Namai > Šventės > Skani Šv. Kalėdų...
 

Skani Šv. Kalėdų puošmena: imbierinis namelis (foto ir receptas)


2015 12 11 | Autorius: Mama.lt
 

Dailūs ir skanūs imbieriniai nameliai yra ne tik puiki Šv. Kalėdų puošmena, bet ir smagus laiko praleidimo su visa šeima būdas - tiek maži, tiek dideli gali lipdyti iškeptas namelio sienas ir jas dekoruoti saldainiukais, guminukais, riešutais ir džiovintais vaisiais bei uogomis. Dalinamės nesudėtingu receptu ir dailiomis puošybos idėjomis!

Istorikai teigia, kad kepiniai su medumi ir imbieru bei kitais prieskoniais buvo populiarūs jau Senovės Romoje, o forminius sausainėlius europiečiai kepa nuo Viduramžių. Imbieriniai nameliai pradėti kepti ir puošti kiek vėliau - XIX a. pradžioje, Vokietijoje. Manoma, kad šeimininkes įkvėpė pasirodžiusi ir labai greitai pamėgta Brolių Grimų pasaka apie Jonuką ir Grytutę - vaikus, kuriuos į savo meduolinį namelį įsiviliojo pikta ragana. Namukai greitai išpopuliarėjo ne tik Vokietijoje, bet ir visoje Europoje, o vėliau ir Amerikoje bei tapo neatsiejama Šv. Kalėdų tradicija.

Imbieris namelis Šv. Kalėdoms

Namelio tešlai reikės:
250 g minkšto sviesto;
150 g rudojo cukraus;
150 ml medaus;
2 kiaušinių;
1 šaukštelio malto kardamono;
1 šaukštelio malto imbiero;
0,5 šaukštelio druskos;
650 g miltų.

Glajui reikės:
1 kiaušinio baltymo (galima ir nenaudoti);
200 g cukraus pudros;
šlakelio citrinų sulčių.

Gaminimas:
Minkštą sviestą išplakite su cukrumi ir skystu medumi (jeigu medus sukietėjęs, tai jį pašildykite mikrobangų krosnelėje ar garų vonelėje) iki kol masė bus vientisa ir puri. Į ją po vieną, kaskart perplakant įmukite kiaušinius, suberkite prieskonius, žiupsnelį druskos ir gerai išplakite.

Galiausiai suberkite miltus ir suminkykite tešlą. Tešla gaunasi pakankamai kieta, ganėtinai sunkiai minkoma.

Stalą apiberkite miltais, iškočiokite maždaug 5 mm storio lakštą ir išpjaukite namelio dalis - sienas, stogo šlaitus, langus, duris, tvoreles. Galite išsikepti ir didesnį sausaininį pagrindą ant kurio statysite savo namelį. Jeigu norite, tai galite prieš tai išsipiešti ir išsikirpti popierinius trafaretus - namelis bus lygesnis ir dailesnis.

Pasiruoštas namelio dalis atsargiai perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 10–12 minučių iki kol kepiniai dailiai paruduos. Iškepusios namelio dalys turi visiškai atvėsti, tuomet jos bus pakankamai tvirtos.

Glajui suplakite kiaušinio baltymą iki standžių, tvirtų putų. Įspauskite šlakelį citrinos sulčių ir nuolat plakant suberkite cukraus pudrą. Masė turi būti tiršta, klampi, pakankamai greitai džiūnanti ir kietėjanti. Glajų taip pat galima daryti ir be kiaušinio baltymo - iš maždaug lygiomis dalimis sumaišytų citrinos sulčių ir cukraus pudros.

Atvėsintas namelio dalis sutepkite glajumi ir sulipdykite, šiek tiek prispauskite ir palaikykite. Namelio sienas ar stogą taip pat galite aptepti glajumi ir apklijuoti pasirinktomis dekoracijomis - saldainiais, guminukais, riešutais, džiovintais vaisiais ir uogomis, apiberti konditeriniais pabarstais ar sausainių, vaflių trupiniais.


 


 
Taip pat skaitykite
Artėjant didžiausioms metų šventėms dažnam iškyla klausimas: ką gi dovanoti mažiesiems šeimos nariams – vaikams?...

Jeigu apie senąsias Kūčių tradicijas šį bei tą žinome, tai apie Kalėdas, kaip taisyklė, informacijos turime mažiau, tačiau...

Kalėdos yra viena gražiausių metų švenčių, kurios ypač laukia mūsų mažyliai. Vaikučiai taip pat uoliai ruošiasi - padeda...

Vaikystė tęsiasi nuo pirmųjų iki dvyliktųjų metų, tad šį kartą orientuojamės į ikimokyklinio ir ankstyvojo mokyklinio amžiaus...

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (167)
Dominykas