Namai > Šventės > Savaitgalio dirbtuvėlė:...
 

Savaitgalio dirbtuvėlė: Meduolių vainikas


2011 12 10 | Autorius: Laura B.
 

Savaitgalio dirbtuvėlė: Meduolių vainikas

Šiemet Kalėdų nuotaika kažkodėl vėluoja. Gal kaltas neįtikėtinai šiltas ruduo? O gal – nesibaigiančių darbų sūkurys?

 

Ir vis dėlto šventės nenumaldomai artėja. Todėl šis savaitgalis – pats metas pasirūpinti, kad kalėdinė nuotaika įžengtų ir į jūsų namus.

 

Ko reikia, kad Kalėdų laukimas būtų išties ypatingas, mielas ir jaukus? Visų pirma – namų šilumos ir malonių, ilgų vakarų su artimaisiais.

 

Padovanokite sau tokį vakarą ir sukurkite šį tą nepaprasto: Kalėdų vainiką iš meduolinių žmogeliukų. Valandėlė-kita džiaugsmo jums ir mažiesiems – garantuota. Ir tai – dar ne viskas. Namus užlies šiluma ir naminių meduolių aromatas, o įstabus papuošalas džiugins namiškių ir svečių akį iki pat Trijų Karalių!

 

Vainiko meduoliukams jums prireiks:

 

 

3 stiklinių miltų, ir dar šiek tiek jų darbiniam paviršiui pabarstyti,
½ šaukštelio sodos,
¼ šaukštelio kepimo miltelių,
80 g minkšto sviesto,
1/3 stiklinės rudojo cukraus,
2 arbatiniai šaukšteliai malto imbiero,
1 šaukštelis cinamono,
¾ šaukštelio maltų gvazdikėlių,
½ šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų,
žiupsnelio druskos,
1 kiaušinio,
3 šaukštų kakavos,
cukraus pudros ir kelių lašų citrinos sulčių glajui.

 

Sumaišykite miltus, sodą ir kepimo miltelius dideliame dubenyje.

 

Cukrų ištrinkite su sviestu kol gausite vienalytę purią masę.

 

Kiaušinį įmuškite į sviesto masę, suberkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite.

 

Suberkite miltus, išmaišykite.

 

Tešlą atskirkite į 2 dalis. Vieną suminkykite įprastai, įvyniokite į foliją ir padėkite į šaldytuvą.

 

Į kitą tešlos dalį supilkite keliuose šaukštuose šilto vandens ištirpintą kakavą, jei reikia – įdėkite šaukštą-kitą miltų ir suminkykite. Taip pat apvyniokite folija ir dėkite į šaldytuvą.

 

Po valandos išimkite tešlą iš šaldytuvo ir iškočiokite ant kepimo popieriaus (aš naudojau savo firminį triuką – kočiojau tešlą tarp dviejų nelimpančio kepimo popieriaus lakštų – labai patogu, tešla nelimpa, o ir stalas lieka švarutėlis!). Tada iškočiotą lakštą 15 minučių palaikykite šaldymo kameroje, kad sutvirtėtų.

 

Orkaitę įkaitinkite iki 175 laipsnių.

 

Išimkite tešlą iš šaldiklio. Greitai, kol tešla nespėjo įšilti, išspauskite žmogeliukus. Jei naudosite maždaug 10 cm formelę, jų prireiks 18.

 

Sudėkite žmogeliukus į kepimo popieriumi išklotą skardą ratu, kaitaliojant tai šviesesnės, tai tamsesnės tešlos meduoliukus. Žmogeliukų rankos ir kojos šiek tiek persidengia – sulipdykite tvirčiau patepdama truputėliu vandens.

 

Kepkite 13-15 minučių, kol sausainiai gražiai pagels. Prieš nuimdama nuo skardos visiškai atšaldykite.

 

Meduolių vainikui atšalus galima žmogeliukus papuošti iš cukraus pudros ir šlakelio citrinos sulčių pasigamintu glajumi: dantų krapštuku išpiešti akis, sagas, plaukus, kaklaraištį ir pan. – pasikliaukite savo išradingumu ir fantazija.

 

Beje, kaip tik šiame, dailinimo etape į darbą noriai įsitraukia ir mažieji.


  


 
Taip pat skaitykite
Jeigu apie senąsias Kūčių tradicijas šį bei tą žinome, tai apie Kalėdas, kaip taisyklė, informacijos turime mažiau, tačiau...

Kalėdos yra viena gražiausių metų švenčių, kurios ypač laukia mūsų mažyliai. Vaikučiai taip pat uoliai ruošiasi - padeda...

Vaikystė tęsiasi nuo pirmųjų iki dvyliktųjų metų, tad šį kartą orientuojamės į ikimokyklinio ir ankstyvojo mokyklinio amžiaus...

Seniau tik su močiutėmis siejami rankdarbiai vėl įgauna populiarumą - daugelis jaunų merginų ir moterų atranda, ima vertinti bei...

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (184)
Simas