Virtuvė > Maistas > Vertingiausi Lietuvos...
 

Vertingiausi Lietuvos grybai: kada ir kur jų ieškoti?


2016 09 05 | Autorius: Mama.lt
 

Grybai - daugelio mėgstamas valgis, o grybavimas - atpalaiduojantis laiko praleidimo būdas. Lietuvos miškuose auga per 1000 kepurėtųjų grybų rūšių, tačiau renkame ir maistui vartojame tik apie 130. Kurie grybai patys vertingiausi? Kur jie auga ir kada dygsta?

Tikrinis baravykas

Tikrinis baravykas - mėgstamiausias ir labiausiai vertinamas grybas Lietuvoje, vadinamas grybų karaliumi. Baravykai skanūs ir maistingi, turi mažai riebalų ir angliavandenių, tačiau daug baltymų, vitaminų ir mineralų. Liaudies medicinoje džiovintų baravykų milteliai buvo naudojami žaizdoms gydyti.

Kaip atskirti? Vaisiakūniai stambūs, kepurėlė būna rusva arba ruda, o grybui augant vis tamsėja. Jaunų grybų kepurėlės apačia yra balta, o brandžių - gelsvai žalsva. Kotas baltas, masyvus, pagrindo link storėjantis.

Kur ir kada ieškoti? Įvairių rūšių baravykai Lietuvoje gan dažni, jie auga birželio - lapkričio mėnesiais. Tikrinių baravykų reikėtų ieškoti tiek spygliuočių, tiek ir lapuočių miškuose, po eglėmis, ąžuolais, beržais, pušimis.

Rudakepuris aksombaravykis

Rudakepurį aksombaravykį daugelis vadina šilbaravykiu. Šis grybas skanus, vertingas, grybautojų mėgstamas dar ir dėl to, kad dažniausiai auga grupelėmis.

Kaip atskirti? Grybo kepurėlė kaštono spalvos, matinė, tarsi aksominė, o kotas - rudas. Iškirtinė šio grybo savybė - perpjovus ar paspaudus kepurėlės apačią ji pamėlynuoja.

Kur ir kada ieškoti? Šilbaravykiai auga samanotuose spyglouočių miškuose, rugpjūčio - rugsėjo mėnesiais.

Tikrasis raudonviršis

Lietuvoje auga 16 rūšių raudonviršiai, tačiau labiausiai geidžiamas ir vertinamas - tikrasis raudonviršis. Raudonviršiai mėgiami dėl savo malonaus skonio bei kvapo, tai mažiausiai kalorijų turintys grybai.

Kaip atskirti? Šių grybų kepurėlė, kaip ir išduoda pavadinimas, yra raudonos, gelsvai raudonos spalvos, kotas šviesus, bet apšepęs rudais, o grybui subrendus - pilkais ar juodais rudais žvyneliais. Visai jaunučių raudonviršių kotai yra balti. Perpjautas raudonviršis netrukus tamsėja, pilkėja, tampa melsvas arba žalsvas.

Kur ir kada ieškoti? Tikrieji raudonviršiai auga žolėtuose lapuočių arba mišriuose miškuose, tik po drebulėmis. Jų ieškoti vertėtų nuo birželio iki spalio, tačiau daugiausiai raudonviršių dygsta liepos - rugsėjo mėnesiais.

Lepšė

Lepšės dažniau vadinamos vyrišku vardu - lepšis, o taip pat paberžis, težiukas. Tai labai dažni, įprasti grybai. Lepšės skanios, maistingos, turi labai daug B grupės vitamiinų, taip pat magnio. Reikėtų prisiminti, kad lepšės, deja, sparčiai kirmija, tad vertėtų rinkti tik jaunučius, tvirtus grybus.

Kaip atskirti? Lepšių kepurėlės ir koto spalva įvairuoja - galimi skirtingi rudi, pilki, net juosvi atspalviai. Išskirtinis šių grybų bruožas yra rudai juodais plaušeliais apšepęs, link pagrindo storėjantis kotas.

Kada ir kur ieškoti? Lepšės auga ganėtinai ilgai, nuo gegužės iki spalio. Šie grybai randami tik po beržais, jie gausiai auga įvairiuose miškuose, net parkuose ir soduose. Labiausiai mėgsta jaunuolynus.

Tikrasis kazlėkas

Tikrieji kazlėkai skanūs ir vertinami grybai, tačiau kai kurie grybautojai jų vengia dėl kiek ilgesnio paruošimo - prieš vartojimą reikia nulupti lipnią luobelę nuo kazlėkų kepurėlės. Šiuose grybuose randama uždegimus mažinančių medžiagų, B grupės vitaminų, vitamino D.

Kaip atskirti? Grybų kepurėlė tamsiai, ruda, šokoladinė, gleivėta, o kotas šviesus, su pilkai violetiniu ar gelsvai rudu žiedu. Auga grupėmis.

Kada ir kur ieškoti? Kazlėkai auga nuo rugpjūčio iki rugsėjo, jie randami smėlinguose, žolėtuose pušynuose, eglynuose su pušies priemaiša.

Pušyninė rudmėsė

Lietuvoje randamos dviejų rūšių rudmėsės. Tai pušyninė ir eglyninė rudmėsės. Pastaroji vertinama kiek mažiau, kadangi ji labiau linkusi kirmyti. Pušyninė rudmėsė kiek atsparesnė, ji skani, malonaus kvapo, turi daug vitamino A.

Kaip atskirti? Grybo kepurėlė apvali, įdubusi, plaušuota, truputį gleivėta, apačioje turi tankius lakštelius, kotelis tuščiaviduris. Pušyninės rudmėsės ryškios, dryželiais persimainančių oranžinės ir balkšvos spalvų.

Kada ir kur ieškoti? Rudmėsės auga rugpjūčio - spalio mėnesiais, dažniausiai didelėmis grupėmis. Randamos pušynuose.

Valgomoji voveraitė

Voveraitės - skanūs, lengvai ir įvairiai paruošiami grybai, kurie vertinami dėl to, kad beveik nekirmyja. Voveraitėse daug vitamino D, o taip pat B grupės vitaminų, jose yra vertingų aminorūgščių, todėl šiuos grybus turėtų valgyti vegetarai. Voveraitėse gausu cinko, vario, kalio, fosforo, natrio. Liaudies medicinoje žalios voveraitės naudojamos žarnyno parazitų naikinimui.

Kaip atskirti? Voveraitės puikiai pažįstamos daugumai grybautojų, jas atskirti nesunku. Tai ryškiai geltoni ar oranžiniai grybai, augantys grupelėmis. Jų kepurėlė išsilenkusi, nelygiais, garbanotais krašteliais, kotas trumpas ir tvirtas, smailėjantis pagrindo link.

Kada ir kur ieškoti? Auga mišriuose, ypač spygliuočių miškuose, kur dažnai randama samanose po pušimis ir eglėmis, birželio - lapkričio mėnesiais.

Juodasis grūzdas

Grūzdus renka ne visi grybautojai. Vieni nemoka jų paruošti taip, kad nesijaustų šiems grybams būdingo kartumo, kiti tą daryti pritingi (grūzdus reikia mirkyti, lupti ir ilgokai virti), treti jų tiesiog nepažįsta.

Kaip atskirti? Grūzdai priklauso piengrybių genčiai. Šiuos grybus lengva atskirti pagal jų išskiriamas pieniškas, karčias, aitrias sultis. Juodieji grūzdai yra juodai žalios ar žaliai rudos spalvos. Kepurėlė iš pradžių šiek tiek iškili, vėliau paplokščia, įdubusi.

Kada ir kur ieškoti? Grūzdai auga spygliuočių miškuose, ypač mėgsta eglynus, tačiau neblogai tarpsta drėgnuose ir šlapiuose medynuose. Dažniausiai auga grupėmis. Šių grybų galima rasti rugpjūčio - spalio mėnesiais.

Žalsvasis baltikas

Dažnam grybautojui mokslinis šių grybų pavadinimas nėra žinomas, tačiau žaliuokės vardas puikiai pažįstamas. Žaliuokės ilgą laiką buvo aktyviai renkamos, tačiau prancūzų mokslininkai paskelbė, kad šis grybas gali sukelti apsinuodijimus. Tiesa, tyrimai tebėra vykdomi, o apsinuodijimo žaliuokėmis atvejų Lietuvoje nebuvo užfiksuota.

Kaip atskirti? Žaliuokės kartais supainiojamos su mirtinai nuodingomis žalsvosiomis musmirėmis, tad jas būtina rinkti labai atsargiai, o abejojant - visai neimti. epurėlė iškiliai paplokščia, žvynuota, žalsvai geltona, gelsvai žalsva, žalsvai ruda, aplipusi smėliu. Lakšteliai žalsvai geltoni, geltoni. Kotas vienodo storio, dažniausiai lakštelių spalvos. Auga grupėmis.

Kada ir kur ieškoti? Dažniausiai žaliuokės aptinkamos sausuose pušynuose, nuo rugpjūčio pabaigos iki pirmųjų šalnų.

Paprastasis kelmutis

Kelmučiai randami kiek rečiau, o nepatyrę grybautojai juos ir šungrybiais pavadina. Šie grybai skanūs ir vertingi, juose ypač daug vario ir cinko.

Kaip atskirti? Kepurėlė juosvai rusvai žvynuota, kotas su geltonu, geltonai rudu žiedu. Dažniausiai auga didelėmis grupėmis.

Kada ir kur ieškoti? Auga ant gyvų ir negyvų medžių kamienų, stuobrių kelmų, šaknų, miškuose, parkuose, soduose. Kelmučiai auga rugpjūčio - spalio mėnesiais.


 
Taip pat skaitykite
Daugelis tėvų susiduria su nevalgaus vaiko problema - mažyliai atsisako valgyti, nori tik saldėsių ir greito maisto, per kiekvienus...

Kava - tonizuojantis gėrimas nuo kurio prasideda daugelio žmonių rytas. Bet ar žinojote, kad šis gėrimas gali puikiai papildyti...

Viešojoje erdvėje pasirodo vis daugiau informacijos apie įvairiais būdais užaugintas vištas. Svarstoma, kaip tai lemia...

Dažnai diskutuojama, ar egzistuoja tradicinė lietuviška virtuvė ir kokie patiekalai bei produktai galėtų būti jai priskiriami....

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (154)
Tėjas