Virtuvė > Maistas > Gyvenimas su prieskoniais -...
 

Gyvenimas su prieskoniais - ilgesnis


2013 01 07 | Autorius: Laura Mureikaitė, Moters savaitė
 

Gyvenimas su prieskoniais - ilgesnis

Prieskoniai suteikia mūsų gaminamiems patiekalams išskirtinumo. Bet ar žinojote, kad būtent prieskoniai gali prailginti gyvenimą arba išvaduoti mus nuo tam tikrų negalavimų? Posakis "ir maistas, ir vaistas" prieskoniams tinka itin gerai - ne veltui jie nuo seno naudojami įvairių šalių medicinoje.

Ciberžolė mažina diabeto riziką

Šis egzotiškas prieskonis skoniu primena imbierą, o patiekalus nudažo dailiai geltona spalva. Ciberžolė itin populiari Azijos šalių, Indijos ir Afrikos virtuvėse. Ir jei vis dar neišmėginote jos savojoje - štai priežastis, kodėl turėtumėte tai padaryti: Tailando mokslininkai įrodė, kad net vienas šaukštelis ciberžolės miltelių per dieną perpus sumažina jūsų riziką susirgti II tipo diabetu! Ciberžolėje gausu kurkumino, galingo antioksidanto, kuris skatina insulino išsiskyrimą. Todėl drąsiai verkite jos į žuvies, vištienos, veršienos, daržovių ir, žinoma, ryžių patiekalus.

Imbieras malšina skausmą

Ne veltui imbieras - vienas populiariausių natūralių vaistų indų medicinoje. Jis naudojamas galvos, raumenų, sąnarių ir nugaros skausmams malšinti. Imbieruose gausu gingerolio, kuris skatina skausmą malšinančių endorfinų gamybą organizme, slopina uždegimą, pagerina kraujotaką ir atpalaiduoja raumenų spazmus. Terapiniam efektui pasiekti užtenka 1 arbatinio šaukštelio smulkinto imbiero (arba 3 gabalėlių cukruoto imbiero) per dieną.

Kardamonas mažina kraujospūdį

Šis aromatingas prieskonis naudojamas gaminant mėsos, ryžių patiekalus. O pas mus be jo sunkiai įsivaizduojami meduoliai. Kardamono galima berti į kavą, arbatą - nepakartojamas aromatas maloniai palepins jūsų skonio receptorius. Ir ne tik palepins. Mokslininkai nustatė, kad žmonėms, kenčiantiems nuo per aukšto kraujospūdžio, pradėjus kasdien gardinti maistą kardamonu, per 12 savaičių jų būklė pagerėjo. Kardamonas atpalaiduoja raumenis ir kraujagysles, todėl kraujospūdis šiek tiek krenta. Norite pasirūpinti savo sveikata ir jūs? tereikia pusės šaukštelio kardamono per dieną!

Šalavijai gerina atmintį

Jaučiatės išsiblaškiusi? Sunku atsiminti informaciją darbe? Viena porcija šalavijais gardinto maisto padės sustiprinti atmintį ir jūs lengviau įsiminsite vardus, vietas, kitus jums reikalingus faktus. Šalavijų sudėtyje esantys fenoliai teigiamai veikia smegenis, padeda nuskaidrinti mintis ir lengviau įsisavinti reikalingą informaciją.

Rozmarinas gerina virškinimą

Jei dažnai po valgymo jaučiatės apsunkusi, pagardinkite patiekalus 1/4 šaukštelio džiovintų rozmarinų. Tai ne tik pagerins virškinimą, bet ir palengvins sinusų spaudimą užpuolus slogai, apskritai padės atsigauti po peršalimo. Rozmarinuose esantys antioksidantai slopina sinusų uždegimą, lengvina gleivių nutekėjimą ir padeda organizmui atsigauti po peršalimo infekcijų ir virusų. Rozmarinai itin tinka su omletu, keptomis bulvėmis, kiaulienos patiekalais, jų galima berti į namuose kepamą duoną, taip pat paprasta užsiplikyti aromatingos rozmarinų arbatos.

Šafranas kovoja su depresija

Ne veltui šafranas laikomas vienu brangiausių prieskonių pasaulyje - jis ne tik aromatingas, gardus, bet ir maistingas. Viena šafrano piestelė dovanos saulės geltonį net ir didžiuliam puodui troškinio. Ar žinojote, kad geltona spalva kelia nuotaiką, gerina apetitą ir veikia kaip natūralus antidepresantas? Šafrano geltonis veikia dar stipriau! Šafranuose esantys antioksidantai skatina smegenis gaminti daugiau laimės hormono serotonino. Lengvai salstelėjęs šafrano skonis puikiai tinka prie jūros gėrybių, ryžių, jautienos ir pomidorų patiekalų.

Česnakas stiprina imunitetą

Vos vienas dantelis česnako per dieną perpus sumažina jums riziką užsikrėsti bakterinėmis ar virusinėmis ligomis. Pasirodo, česnakuose yra net 33 jūsų organizmui itin naudingi sieros junginiai, padedantys greičiau formuotis mūsų baltiesiems kraujo kūneliams - dalelėms, kurios kaip tik ir kovoja su į organizmą patekusiais virusais bei infekcijomis. Beje, gaminant patiekalus su česnakais jums pravers nedidelė gudrybė: sutrintą česnaką palaikykite 10 minučių ir tik tada meskite į patiekalą - oras padės sieros junginiams įgauti savo aktyviausią formą.

Cinamonas atkuria energiją

Daug cukraus kasdieniame maiste (bandelės, gaivieji gėrimai, saldumynai) sukelia staigius cukraus kiekio šuolius ir kritimus kraujyje - tai sekina nervų sistemą, taigi jaučiatės pavargusi. Padėtį pataisyti padės vos pusė šaukštelio cinamono - jis sulėtins angliavandenių įsisavinimą, taigi cukraus kiekis kraujyje išliks pastovesnis, o jūs nepatirsite staigaus energijos praradimo.

Pipirmėtės gerina virškinimą

Pasak Merilendo (JAV) universiteto mokslininkų, pipirmėtės palengvina virškinimą, vidurių pūtimą, sunkumo jausmą po maisto. Jose esantis mentolis leidžia virškinamojo trakto raumenims susitraukinėti greičiau. Vienas puodelis mėtų arbatos ar keletas lapelių mėtų į jūsų mėgstamą gėrimą gali padaryti stebuklus - jausitės lengvesnė, atrodysite lieknesnė, nes pilvo pūtimo simptomai pasitrauks!

Muskatas malšina stresą

Indijoje šviežiai maltas muskatas nuo seno naudojamas kaip priemonė, malšinanti stresą, padidėjusį nerimą ir emocinę įtampą. Šiuose prieskoniuose esama biologiškai aktyvių junginių, kurių poveikis šiek tiek primena antidepresanto "Prozac" veikimo principą: ramina nervus, išguja blogą nuotaiką. Ir tai padaro maždaug per 20 minučių. Be šalutinio neigiamo poveikio. Tereikia 1/8 šaukštelio per dieną - barstykite jų ant špinatų, kalafiorų, moliūgų patiekalų, mėsos, taip pat [puikiai tinka kepiniams, padažams, juo galima gardinti kakavą.

Kajeno pipirai spartina svorio kritimą

O taip - vos trečdalis šaukštelio kajeno pipirų jau privers jus ašaroti! Ir vis dėlto pamėginti verta. Barstykite pusę šaukštelio šių aitrių prieskonių ant kaloringų patiekalų - ir po mėnesio pasigesite vieno-kito kilogramo. Kaip? Paprasčiausiai suvalgysite mažiau, greičiau pajusite sotumą. Be to, kajeno pipiruose esantys cheminiai junginiai aktyvuoja organizme riebalų deginimo procesus.

Anyžiai - nuo dujų kaupimosi

Labai proziškas klausimas, bet vis dėlto... kiek kartų per dieną išleisti iš organizmo dujas - normalu? Mokslininkų teigimu, sveikas žmogus tai turėtų daryti 14-20 kartų per dieną. Deja, kai kuriems žmonėms šios gluminančios akimirkos nutinka dažniau. O jų kiekį sumažinti padės anyžiai: kasdien po pagrindinio dienos patiekalo pakramtykite trečdalį šaukštelio anyžių sėklų (jei mėgstate saldymedžio saldainiukus - jums turėtų patikti!). Toks įprotis jau po keleto dienų duos teigiamų rezultatų - organizme kaupsis mažiau dujų. Anyžių sėklose yra anetolio, kuris padeda išsiskirti virškinimo enzimams, šie savo ruožtu pagerina virškinimą ir dujos žarnyne nebesikaupia.

Bazilikai prieš vėžines ląsteles

Niudžersio universiteto mokslininkų teigimu, 4 kartus per savaitę suvalgant po pusę arbatinio šaukštelio bazilikų organizme stabdomas naujų vėžinių ląstelių formavimasis. Tokį poveikį suteikia bazilikuose esantys antioksidantai, kurie stiprina imuninę sistemą ir aktyvuoja ląstelių, naikinančių nenormalias ląsteles, augimą. Bazilikas idealiai tinka prie Viduržemio virtuvės patiekalų, taip pat prie kitų patiekalų, kuriuose yra pomidorų, svogūnų, česnakų, alyvuogių. Ir, žinoma, nepamirškite šviežių bazilikų lapeliais pagardinti picos!

Gvazdikėliai lengvina dantų skausmą

Suskaudo dantį, o vizito pas dantistą suplanuoti šiai minutei nepavyksta? Pakramtykite keletą gvazdikėlių - tai turėtų sumažinti danties skausmą ir dantenų uždegimą keletui valandų. Gvazdikėliuose esantis natūralus junginys eugenolis - veiksmingas anestetikas ir antibakterinė priemonė. Beje, gvazdikėlius geriausia laikyti vėsioje, tamsioje spintelėje - eugenolį pažeidžia saulės šviesa ir karštis.

 

 

 


 
Taip pat skaitykite
Daugelis tėvų susiduria su nevalgaus vaiko problema - mažyliai atsisako valgyti, nori tik saldėsių ir greito maisto, per kiekvienus...

Kava - tonizuojantis gėrimas nuo kurio prasideda daugelio žmonių rytas. Bet ar žinojote, kad šis gėrimas gali puikiai papildyti...

Viešojoje erdvėje pasirodo vis daugiau informacijos apie įvairiais būdais užaugintas vištas. Svarstoma, kaip tai lemia...

Dažnai diskutuojama, ar egzistuoja tradicinė lietuviška virtuvė ir kokie patiekalai bei produktai galėtų būti jai priskiriami....

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (153)
Karina