Sveikata > Šeimos sveikata > Kaip per šventens valgyti...
 

Kaip per šventens valgyti sveikiau, o Naujuosius pradėti be nuvalkiotų pažadų?


2015 12 23 | Autorius: Mama.lt
 

Prieššventinis laikotarpis kupinas ne tik malonaus laukimo ir jaukių rūpesčių, bet ir tikras galvos skausmas besirūpinantiems sveika gyvensena, savo mityba ir kūno formomis. Net ir tie, kurie paprastai laikosi mitybos ritmo bei dienotvarkės, susiduria su iššūkiais – keli vakarėliai vienas po kito, skonio receptorius kaitinanti šventinė vakarienė, kurios atsisakyti ne valia, visa diena, praleista beieškant dovanų ar truks plyš besistengiant pabaigti svarbiausius ir didžiausius metų darbus.

Tad kyla klausimas, ką daryti, kad šventinis laikotarpis alsuotų tik maloniomis emocijomis o Naujųjų metų netektų pasitikti su pažadais ištirpdyti prieš šventes priaugtus kilogramus.

Dienotvarkę planuokite iš anksto

Mitybos specialistė Eglė Vasiliauskaitė pastebi, kad prieš šventes net ir kruopščiausiai dienotvarkės besilaikančių žmonių mitybos rimtas sutrinka, o dėlto nukenčia ir sveikata.

„Metų pabaigoje žmonės daug ir įtemptai dirba, todėl dažniausiai norėdami daugiau nuveikti ar darbus pabaigti greičiau pietus išbraukia iš savo maitinimosi raciono. Tai suprantama, tačiau neracionalu. Kad gyventų, žmogus turi kvėpuoti, miegoti, judėti ir, nemažiau svarbu, - reguliariai maitintis. Nevalgant pietų ar pusryčių, o dar blogiau ir vieno, ir kito - sunkiau susikaupti, atsiranda dirglumas, silpnumas, atmintis ima šlubuoti ir prasčiau dirbama. Susidaro savotiškas užburtas ratas,“ – aiškino „7PACK“ mitybos specialistė.

Išeitis, anot jos, - dėmesys dienotvarkei ir nuolatinis priminimas sau, kad jokios šventės nedžiugins, jei būsime pervargę, nusilpę ir negaluojantys.

„Labai svarbu, kad ir kur būtumėte, nepamiršti pietų bei turėti tinkamų užkandžių - riešutų, vaisių, javainių, šviežių ar džiovintų vaisių bei uogų. Jei žinote, kad nebus galimybės papietauti, iš vakaro pasiruoškite lengvai transportuojamus bei maistingus pietus ir pasiimkite juos su savimi“, - sakė E.Vasiliauskaitė.

Tokiam lauknešėliui puikiai tinka įvairios salotos, pagardintos specialiu „Arimex“ sėklų mišiniu salotoms, kuris šiais metais įvertintas „Lietuvos metu gaminio“ aukso medaliu. Mišinyje esančių saulėgrąžų, moliūgų sėklų bei kedrinės pinijų dėka jame gausu vitamino E, kuris pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. 100 g. mišinio vitamino E yra net 182,7% rekomenduojamos dienos normos.

Patarimas vakarėlių liūtams – pagailėkite savęs

„7PACK“ mitybos specialistė, paklausta, ką patartų išvaizda bei sveikata besirūpinantiems šventinių vakarėlių liūtams, sakė, kad svarbiausia prisiminti vienintelį dalyką – saiką.

„Šventinių vakarėlių metu, tiek kalbant apie maistą, tiek apie alkoholį tiesiog pagailėkite savęs, ir tuomet Naujųjų nereikės pradėti nuvalkiotais pažadais nuo pirmadienio mesti svorį“, - šypsojosi mitybos specialistė.

Pasak specialistės, jei žinote, kad po darbo eisite į šventinį renginį ar vakarienę – šiukštu negalvokite, kad visą dieną galite nevalgyti tam, kad be kaltės jausmo vakare pasimėgautumėte gardumynais.

„Tas pats galioja ir Kūčių dieną – sukdamiesi namie aplink puodus viską ragaujame, tačiau nerandame laiko normaliai pavalgyti, todėl vakare sunkiai bepakylame nuo stalų. Ir tai - nieko gero“, - mitybos patarimus šventėms dalijo E.Vasiliauskaitė.

Prieš vykstant į vakarėlius patartina lengvai pavalgyti namuose. Besilinksmindami rinkitės mažiau kaloringus, lengvesnius užkandžius. Jei tenka keliauti iš vieno vakarėlio į kitą, ar iš šventinės vakarienės tiesiai į vadinamąsias dūzges, prisiminkite, kad nebūtina išragauti visko.

„Verčiau tiesiog mėgaukitės bendravimu ir smagia kompanija, o ne tik maistu“, - linkėjo mitybos specialistė.
 


 
Taip pat skaitykite
Įsibėgėjo ne tik žiema, bet ir ligų sezonas: poliklinikose sunkiai rasite laisvą šeimos gydytoją, o kosulį galima išgirsti...

Peršalimas - dažna ir nemaloni liga. Lengvą peršalima galima gydyti ir namuose, o geriausi vaistai yra poilsis bei daug skysčių....

Unikalus „Orthokine“ gydymo metodas yra skirtas sąnarių ir nugaros skausmui malšinti, sausgyslių bei raumenų...

Druska - mūsų kasdienis maisto pagardas, sustiprinantis jo skonį ir būtinas (žinoma, saikingai) mūsų organizme vykstantiems procesams,...

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (153)
Ugne