Teksase, JAV. Šiuo metu esu našlė su trimis vaikais ir 2018 m. Balandžio mėn. Buvau pakliuvusi į finansinę padėtį ir man reikėjo refinansuoti ir sumokėti sąskaitas. Bandžiau ieškoti paskolų iš įvairių privačių ir verslo paskolų firmų, bet niekada nesėkmingai. Dauguma bankų atmetė mano kreditą, nesiskundė tomis paskolų įmonėmis, kurios jas vadina savų pinigų skolintoju, nes jos visos yra apgaulės, visos jos nori pinigų, ir jūs iš jų dar negirdite, jie du kartus man tai padarė prieš susitikdami su ponu Davidu Wilsonu. Pats įdomiausias dalykas yra tas, kad mano paskola man buvo pervesta per 74 valandas, todėl patarsiu kreiptis į p. Davidą, jei jus domina paskolos gavimas ir esate tikri, kad galėsite jį laiku grąžinti, galite susisiekti su juo el. paštu ……… (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Nėra kredito patikrinimo, nėra jokio kredito davėjo, turintį tik 2% palūkanų normą ir geresnius grąžinimo planus bei grafiką, jei turite susisiekti su bet kuria įmone dėl paskolos užtikrinimo be užstato, tada susisiekite su p. Davidu Wilsonu dėl paskolos Jie siūlo visų rūšių paskolas Trumpalaikė paskola (5_10 metų) Ilgalaikė paskola (20_40) Žiniasklaidos terminuota paskola (10_20) Jie siūlo paskolą kaip Būsto paskola ............., Verslo paskola ........ Skolos paskola ....... Studentų paskola .........., verslo pradinė paskola Verslo paskola ......., įmonės paskola .............. ir kt El. Paštas .......... (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Kalbant apie finansinę krizę ir paskolą, tuomet reikia kreiptis į Davido Wilsono paskolą, tiesiog pasakykite jam, kad ponia Linda McDonald nurodo jums sėkmės ................... ....
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (149)
Paulius