Namai > Šventės > Skanios Kalėdų dovanos...
 

Skanios Kalėdų dovanos savomis rankomis (foto + receptai)


2014 12 03 | Autorius: Mama.lt
 

Kalėdos - kvepiančios eglutės, žibančių girliandų, jaukaus buvimo su šeima ir, žinoma, dovanų metas. O juk nėra nieko geriau ir šilčiau, nei bičiulio rankomis padaryta dovanėlė - siūlome puikias, nesunkiai įgyvendinamas idėjas.

Naminiai sausainiukai sudėti į dovanų popieriumi apsuktą ir kaspinu papuoštą dėžutę nuo „Pringles“ traškučių

Galite kepti pačius įvairiausius sausainius ir meduolius, tačiau Kalėdoms tikriausiai labiausiai tinka imbieriniai sausainiukai:

1 šaukštelis vanilinio cukraus
1 šaukštas malto imbiero
1 šaukštelis muskato
1 šaukštelis maltų gvazdikėlių
1 šaukštelis cinamono
Žiupsnis juodųjų pipirų
200 g sviesto
200 g medaus
400 g miltų
2 kiaušiniai

Kambario temperatūros sviestą sukrėskite į indą, jį užpilkite lydytu medumi, dėkite vanilinio cukraus išplakite. Tuomet sumuškite kiaušinius, perplakite. Berkite prieskonius, perplakie. Galiausiai įsijokite miltus ir suminkykite tešlą.

Tešlą plonai iškočiokite, išspauskite norimos formos sausainius ir juos kepkite iki 200 laipsnių pagal Celsijų įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 min.

Riešutai karamelėje

300 g cukraus
50 g sviesto
200 ml riebios grietinėlės
Sauja mėgiamų riešutų

Į storadugnį puodą pilkite trečdalį cukraus, kaitinkite, kol išsilydys, nuolat maišykite. Vėliau sudėkite dar trečdalį cukraus, kaitinkite ir išlydykite, galiausiai dėkite likusį cukrų ir taip pat išlydykite.

Pridėkite sviesto, maišant užvirinkite. Plonyte srovele, po truputį, vis maišant supilkite grietinėlę ir ant lėtos ugnies virkite iki kol masė taps vientisa.

Į karamelės masę įmaišykite patinkančius riešutus. Išpilstykite į gražius stiklainiukus, juos papuoškite.

Sviestas su prieskoninėmis žolelėmis

100 g sviesto
Sauja prieskoninių žolelių
Žiupsnelis druskos

Smulkiai sukapokite patinkančias prieskonines žoles (čiobrelius, levandas, mėtas, petražoles, krapus, svogūnų laiškus, taip pat galite dėti česnako, pipiriukų), permaišykite su kambario temperatūros sviestu ir trupučiu druskos.

Sudėkite į maistinę plėvelę, suformuokite ir šaldykite šaldytuve. Taip pat galite dėti į gražius stiklainiukus.

Sviestas puikiai tinka sriuboms, troškiniams, jo galima užsidėti ant kepsnio.

Medaus ir cinamono sviestas

100 g sviesto
3 šaukštai medaus
Žiupsnelis cinamono
Žiupsnelis druskos

Kambario temperatūros sviestą išsukite su likusiais ingredientais. Sudėkite į gražius indelius. Tokio sviesto skanu užsitepti ant skrebučio, karštos bandelės, juo galima gardinti košes.

Kalėdiniai ledinukai

250 g cukraus
80 g šviesaus kukurūzų sirupo
2-3 šaukštai vandens
1 šaukštelis vanilės, mėtų ar kito eksrakto (nebūtina)
Saujalė šventinių papuošimų, pabarstų kepiniams
Medinių iešmelių

Cukrų, sirupą, vandenį sumaišykite keptuvėje ar priskaituvyje ir kaitinkite ant vidutinės ugnies. Masę reikia įkaitinti iki 160 laipsnių pagal Celsijų. Jeigu neturite termometro, tai kaitinkite apie 10 min., o tuomet peilio galiuku paimkite masės ir nukrėskite į stiklinę labai šalto vandens - jeigu sirupas sukietėja, tai daugiau kaitinti nereikia, o jei jis tiesiog pasklinda vandenyje, tai dar pakaitinkite.

Pasiekus reikiamą temperaturą keptuvę įstatykite į indą su lediniu vandeniu, pasistenkite jo neištaškyti, nereikia, kad vandens patektų į saldainių masę. Pamaišykite, pašaldykite 15 sekundžių, tuomet iškelkite keptuvę iš ledinės vonelės, įmaišykite norimą ekstraktą (jeigu naudojate).

Saldainius reikia formuoti greitai, kol masė nesutvirtėjo (jeigu sutvirtės, tai vėl pakaitinkite) - šaukšteliu pilkite po truputį masės ant kepimo popieriumi išklotos skardos, palikite tarpus, nes saldainiukai vėsdami truputį išskys į šalis. Į kiekvieną sirupo balutę įspauskite medinį iešmelį, paberkite pabarstų, truputį paslėkite pirštų galiukais.

Leiskite saldainiams visiškai atvėsti ir atsargiai nuimkite nuo kepimo popieriaus.

Šokoladas su granato sėklomis ir imbieru

2 plytelės juodojo, kartaus šokolado
2 šaukšteliai imbiero miltelių
Sauja granato sėklų
Žiupsnelis druskos

Šokoladą sulaužykite smulkesniai gabaliukais ir išlydykite karštų garų vonelėje (į puodą su vandeniu įstatykite kitą indą ir jame lydykite). Šokoladui išsilydžius ugnį išjunkite, berkite imbiero, druskos.

Karštą šokoladą paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, berkite granatų sėklų. Palaukite, kol visiškai atvės ir sustings, o tuomet sulaužykite gabalais.

Galite gaminti įvairius variantus - maišyti skirtingas šokolado rūšis, naudoti mėgiamus riešutus, džiovintus vaisius, cukatus, citrusų žieveles.
 


 
Taip pat skaitykite
Jeigu apie senąsias Kūčių tradicijas šį bei tą žinome, tai apie Kalėdas, kaip taisyklė, informacijos turime mažiau, tačiau...

Kalėdos yra viena gražiausių metų švenčių, kurios ypač laukia mūsų mažyliai. Vaikučiai taip pat uoliai ruošiasi - padeda...

Vaikystė tęsiasi nuo pirmųjų iki dvyliktųjų metų, tad šį kartą orientuojamės į ikimokyklinio ir ankstyvojo mokyklinio amžiaus...

Seniau tik su močiutėmis siejami rankdarbiai vėl įgauna populiarumą - daugelis jaunų merginų ir moterų atranda, ima vertinti bei...

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (143)
Redas