Virtuvė > Patarimai > Cukinijos malšina stresą...
 

Cukinijos malšina stresą ir stiprina nervus (receptai)


2013 10 07 | Autorius: Valstietis.lt
 

Cukinijos malšina stresą ir stiprina nervus (receptai)

Dideli pailgi cukinijų vaisiai dažniausiai būna tamsiai žali, kartais geltoni. Nuo Viduržemio jūros krantų į Lietuvą atkeliavusi vasarinė moliūgų rūšis tinka įvairiausiems patiekalams. Cukinijas galima kepti, troškinti, marinuoti, įdaryti, dėti į salotas ir panašiai.

Cukinijos, kaip ir kiti vaisiai bei daržovės, savo sudėtyje turi daug žmogaus organizmui reikalingų medžiagų. Joje esantis vitaminas E padeda nugalėti stresą, stiprina nervus, suaktyvina smegenų veiklą. Taip pat cukinijos spartina medžiagų apykaitos procesus, stiprina raumenis, širdį ir iš organizmo šalina vandenį, žalingas medžiagas. 

Cukinijos turi nedaug organinių rūgščių ir skaidulinių medžiagų, todėl jas patartina valgyti sergant skrandžio ir žarnyno ligomis. Moliūgų šeimai priklausantys vaisiai tinka ir sergantiesiems ateroskleroze, nes padeda iš organizmo pašalinti cholesteriną. Cukinijos taip pat padeda pašalinti organizme atsiradusį gyvsidabrį, šviną, kobaltą, radioaktyvųjį stroncį.

Dėl švelnių skaidulinių medžiagų cukinijos tinka mažiems vaikams, o dėl mažo cukraus kiekio – sergantiesiems cukralige.

Skaniausios jaunos cukinijos, tačiau įdaryti ar konservuoti galima ir labiau subrendusius vaisius. Subrendusias cukinijas būtina nulupti, nupjauti vaiskotį su luobos dalimi ir pašalinti sėklas su jas gaubiančiu minkštimu. Jaunos cukinijos nelupamos ir naudojamos su sėklomis.

 

Cukinijų padažas

2 kg cukinijų, 0,5 kg paprikų, 0,5 kg morkų, indelis konservuotų ananasų, 0,5 l pomidorų padažo, 200 g aliejaus, 200 g acto, 200 g cukraus, 1 šaukštas druskos.

Cukinijas nulupkite, iš paprikų ir cukinijų išimkite sėklas. Daržoves supjaustykite mažais kubeliais. Viską sukrėskite į puodą ir troškinkite 45–50 minučių. Gautas padažo skonis ir konsistencija turėtų būti panašūs į turbūt visoms pažįstamą „Dėdės Beno“ saldžiarūgštį padažą. Jį supilkite į paruoštus stiklainius ir sandariai uždarykite.

Cukinijų ir apelsinų uogienė

4 kg cukinijų, 0,5 kg apelsinų, 2 kg cukraus, keli lašai citrinų rūgšties.

>> 2 psl.
Puslapis 1 iš 2 >> Kitas

 
Taip pat skaitykite
Mokėjimas išvirti sultinį - svarbus kulinarinis įgūdis. Sultinį galima panaudoti labai plačiai: patiekti prie pyragėlių ar kibinų,...

Kava – neatsiejamas kiekvieno ryto palydovas, tačiau ne tik. Šį, kūną atgaivinantį bei energijos ir žvalumo suteikiantį...

Kas lėmė tokį stulbinantį lauko kepsninių populiarumo šuolį? Pažvelkime, kas paskatino lauko grilinių populiarumo augimą Lietuvoje...

Ar jums patinka mielinės tešlos bandelės su cinamonu, varške, obuoliais, troškintais kopūstais, lašinukais ar...

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (191)
Aistukas