Virtuvė > Maistas > Kaip atskirti tikrą ir...
 

Kaip atskirti tikrą ir kokybišką medų?


2016 12 09 | Autorius: Mama.lt
 

Medus yra ne tik kepinių ar arbatos pagardas, bet ir sveikatos šaltinis. Medus veikia antibakteriškai, slopina uždegimus, yra puikus energijos šaltinis. Tiesa, tik tuomet, kai jis tikras ir kokybiškas. Kaip jį atskirti ir nesupainioti su dirbtiniu ar maišytu medumi?

Medus padirbamas jį maišant su cukrumi, krakmolu, dažant, dirbtinai aromatizuojant. Bitės gali būti maitinamos cukraus sirupu. Tiesa, tai normalu sezono pabaigoje, kuomet medus jau išsuktas ir bitutės ruošiasi žiemai, tačiau nesąžiningi bitininkai cukraus sirupą verda gerokai dažniau...

Didžiausia tikimybė įsigyti padirbtą medų pavasario pabaigoje ir vasaros pradžioje, kai senojo medaus atsargos jau išsekusios, o šviežio dar nėra. Šiuo laikotarpiu reikėtų būti ypač dėmesingiems, tačiau visuomet vertėtų įvertinti ir patikrinti perkamą medų.

Natūralus medus:

  • Pasižymi ryškiu ir maloniu kvapu;
  • Suvalgius šaukštelį medaus juntama šiluma, lengvas dilgčiojimas gerklėje;
  • Ilgainiui nesusisluoksniuoja;
  • Lengvos, malonios tekstūros;
  • Patrynus tarp pirštų šiek tiek įsigeria į odą;
  • Turi natūralių priemaišų.

Dirbtinis arba maišytas, nekokybiškas medus:

  • Yra beveik bekvapis arba turi rūgštoką kvapą;
  • Saldus, tačiau neturi ryškaus poskonio, nejuntamas natūraliam medui būdingas švelnus aitrumas;
  • Pastovėjęs ima sluoksniuotis, cukruojasi;
  • Grubios arba labai lipnios tekstūros;
  • Patrynus tarp pirštų gali susiformuoti grūdeliai, į odą neįsigeria;
  • Dirbtinis medus yra gerokai skystesnis, papylus ant stalo visiškai nelaiko formos, iškart išsiskleidžia į šonus, susiformuoja plati balutė.

Paprasti būdai patikrinti medų:

  • Ant trupučio medaus užlašinkite jodo. Natūralus medus nepakeis spalvos, o maišytas medus, kuriame yra krakmolo, pamėlynuos.
  • Meduje pamirkykite dantų krapštuką ir leiskite medui nutekėti. Natūralus, šviežias medus tekės nepertraukiama, tolygia srovele. Dirbtinis medus nuteka netolygiai, sulipusiomis porcijomis, taškosi.
  • Užlašinkite medaus ant popieriaus lapo. Jeigu aplink susiformuos drėgnos dėmės - medus skiestas.
  • Į medų įkiškite gabaliuką sudžiūvusios, kietos duonos. Po 10 min. duona turi išlikti kieta, jeigu ji įmirko, suminkštėjo - medus nėra natūralus.
  • Truputėlį medaus išmaišykite vandenyje ir įlašinkite acto. Jeigu medus padirbtas, tai mišinys suputos.
  • Įkaitinkite nerūdijančio plieno vielutę ir ją įkiškite į medų. Jeigu medus tikras, kokybiškas, tai jis liks aplipęs vielutę, dirbtinis medus išsilydys ir nutekės.
  • Patikrinti galite ne tik medų, bet ir bitininką. Prisiminkite, kad Lietuvoje yra nedaug monoflorinio (t.y., surinkto iš vienos rūšies augalų) medaus ir jo rūšys daugeliui žinomos: liepų, grikių, rapsų, kiaulpienių. Erškėtuogių, rožių, šaltalankių, levandų medų siūlantis pardavėjas meluoja. Didžioji dalis Lietuvoje surinkto medaus yra įvairių augalų medus, tiksliai įvardinti bičių lankomus augalus yra sudėtinga ir tą patvirtins kiekvienas sąžiningas bitininkas.


Žinoma, sudėtinga patikrinti medų prieš jį perkant, tad geriau nepirkite didelio kiekio medaus iš nepažįstamų bitininkų, mugių, parduotuvėlių. Įsigykite mažiausią stiklainėlį bei užsirašykite bitininko kontaktinius duomenis, įvertinkite medaus kokybę, o įsitikinę, kad tai geras produktas galėsite nusipirkti daugiau.


 
Taip pat skaitykite
Daugelis tėvų susiduria su nevalgaus vaiko problema - mažyliai atsisako valgyti, nori tik saldėsių ir greito maisto, per kiekvienus...

Kava - tonizuojantis gėrimas nuo kurio prasideda daugelio žmonių rytas. Bet ar žinojote, kad šis gėrimas gali puikiai papildyti...

Viešojoje erdvėje pasirodo vis daugiau informacijos apie įvairiais būdais užaugintas vištas. Svarstoma, kaip tai lemia...

Dažnai diskutuojama, ar egzistuoja tradicinė lietuviška virtuvė ir kokie patiekalai bei produktai galėtų būti jai priskiriami....

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (153)
ethan herkus