Virtuvė > Maistas > „Kuršėnų“ vyniotinis...
 

„Kuršėnų“ vyniotinis – legendomis apipinto deserto paslaptys ir receptas


2017 08 21 | Autorius: Shutterstock nuotr.
 

„Kuršėnų“ vyniotinis – legendomis apipinto deserto paslaptys ir receptas

Kas nėra girdėjęs ar ragavęs legendinio „Kuršėnų“ vyniotinio? Šis visiems gerai žinomas ir be galo gardus skanėstas yra vienas populiariausių konditerijos gaminių, tiek gaminamų namuose, tiek parduodamų parduotuvėse. Šiais laikais tortų, pyragų ir kitų įvairių saldumynų pasirinkimas bei receptų įvairovė – be galo didelė, tačiau legendinį „Kuršėnų“ vyniotinį lietuviai vertina nuo seno.

Nepaisant to, kad Kuršėnai yra nedidelis miestelis, tačiau iš čia yra kilęs šimtmečius naudojamas klasikinis „Kuršėnų“ vyniotinio receptas, tapęs miestelio bendruomenės simboliu.

Beveik dvidešimt metų su įvairiais konditerijos gaminiais dirbanti prekybos tinklo „IKI“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad ne visi konditerijos technologų sukurti receptai sužavi lietuvių gomurius ir širdis.

„Kuršėnų vyniotinį lietuviai žino ir mėgsta nuo seno. Tai – istorinis lietuvių saldumynas bei vienas iš nedaugelio, kurį pirkėjai renkasi nedvejodami. Konditeriams kartais tenka labai sudėtinga užduotis, nes reikia sugalvoti ne tik kaip nustebinti pirkėją, bet kad ir produkto skonis patiktų. Dėl šios priežasties, gamindami tortus ir vyniotinius, biskvitą kepame tik iš miltų, cukraus ir kiaušinių, nenaudodami jokių jiems skirtų mišinių“, – pasakoja N. Juchnevič.

Konditerė pastebi, kad tortus lietuviai dažniausiai renkasi svarbesnėms progoms, tačiau pyragus ir vyniotinius perka įprastomis dienomis. Pasak N. Juchnevič, pastaruosius gana lengva pasigaminti ir namuose.

„Pasigaminti namuose „Kuršėnų“ vyniotinį nėra sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Kiekviena šeimininkė turi savo gudrybių, padedančių išgauti geresnį patiekalo skonį, tačiau gaminant šį vyniotinį – svarbiausia mokėti tinkamai išplakti baltymus, neperkepti biskvito ir neišlydyti sviesto“, – pasakoja N. Juchnevič.

„IKI“ kepyklų vadovė sako, kad gaminant legendinį vyniotinį galima pasitelkti fantaziją ir pavyzdžiui, vietoje paprastos varškės naudoti vanilinę arba desertinę. Pyrago įdarą savo nuožiūra galima pagardinti įvairiais džiovintais vaisias. „Svarbiausia kepant vyniotinį, nepalikti jo be priežiūros, nes jeigu perkepsite – bus itin sunku suvynioti be įtrūkimų“, – patarimais dalinasi N. Juchnevič ir atskleidžia klasikinio „Kuršėnų“ vyniotinio receptą.

 

Klasikinis „Kuršėnų“ vyniotinis

Jums reikės:
Biskvito gamybai:
4 kiaušinių;
4 v. š. cukraus;
4 v. š. miltų.

Įdarui:
180 g kambario temperatūros sviesto;
180 g desertinės varškės;
1/2 indelio saldinto kondensuoto pieno.

Gaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros, o kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.

Kiaušinius plakite kartu su cukrumi tol, kol masė padvigubės bei taps itin šviesi ir puri.

Tuomet sudėkite miltus ir išmaišykite. Viską gerai išplakite ir vėliau tolygiai paskirstysite paruoštoje skardoje.

Kepkite apie 10 minučių.

Iškepę biskvitą iškart jį suvyniokite su kepimo popieriumi ant kurio buvo kepama bei palikite atvėsti.

Kol vėsta – pagaminkite įdarą. Sviestą išsukite iki purumo, sudėkite varškę ir vėl gerai išplakite. Tuo pačiu metu po truputį pilkite kondensuotą pieną ir tolygiai maišykite.

Išvyniokite atvėsusį biskvitą ir iš lėto atplėškite nuo kepimo popieriaus.

Ištiesinkite jį ir ant viršaus tepkite varškės įdarą.

Tuomet neskubėdami ir per daug nespausdami, suvyniokite biskvitą, išteptą varške ir įdėkite į šaldytuvą porai valandų.

Prieš patiekiant apibarstykite cukraus pudra.

 

Ilgametę patirtį turinti konditerijos specialistė sako, kad šiandien rinkdamiesi saldumynus lietuviai itin domisi, kaip ir iš ko yra pagaminti jų perkami pyragai, keksai, tortai ar vyniotinai.

„Pirkėjai nori, kad konditerijos gaminiai būtų švieži bei pagaminti iš natūralių produktų, todėl atidžiau skaito kas užrašyta ant gaminių etikečių. Tai nestebina, nes lietuviai vis daugiau dėmesio skiria mitybai ir stengiasi rinktis maistiniu požiūriu vertingesnius produktus. Savo konditerijos gamyboje nenaudojame jokių dirbtinių saldiklių ir renkamės natūralius ingredientus – tuos pačius, kuriuos tradiciškai Lietuvoje visuomet naudodavo namų šeimininkės, ne išimtis – ir „Kuršėnų“ vyniotinis. Tą pirkėjai tikrai vertina“, – atskleidžia N. Juchnevič.


 
Taip pat skaitykite
Daugelis tėvų susiduria su nevalgaus vaiko problema - mažyliai atsisako valgyti, nori tik saldėsių ir greito maisto, per kiekvienus...

Kava - tonizuojantis gėrimas nuo kurio prasideda daugelio žmonių rytas. Bet ar žinojote, kad šis gėrimas gali puikiai papildyti...

Viešojoje erdvėje pasirodo vis daugiau informacijos apie įvairiais būdais užaugintas vištas. Svarstoma, kaip tai lemia...

Dažnai diskutuojama, ar egzistuoja tradicinė lietuviška virtuvė ir kokie patiekalai bei produktai galėtų būti jai priskiriami....

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (163)
juste