Virtuvė > Patarimai > Svarainiai ne tik pagydys,...
 

Svarainiai ne tik pagydys, bet ir pakels nuotaiką


2011 11 18 | Šaltinis: Valstietis.lt
 

Svarainiai ne tik pagydys, bet ir pakels nuotaiką

Nuo antikos laikų svarainis laikomas meilės, vaisingumo ir santarvės simboliu. Svarainiai auginami jau daugiau kaip keturis tūkstančius metų, o jų gydomosios savybės žinomos nuo seniausių laikų.

 

Juose daug vitaminų C, E, PP, B, pektinų, fruktozės, gliukozės, kalio, geležies, kalcio, fosforo, vario druskų. Vitamino C svarainiuose ne mažiau nei citrinose, todėl jie liaudyje dažnai vadinami lietuviškąja citrina.

Svarainiai – viena geriausių natūralių profilaktikos priemonių nuo peršalimo. Ypač tam tinka jų sultys ar jais gardinti gėrimai. Tereikia iš svarainių pašalinti sėklas su sėklalizdžiais, sutrinti su medumi ir šiuo mišiniu paskaninti mėgstamą arbatą. Paprasta, tačiau veiksminga.

 

Taip pat svarainių sultyse yra daug geležies, todėl patariama jų vartoti, jei kraujyje mažai hemoglobino. Sultys turi ir daugiau teigiamų savybių: stiprina kepenis ir širdį, malšina galvos skausmus, teigiamai veikia nervų sistemą, gerina nuotaiką. Tiesa, jas gerti reikia tik labai nedideliais kiekiais.

 

Naudingi ne tik patys vaisiai, bet ir jų sėklos, žievė. Užkaukazės liaudies medicinos žinovai svarainių sėklų arbata patardavo gydyti kosulį. Dėl sutraukiamųjų savybių jau seniai svarainių vaisiai ir jų antpilai buvo vartojami gydant viduriavimą ir kraujavimą.

Vidurinės Azijos gydytojai nustatė, kad svarainių vaisiai stiprina psichiką. Vien pakvėpavus šių vaisių aromatu pagerėja nuotaika, pavyksta nuslopinti pykinimą.

Tačiau šių geltonų vaisių nepatariama valgyti, jei paūmėja skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė, sergant plonojo ir storojo žarnynų uždegimu.

Svarainius būtina nuskinti dar iki stipresnių šalnų, o per žiemą geriausia laikyti šaldytuve.

 

Svarainių cukrinukai

Svarainiai, cukrus.

Iš svarainių išimkite sėklas ir sėk­lalizdžius, vaisius supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į indą. Juos užpilkite cukrumi, pakratykite ir palikite per naktį. Ryte susidariusį sirupą nupilkite, svarainius dar kartą užpilkite cukrumi. Palaukite, kol susigers, tada išdžiovinkite ir nuimkite cukraus perteklių.

 

Svarainių ir cukinijų uogienė

>> 2 psl.
Puslapis 1 iš 2 >> Kitas

Gairės:  receptai,  Svarainiai,  vitaminai
 
Taip pat skaitykite
Maisto gaminimas gali tapti malonia ir raminančia veikla, ypač, jeigu žinote daug šį procesą palengvinančių gudrybių. Ar žinote,...

Mokėjimas išvirti sultinį - svarbus kulinarinis įgūdis. Sultinį galima panaudoti labai plačiai: patiekti prie pyragėlių ar kibinų,...

Kava – neatsiejamas kiekvieno ryto palydovas, tačiau ne tik. Šį, kūną atgaivinantį bei energijos ir žvalumo suteikiantį...

Kas lėmė tokį stulbinantį lauko kepsninių populiarumo šuolį? Pažvelkime, kas paskatino lauko grilinių populiarumo augimą Lietuvoje...

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (192)