Virtuvė > Patarimai > 15 naudingų gaminimo...
 

15 naudingų gaminimo gudrybių, kurias būtina žinoti


2017 11 10 | Autorius: Mama.lt, Shutterstock nuotr.
 

Maisto gaminimas gali tapti malonia ir raminančia veikla, ypač, jeigu žinote daug šį procesą palengvinančių gudrybių. Ar žinote, kodėl neišsiplaka grietinėle? Ar mokate lengvai ir greitai nulupti česnakų skilteles? Ar jūsų biskvito centras išsipučia gerokai labiau, nei šonai? Ar jums pavyktų vos per porą minučių suminkštinti iš šaldytuvo ištrauktą sviestą?

1. Spagečiai keptuvėje išvirs greičiau. Jeigu esate labai alkani, tai spagečius (ar kitus ilguosius makaronus) vertėtų virti plačioje ir gilioje keptuvėje arba troškintuve. Didesnis metalo paviršiaus plotas efektyviau perduos šilumą vandeniui, jis užvirs greičiau ir išliks karštesnis, kuomet sudėsite makaronus.

2. Šaltu vandeniu perlietas puodas „nepritrauks“ pieno. Jeigu teko kaitinti pieną, tai pastebėjote, kad jį labai „traukia“ prie puodo dugno ir sienelių, pienas greitai pradeda svilti, puodą vėliau sunku išplauti. Pieną „trauks“ gerokai mažiau, jeigu puodą prieš pildami pieną, perliesite šaltu vandeniu. Perlieto puodo, žinoma, nesausinkite, tik šiek tiek nupurtykite vandens perteklių, supilkite pieną ir statykite ant ugnies.

3. Lašelis vandens parodys, ar keptuvė įkaitusi. Abejojate, ar keptuvė jau pakankamai įkaito? Įlašinkite lašelį vandens. Jeigu jis ima šnypšti ir per akimirką išgaruoja - metas kepti.

4. Su šlakeliu acto virti kiaušiniai nusilups lengviau. Į vandenį, kuriame virsite kiaušinius įpilkite porą šaukštų acto. Actas suminkštins kiaušinių lukštus ir jie nusilups lengviau bei dailiau. Tai ypač aktualu, jeigu gaminsite įdarytų kiaušinių puseles, juos pjaustysite riekelėmis ir dėsite į salotas ant ant sumuštinių.

5. Prieskoninės žolelės + aliejus + ledukų formelė - skaniausieji kubeliai. Šviežias prieskonines žoleles (ypač jeigu jų turite daug arba jos jau pradeda vysti) smulkiai sukapokite, sudėkite į ledo kubelių formelę ir užpilkite aliejumi (arba lydytu sviestu), o tuomet užšaldykite. Sušalusius kubelius galite sudėti į maišelius, tuomet jie užims mažiau vietos. Tokį kubelį galite įmesti į keptuvę kepant, įdėti į sriubą, troškinį, salotas, ant kepsnio.

6. Mikrobanginėje šildytas maistas neišsausės, jeigu jį uždengsite drėgnu popieriniu rankšluosčiu. Mikrobanginė - puikus išradimas norintiems sutaupyti šiek tiek laiko, tačiau, deja, joje šildyto maisto skonis tikrai prastesnis. Mikrobanginėje šildytas maistas išsausėja, tampa tąsus, sušyla netolygiai. Šių problemų išvengsite, jeigu šildomą maistą pridengsite vandeniu sudrėkintu popieriniu rankšluostėliu.

7. Kiaušinių lukštų gabaliukus lengviau ištraukti drėgnais pirštais. Į ruošiamą tešlą ar omletą įkritusi kiaušinio lukšto skeveldra - nemaloni, tačiau dažnai pasitaikanti smulkmena. Labiausiai erzina tai, kad lukštelį ypač sunku ištraukti! Tą padaryti bus lengviau, jeigu pirštų galiukus prieš tai sudrėkinsite vandeniu, tuomet skeveldrą suimti ir ištraukti bus lengviau, ji neišsprūs.

8. Pakratytos česnakų skiltelės nusilups lengviau. Česnako sultys gan lipnios, tad vos jį įpjovus, nulupti odeles tampa sudėtinga ir erzinančia užduotimi - jos lupasi sunkiai, limpa prie pirštų, peilio ir stalo. Česnakų skilteles sudėkite į indelį ar stiklainiuką su dangteliu ir labai gerai papurtykite, o tuomet tiesiog patrinkite tarp pirštų. Odeles tiesiog nuslys nuo „apsidaužiusių“ skiltelių.

9. Karštas puodelis greitai suminkštins sviestą. Sumuštinių sutepimui, kremams, keksų tešlai reikia minkšto, lengvai tepamo ar plakamo, tačiau nelydyto sviesto. Ką daryti, jeigu pamiršote iš anksto iš šaldytuvo ištraukti sviesto pakelį? Į puodelius pripilkite verdančio vandens, minutėlę palaukite, kol puodeliai įkais. Karštus puodelius užvožkite ant sviesto gabaliukų (sviestą supjaustykite taip, kad gabaliukas laisvai tilptų po puodeliu, tačiau nesiliestų prie jo sienelių) ir palikite porai minučių. Po karštu puodeliu pabuvęs sviestas kaip mat suminkštės!

10. Pjaustomi produktai nelips prie aliejumi patepto peilio. Česnakai, svogūnai, sūris, bananai ir eilė kitų produktų įkyriai limpa prie peilio. To išvengsite, jeigu prieš pjaustymą peilį šiek tiek patepsite aliejumi. Žinoma, reikėtų naudoti neutralaus skonio (ar mėgstamą) aliejų, kuris „nesutrukdys“ ruošiamam patiekalui.

11. Cukrus išliks birus, jeigu į jį įdėsite riekę duonos. Atidarytas cukrus (ypač rudasis) ilgainiui sukietėja, suprastėja jo skonis. Šios bėdos išvengsite, jeigu į cukraus pakelį įdėsite riekelę juodos duonos. Ji sugers perteklinę drėgmę, o cukrus išliks birus.

12. Kad biskvitai ir pyragai iškiltų lygiai, kepimo formos šonus apsukite drėgnu frotiniu rankšluosčiu. Kepant biskvitus ar pyragus labai dažnai susiduriame su netolygiu tešlos kilimu - visas kepinys pakyla, tačiau labiausiai išsipučia jo centras, kuris dažniausiai dar ir įtrūksta, susiformuoja „ugnikalnis“. Skonio kepinio forma tikrai negadina, tačiau ji aktuali, jeigu pyragą ketiname sutepti kremu, dekoruoti. Netolygiai pakilusį kepinį teks pjaustyti, suteikti jam simetrišką formą. Netolygaus kilimo išvengsite, jeigu prieš kepimą formos sieneles iš išorės apsuksite gerokai vandenyje sudrėkintu rankšluosčiu (iškirpkite rankšluosčio juostą pagal savo kepimo formą, kraštelį susekite sąvaržėle ar metaliniu smeigtuku).

13. Paprasta trapios tešlos formulė: 3 + 2 + 1. Trapi tešla iš miltų, sviesto ir šalto vandens idealiai tinka saldžių ir pikantiškų pyragų, tartų pagrindams, tešlos krepšeliams. Ją pagaminti ypač paprasta. Tereikia atsiminti formulę 3 + 2 + 1, t.y. 3 dalis persijotų miltų ištrinti su 2 dalimis šalto, kubeliais pjaustyto sviesto ir įpilti 1 dalį labai šalto vandens (vandenį reikia pilti palaipsniui, po šaukštą, kaskart permaišant). Šią paprastutę tešlą lengva pagerinti į ją pridėjus kvapių meduolių prieskonių, truputį cukraus, pikantiškiems kepiniams tešlą reikės pagardinti druska, prieskoniais, žolelėmis.

14. Tortą tolygiai apglaistyti bus lengviau, jei jį pašaldysite. Dekoruojamą tortą, visų pirma, aptepkite gan plonu glajaus sluoksniu ir porai valandų pastatykite į šaldytuvą. Tuomet antrąjį glajaus sluoksnį užtepti bus gerokai lengviau, jis pasiskirstys tolygiau, biskvitai nepersišvies.

15. Reikia plakti šaltą grietinėlę. Grietinėlės išplakimas nėra sudėtinga užduotis, tačiau būtina žinoti kelias taisykles. Reikėtų plakti šaltą grietinėlę, taip pat neprošal atvėsinti ir indą, kuriame plaksite, o taip pat ir mikserio šluoteles. Visi indai ir įrankiai turi būti švarūs ir sausi.


 
Taip pat skaitykite
Rugsėjo pradžioje Berlyne vykstančioje prestižinėje elektronikos ir buitinės technikos prietaisų parodoje „IFA 2017“ ypatingas...

Mokėjimas išvirti sultinį - svarbus kulinarinis įgūdis. Sultinį galima panaudoti labai plačiai: patiekti prie pyragėlių ar kibinų,...

Kava – neatsiejamas kiekvieno ryto palydovas, tačiau ne tik. Šį, kūną atgaivinantį bei energijos ir žvalumo suteikiantį...

Ateina bobelė su devyniom skarelėm, kas ją paliečia, tas gailiai verkia. Kas? Svogūnas! Tikriausiai nesunkiai įminėte šią mįslę ir...

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (177)
sauliukas