Virtuvė > Maistas > Braškės - nekaloringas...
 

Braškės - nekaloringas vitaminų, mineralų ir antioksidantų šaltinis


2015 07 04 | Autorius: Mama.lt
 

Braškės vertinamos tiek dėl jų puikaus skonio ir kvapo, tiek ir dėl tinkamumo valgyti šviežias, šaldytas, džiovintas uogas, naudoti jas kepiniuose, uogienėse, džemuose. Braškėse ypatingai daug antioksidantų, magnio, vitamino C, o taip pat jodo ir folio rūgščių.

Braškės yra visiškai nekaloringos - 100 g šių uogų tėra 30 kcal, tačiau jose esantis vitaminas C gali padidinti apetitą, o histamininės medžiagos šiek tiek laisvina vidurius. Mitybos specialistai primena, kad suaugsieji per dieną turėtų suvartoti iki 500 g daržovių bei 300 g vaisių arba uogų.

Pateikiame 10 svarių priežasčių, kodėl verta valgyti ir naudoti braškes bei pasiruošti jų atsargų žiemai:

Braškės balina dantis. Prieš balindami dantis stomatologo kabinete, pasvarstykite, ar ši procedūra jums tokia jau reikalinga – galima sutaupyti laiko ir pinigų tiesiog mėgaujantis braškėmis. Šiose uogose labai didelė vitamino C koncentracija – jis suardo dantų apnašas, dėl kurių ir gelsta dantys. Jeigu periodiškai valgysite trintas braškes (galima ir žemuoges), labai greitai pastebėsite, kad dantų spalva tapo gražesnė.

Braškės mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Šiandien širdies ir kraujagyslių ligos – pats pavojingiausias žudikas, todėl žiūrėti į jas pro pirštus negalima. Įtraukite braškių į savo kasdienį meniu, ir užkirsite šioms problemoms kelią. Šiose uogose esančios rūgštys reguliuoja cholesterolio lygį kraujyje, o vitaminas C sustiprina kraujagyslių sieneles.

Braškės lėtina senėjimo procesus. Mes senstame todėl, kad sensta mūsų ląstelės. Braškės padeda sulėtinti šiuos procesus – jose yra galingų antioksidantų, padedančių kovoti su laisvųjų radikalų poveikiu (o tai – pagrindinis mūsų senėjimo „kaltininkas“). Atlikti tyrimai rodo, kad poveikis bus juntamas suvalgant vos kelias uogas per diena (geriausiai – po pietų).

Braškės – efektyvi kovos su spuogais ir inkštirais priemonė. Jeigu jums atsibodo veido nepuošiantys spuogai ir inkštirai, nepatingėkite pasidaryti trintų braškių kaukės. Palaikykite ją nuo pusvalandžio iki valandos – uogų sudėtyje esančios medžiagos efektyviai padės išspręsti odos problemas (jeigu braškės jums nesukelia alergijos).

Braškės šviesina strazdanas. Jeigu jums nepatinka strazdanos, neverta pirkti brangių balinamuoju poveikiu pasižyminčių kremų – su šia užduotimi puikiai susidoros ir braškės. Naudokite trintas uogas ir jų sultis reguliariai, ir efekto nereikės ilgai laukti. Kad poveikis būtų dar geresnis, braškes patartina maišyti su citrinos sultimis, grietine ir papajomis.

Padeda kovoti su astma ir... alergija. Jeigu atsibodo kovoti su astma ir alergijomis medikamentinėmis priemonėmis, verta išmėginti kažką nauja. Braškės pasižymi uždegimus slopinančiu poveikiu, todėl padeda kovoti su visais alergijos simptomais – sloga, dilgėline ir akių ašarojimu. Yra duomenų, kad braškės ženkliai sumažina sergamumą astma.

Braškės padeda organizmui gaminti džiaugsmo hormonus. Tyrimai rodo, kad depresija yra glaudžiai susijusi su žmogaus psichine būsena, tačiau tai nereiškia, kad kovoti su ja galima tik vaistais. Kai pajusite, kad nuotaika eina prastyn, pamėginkite suvalgyti šiek tiek braškių – jos padeda kontroliuoti homocisteino lygį, todėl kraujas gali geriau išnešioti smegenims reikalingas medžiagas.

Braškės – skanus priešvėžiniu poveikiu pasižymintis desertas. Braškėse esantys antioksidantai taip pat padeda kovoti su onkologinėmis ligomis. Paskaninkite šiomis uogomis savo mėgstamus desertus!

Braškės naudingos regėjimui ir padeda atsikratyti maišelių po akimis. Braškes galima naudoti kaip priemonę, padedančią atsikratyti tamsių ratilų aplink akis ir maišelių po jomis. Jos pasižymi balinamuoju ir uždegimus slopinančiu poveikiu, o vitaminas C – gera akių ligų (pavyzdžiui, kataraktos) profilaktikos priemonė.

Braškės naudingos ir besilaukiant vaikučio. Jeigu laukiatės vaiko, nėštumo metu saikingai vartojamos braškės yra labai naudingos. Jos turi daug vitaminų ir mineralinių medžiagų, būtinų augančio mažylio organizmui.
 


Gairės:  Braškės,  mityba,  sveika mityba,  uogos,  vaisiai
 
Taip pat skaitykite
Daugelis tėvų susiduria su nevalgaus vaiko problema - mažyliai atsisako valgyti, nori tik saldėsių ir greito maisto, per kiekvienus...

Kava - tonizuojantis gėrimas nuo kurio prasideda daugelio žmonių rytas. Bet ar žinojote, kad šis gėrimas gali puikiai papildyti...

Viešojoje erdvėje pasirodo vis daugiau informacijos apie įvairiais būdais užaugintas vištas. Svarstoma, kaip tai lemia...

Dažnai diskutuojama, ar egzistuoja tradicinė lietuviška virtuvė ir kokie patiekalai bei produktai galėtų būti jai priskiriami....

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (148)
Karolina