Virtuvė > Patarimai > Puri mielinė tešla:...
 

Puri mielinė tešla: gudrybės ir receptas


2018 07 27 | Autorius: Mama.lt, Shutterstock nuotr.
 

Ar jums patinka mielinės tešlos bandelės su cinamonu, varške, obuoliais, troškintais kopūstais, lašinukais ar dešrelėmis, o gal auksaspalvė pynutė su razinomis arba mielinis pyragas su uogiene? Tikriausiai nė abejoti nereikia, kad patinka! Vien įsivaizdavus nuostabų skonį ir visus namus užpildantį aromatą apima jaukumo jausmas... Kviečiame į virtuvę, dalinamės naudingais patarimais bei paprastu receptu ir siūlome ragauti skaniausius mielinius kepinius.

Mielės. Šiuolaikinės šeimininkės dažnai renkasi sausas mieles, tačiau su presuotomis kepimo (šviežiomis, „šlapiomis“) mielėmis kildinta tešla gaunasi ypač puri, pasižymi ryškesniu skoniu. Mielės turi būti drėgnos, nepatamsėjusios, neskleisti nemalonaus kvapo. Mieles reikia paruošti jas išmaišius su trupučiu šilto pieno ar vandens, šaukšteliu cukraus ir šaukštu miltų. Ruošinį reikėtų pridengti, pavyzdžiui, folija ir palikti bręsti 15 min.

Miltai. Norint, kad kepiniai būtų tikrai purūs, miltus būtina persijoti. Juos įsijokite į indą, centre padarykite duobutę ir į ją vėliau pilkite mielių ruošinį bei kitus produktus.

Pagardai. Kuo daugiau naudojate pagardų (miltų, kiaušinių, pieno, sviesto, cukraus, aliejaus), tuo „sunkesnė“ bus tešla ir tuo daugiau reikės mielių, norint skanauti purius ir lengvučius kepinius. Visi pagardai turėtų būti kambario temperatūros, o skysčiai (pienas, vanduo, lydytas sviestas) - vos šilti. Ruošiamą mielinę tešlą vertėtų pagardinti keliais šaukštais bekvapio ir beskonio aliejaus (rapsų, saulėgrąžų), tuomet ji bus elastingesnė, skanesnė. Taip pat tešlą būtinai pagardinkite druska, ji pabrėš kepinio skonį - žinoma, saldiems kepiniams pakaks ir mažo žiupsnelio, o į pikantiškų kepinių tešlą druskos galima berti ir šiek tiek daugiau.

Minkymas. Tešlą svarbu labai gerai išminkyti, kad ji būtų tolygi. Dubenyje suminkytą tešlą perdėkite ant miltuoto stalo ir gerai perminkykite. Tešlos rutulį suspauskite rankomis, jį net kelis kartus trinktelėkite į stalą, kad pasišalintų visi likę oro burbuliukai.

Kildinimas. Paruoštą tešlos rutulį pridenkite ir kildinkite šiltoje vietoje. Labai svarbu, kad nebūtų ryškių temperatūrų svyravimų, skersvėjų. Jeigu norite paspartinti šį procesą, tai dubenį su tešla įstatykite į didesnį dubenį su šiltu vandeniu. Tešlą taip pat galima kildinti vos šiltoje (ne daugiau 40°C) orkaitėje su pravertomis durelėmis. Kitas įdomus ir rečiau naudajamas kildimo būdas - kildinimas vandenyje.
Norint tešlą pasiruošti iš anksto, ją reikėtų kildinti šaldytuve.
Tešlai pakilus galite nesunkiai patikrinti ar ji daugiau nebekils - pirštu įspauskite nedidelę duobutę. Jeigu po 5 min. duobutė tebėra įspausta, tai tešla jau visiškai pakilo. Jeigu duobutė sumažėjo ar dingo - procesai dar tebevyksta, tešlą dar galima šiek tiek pakildinti.

Kočiojimas ir gaminių formavimas. Pasiruoštą mielinę tešlą kočiokite ant miltuoto stalo, stipriai netempiant. Geriausia kočioti tik viena kryptimi, tuomet išsaugosite tešlos struktūrą.
Galiausiai suformuokite bandeles ar kitus kepinius, juos sudėkite į skardą, pridenkite ir dar 20-30 min. pakildinkite.

 

Purios mielinės tešlos receptas


Shutterstock nuotr.

Jums reikės:
500 ml pieno;
2 kiaušinių;
3 šaukštų aliejaus;
1 šaukšto cukraus (galima ir daugiau, jeigu kepsite saldžias bandeles);
1 šaukštelio druskos;
50 g presuotų kepimo mielių;
500 g miltų (papildomai reikės miltų minkymui, kočiojimui).

Gaminimas:
Pieną vos vos pašildykite. Truputį pieno išmaišykite su mielėmis, berkite cukrų, šaukštą miltų, išmaišykite, uždenkite ir palikite šiltoje vietoje 15 min. pabręsti.

Kiaušinius išplakite su druska, pilkite aliejų, likusį pieną. Gerai perplakite. Į šį mišinį supilkite pabrandintą mielių ruošinį. Išmaišykite.

Miltus persijokite į didelį indą. Centre padarykite duobutę, į ją supilkite skystą mišinį. Dėmesingai suminkykite tešlą.

Tešlą dėkite ant miltuoto stalo, perminkykite, padaužykite, suformuokite tešlos rutulį.

Pridengtą tešlą kildinkite šiltoje vietoje apie 1-1,5 val.

Pakildintą tešlą perminkykite, suformuokite norimus gaminius, juos dar 15-30 min. pakildinkite.

Suformuotus gaminius patepkite pienu, aliejumi ar kiaušinio plakiniu.

Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje iki kol gražiai paruduos (kepimo laikas priklauso nuo mielinių gaminių dydžio bei formos).

Skanaus!

 


 
Taip pat skaitykite
Kava – neatsiejamas kiekvieno ryto palydovas, tačiau ne tik. Šį, kūną atgaivinantį bei energijos ir žvalumo suteikiantį...

Kas lėmė tokį stulbinantį lauko kepsninių populiarumo šuolį? Pažvelkime, kas paskatino lauko grilinių populiarumo augimą Lietuvoje...

Avokadų mėgėjai šiais skaniais ir naudingais vaisiais stengiasi apsirūpinti iš anksto - juk iš parduotuvės...

Dažna šeimininkė stengiasi gaminti laiko patikrintus patiekalus arba dėmesingai laikosi recepto. Savaime suprantama, kad patiekalui...

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (139)
Martynas