Virtuvė > Maistas > Kava - puikus prieskonis...
 

Kava - puikus prieskonis įvairiems patiekalams


2017 08 06 | Autorius: Mama.lt, Shutterstock nuotr.
 

Kava - tonizuojantis gėrimas nuo kurio prasideda daugelio žmonių rytas. Bet ar žinojote, kad šis gėrimas gali puikiai papildyti įvairių patiekalų skonį? Šlakelis kavos suteikia sodrumo riebiems mėsos troškiniams, sustiprina padažų ir desertų skonį.

 

Troškiniams. Šlakelis stiprios kavos sustiprina riebių mėsos troškinių skonį. Tikrai neprašausite įpylę trečdalį stiklinės kavos (žinoma, nukoštos, be tirščių) į čili troškinį, rytietišką avienos ar jautienos troškinį ar tirštą sriubą. Kava „draugauja“ su aitriaisiais pipirais, kuminu, tačiau norėdami subalansuoti jos kartumą troškinį taip pat pagardinkite trupučiu melasos ar šaukšteliu rudojo cukraus.

Kepsniams. Neplikyta, malta kava puikiai tinka jautienos kepsnių marinavimui. Kavą sumaišykite su aitriaisiais pipirais, juodaisiais pipirais, druska ir cukrumi. Šiuo mišiniu gerai ištrinkite jautienos didkepsnius ir palikite pasimarinuoti kambario temperatūroje 30-40 min., o tuomet mėsą kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje su lašeliu aliejaus arba kepsninėje, virš žarijų.
Užplikyta kava tinka skysto marinato gaminimui. Pusantro puodelio stiprios, nukoštos kavos išmaišykite su puse puodelio rudojo cukraus, 3 šaukštais aštrių garstyčių, pora sutrintų česnako skiltelių (galima pakeisti 0,5-1 šaukšteliu česnakų miltelių), žiupsneliu druskos, pipirų ir džiovintų čiobrelių. Šiame marinate marinuokite kiaulienos kepsnius, šonkauliukus bent 2-3 valandas (geriausia palaikyti pernakt). Kavos marinate palaikyta mėsa, net ir kepta keptuvėje, turės daugeliui labai patinkančio „dūmo“ skonio. Kavoje marinuotą mėsą taip pat galima kepti ant grotelių, virš žarijų.
Tiesa, kavos marinatai nustelbia daugelio paukštienos rūšių skonį, tad su šia mėsa juos naudokite atsargiai. Kava tiks tik prie riebesnės antienos, žąsienos, vištienos šlaunelių mėsos.

Padažams. Šlakelis kavos šauniai papildo aštrių kepsnių arba aštriai saldžių, rytietiškų padažų (pavyzdžiui, tradicinio teriyaki) skonį.
Porą šaukštų mėgiamo kepsnių padažo pakaitinkite su šaukštu rudojo cukraus, puse šaukštelio Vorčesterio padažo, dosniu šlakeliu stiprios kavos, įdėkite dvi sutrintas česnako skilteles. Padažą pavirkite porą minučių, iki kol šiek tiek sutirštės. Šiame padaže galite karamelizuoti iškeptus vištienos kepsnelius ar patiekti jį prie ant grotelių keptos mėsos, šonkauliukų.

Šokoladiniams desertams. Kava ir šokoladas - tradicinė sąjunga. Kava sustipris įvairių šokoladinių kepinių, putėsių, ledų skonį bei suteiks jiems nuostabaus aromato. Šlakelį kavos galite įmaišyti į kepinių tešlą, ja galite sulaistyti šokoladinį biskvitą. O kava pagardintus desertus patiekę su avietėmis tikrai sulauksite pagyrų lavinos!

Pusryčių granolai. Skrudinti dribsniai su džiovintais vaisiais, riešutais ir medumi, užpilami pienu ar jogurtu, tapo populiariu pusryčių pasirinkimu. Tikri kavos fanai šiuos dribsnius gali skrudinti su šaukšteliu maltos kavos, kuri jiems suteiks malonų poskonį ir tobulą dieną žadantį aromatą.

 

Dėmesio! Kulinariniams eksperimentams skirta užplikyta kava turi būti labai stipri, gerokai stipresnė nei ta, kurią daugelis gurkšnoja rytais. Jeigu turite galimybę, tai kavą plikykite tik iš šviežiai sumaltų pupelių, tuomet jos skonis ir aromatas bus dar stipresnis.


 
Taip pat skaitykite
Italijos virtuvei būdingi makaronų patiekalai netruko pasklisti po visą pasaulį. Jie mėgstami ir dažnai ruošiami, nes yra sotūs,...

Daugelis savo dienos neįsivaizduoja be mėsos. Pietūs, vakarienė ar net pusryčiai – mėsa. Tačiau mėsos rūšių yra labai daug....

Koldūnai ir virtiniai - sotus ir daugelio labai mėgstamas patiekalas, kuris suteikia gausybę galimybių eksperimentuoti. Tereikia suminkyti...

Orui vis šaltėjant ne tik ieškome šiltesnių drabužių ir dažniau glaudžiamės prie mylimųjų, bet ir norime sotesnio ir...

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (158)
Adolfas