Virtuvė > Maistas > TOP 10: nacionaliniai...
 

TOP 10: nacionaliniai patiekalai, kurių būtina paragauti (foto)


2015 11 27 | Autorius: Mama.lt
 

Keliaudami stengiamės pajusti kitą kultūrą, tad lankomės istorijos muziejuose, žvelgiame į miestų architektūrą ir gamtos stebuklus, o taip pat bendraujame su vietiniais ir ragaujame jų ruoštą maistą. Siūlome susipažinti su populiariausiais nacionaliniais patiekalais, kurių tikrai norisi paragauti!

Gardžiausią pasaulio topą sudarė „National Geographic“ žurnalą leidžianti Nacionalinės geografijos draugija.

1. JAV. Mėsainis

Visame pasaulyje išpopuliarėjusių sumuštinių iš perpjautos bandelės, kapotos jautienos kotleto, padažų ir daržovių tėvyne laikomos JAV. Manoma, kad jį sugalvojo į JAV emigravę vokiečiai, kurie sumuštinį pavadino Vokietijos miesto Hamgurgo garbei. Yra žinoma, kad pirmąjį hamburgerį 1900-aisiais pardavė amerikiečių gastronomas Lui Lesingas, o jo įkurta užkandinė mėsainius kepa iki šiol.

2. Jamaika. Sūdyta menkė ir bligija

Kriaušinė bligija yra svarbus Karibų salų medis, kurio vaisiai ilgą laiką maitino vergus. Prinokę vaisiai yra pakankamai dideli, prasivėrę, viduje esančios trys didelės, juodos sėklos pašalinamos, o minkštimas ilgai verdamas (neprinokusios arba tinkamai termiškai neapdorotos bligijos sukelia stiprų apsinuodijimą) ir tik tuomet patiekiamas, kaip daugelio jamaikietiškų patiekalų garnyras. Ypač populiarus virtų bligijų ir džiovintos, sūdytos menkės, kuri prieš gaminimą ilgai mirkoma vandenyje, bei įvairių daržovių troškinys.

3. Barbadosas. Kukurūzų košė ir žuvis skraiduolė

Egzotiškos išvaizdos, silkės dydžio žuvys skraiduolės turi labai ilgus krūtininius pelekus, kurie joms padeda iššokti ir virš vandes sklęsti net iki 200 metrų. Barbadoso gyventojai šias žuvis gaudo, iš jų gamina filė, kurią kepa aštriame padaže arba paruošia garuose ir laimo sultimis. Patiekalai iš žuvų skraiduolių tiekiami su tiršta ir puikiai pasotinančia kukurūzų miltų koše.

4. Korėja. Bulgogi

Jautienos bulgogi (ugninė mėsa) gaminamas iš plonai pjaustytų, kokybiškų ir liesų mėsos gabaliukų. Jie marinuojami sojos padažo, sezamų aliejaus, česnakų, svogūnų, imbiero, cukraus ir vyno mišinyje, o tuomet greitai apkepami aukštoje temperatūroje. Kepta jautiena patiekiama su ryžiais, troškintomis, keptomis ar fermentuotomis daržovės, susukama į salotų ar špinatų lapus. Daugelis korėjiečių restoranų ant stalų įrengia mažus grilius tam, kad klientai galėtų patys pasikepinti pagal savo skonį.

5. Libanas/ Sirija. Kibbeh

Vakarienė Libane arba Sirijoje trunka labai ilgai ir susideda iš gausybės patiekalų. Užkandžiui dažnai patiekami kibbeh - tai cepelino formos avienos faršo, bulgur kruopų, žolelių ir prieskonių rutuliukai, kurie gali būti patiekti švieži, virti, kepti arba apskrudinti aliejuje.

6. Vengrija. Guliašas

Guliašo pavadinimas reiškia „piemuo“. Šis patiekalas išpopuliarėjo XIX amžiaus pabaigoje, kuomet Vengrija buvo Austrijos - Vengrijos imperijos sudėtyje, o vietiniai gyventojai ieškojo ir gynė savo tautinį identitetą. Guliašus bei šiek tiek skystesnes guliašines sriubas ėmė virti kiekviena šeimininkė, tad jų receptai neretai perduodami iš kartos į kartą. Šie troškiniai dažniausiai gaminami iš prastesnių jautienos gabaliukų, pavyzdžiui, gyvulio blauzdų mėsos, kurie ilgai, nedidelėje temperatūroje troškinami su paprikomis, svogūnais, kitomis daržovėmis ir prieskoniais.

7. Austrija. Vienos šnicelis

Lietuvoje šniceliu neretai pavadinamas kiaulienos maltinukas su juoda duona, tačiau tai gerokai nutolę nuo realybės. Iš tiesų šnicelis, tai šiek tiek pamuštas, džiūvėsiuose paniruotas mėsos kepsnys, o Vienos šnicelis yra gaminamas tik iš veršienos. Manoma, kad šio patiekalo šaknys yra itališkos, tačiau austrai jį laiko nacionaliniu patiekalu ir dažniausiai tiekia su citrinos riekelėmis, petražolėmis ir bulvėmis.

8. Prancūzija. Pot-au-Feu

 

Pot-au-Feu arba „puodas virš ugnies“ yra labai populiarus, šaltuoju metų laiku dažnai gaminamas troškinys, kuris žinomas nuo XI-ojo amžiaus. Tai ilgą laiką buvo varguolių patiekalas, kuris gaminamas iš pigių, kietesnių jautienos gabalų, o taip pat ir uodegų, kaulų dalių su čiulpais, įvairių šakniavaisių (bulvių, morkų, salierų gumbų, svogūnų ir pan.), kopūstų, lęšių, prieskoninių žolelių. Tradiciškai pirmiausiai tiekiamas sultinys ir skrebutis su užteptais kaulų čiulpais (jeigu jie buvo verdami), o tuomet jame virę mėsos gabaliukai ir daržovės.

9. Anglija. Rostbifas ir Jorkšyro pudingas

Kosmopolitiška Anglija gali pasiūlyti viso pasaulio virtuvės patiekalus, tačiau jos gyventojai iki šiol sekmadienio pietums dažniausiai ruošia nacionalinės virtuvės pasididžiavimą - rostbifą su Jorkšyro pudingu. Rostbifas tai jautienos kepsnys, kuris gaminamas iš nebrangios, pasturgalinės dalies mėsos, o tiekiamas su Jorkšyro pudingu - nedideliais, pasipūtusiais blyneliais. Šis patiekalas valgomas su keptomis bulvėmis, daržovėmis, krienais.

10. Airija. Airiškas troškinys

Airiškas troškinys yra neatsiejama aludžių klasika, kurių išalkę ir sušalę lankytojai mielai kerta tirštą, ilgai gamintą avienos troškinį su svogūnais, bulvėmis ir petražolėmis. Tiesa, šiuolaikinės šio patiekalo variacijos neapsieina be daugiau daržovių - dažnai papildomai dedama morkų, žirnelių, kartais šliūkštelima ir tamsaus alaus.

Ėmė kauptis seilės, o pilvas jau pradėjo gurgti? Pirmyn į virtuvę! O jeigu norite paragauti autentiško skonio patiekalų, tai pats metas planuoti atostogas, krautis lagaminą ir, žinoma, nepamiršti nusipirkti bilietų. Pigius skrydžius rasite čia: https://avia.lt/pigus-skrydziai/
 


 
Taip pat skaitykite
Daugelis tėvų susiduria su nevalgaus vaiko problema - mažyliai atsisako valgyti, nori tik saldėsių ir greito maisto, per kiekvienus...

Kava - tonizuojantis gėrimas nuo kurio prasideda daugelio žmonių rytas. Bet ar žinojote, kad šis gėrimas gali puikiai papildyti...

Viešojoje erdvėje pasirodo vis daugiau informacijos apie įvairiais būdais užaugintas vištas. Svarstoma, kaip tai lemia...

Dažnai diskutuojama, ar egzistuoja tradicinė lietuviška virtuvė ir kokie patiekalai bei produktai galėtų būti jai priskiriami....

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (177)
Evelina