Virtuvė > Patarimai > Kulinarijos...
 

Kulinarijos tinklaraštininkų receptai Joninėms


2011 06 22 | Autorius: Laura Montvilaitė
 

Geriausių metų kulinarinių tinklaraščių apdovanojimų dalyviai praėjusią savaitę varžėsi ruošdami Joninių nakties užkandžius. Apdovanojimų rengėjai „Virtuvė. Nuo...Iki“ ir „Electrolux“ dalinasi geriausiais konkurso dalyvių receptais šios stebuklingos nakties iškylai.

 

Kumpio, smidrų ir pomidorų pyragas (III vieta)
Violeta Žurauskienė, Violetos-kambariukas.blogspot.com

180 g sluoksniuotos tešlos
4-6 smidrai
80g rūkyto arba vytinto kumpio (labai plonai pjaustyto)
1 pomidoras
80 ml grietinėlės (12 % rieb.)
druska, pipirai
po žiupsnelį džiovinto raudonėlio, mėtų, petražolių

 

Iš atšildytos tešlos iškočiokite norimo dydžio lakštą. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir įtieskite tešlą. Jos lakštą skardoje aplinkui atsargiai apipjaukite neaštriu peiliu, kad liktų maždaug 2-3cm kraštas. Pjaukite taip, kad iki galo tešlos neperpjautumėte, o tik įpjautume. Taip atskirsite kraštelius – kepant jie gražiai iškils, o ne visas tešlos lakštas. Viduriuką subadykite šakute, kad per daug nekiltų.

Nuo smidrų nupjaukite kotelius, užvirkite vandenį ir 2-3 min. sumeskite į jį smidrus, paskui išgriebkite ir perliekite šaltu vandeniu.
Kumpį ir pomidorą supjaustykite plonais griežinėliais. Kiaušinį išplakite su grietinėle, įberkite druskos, pipirų, raudonėlių ir dar paplakite.
Tešlą pašaukite į 200 °C orkaitę 5 min., kad viskas tik pradėtų kept ir truputėlį pakiltų kraštai. Greitai ištraukite tešlą, ant jos klojkite kumpį, smidrus, pomidorus, viską užpilkite grietinėlės bei kiaušinio plakiniu ir grąžinkite į orkaitę kepti toliau. Sumažinkite kaitrą iki 190 °C ir kepkite dar 12-15 min.

Iškepusį pyragą pabarstykite žalumynais (mėtomis ir petražolėmis).

 


 

Ant grotelių keptos tortilijos su lietuvišku žalumynų įdaru (III vieta)
Renata Ra, Valgomeuropa.blogspot.com

4 tortilijos
1 šaukštas sviesto
sauja špinatų
sauja rūgštynių
½ raudonos ar žalios paprikos
1 pakelis varškės
50 g sūrio „Džiugas“
po žiupsnelį: druskos, cukraus, pipirų, malto muskato

 

Svieste patroškintkite gerai nuplautus žalumynus, pabarstykite žiupsneliu malto muskato. Sudėkite į kiaurasamtį, palaukite kol nuvarvės.
Papriką supjaustykite labai smulkiais kubeliais. Į varškę sudėkite troškintas rugštynes su špinatais, smulkintą papriką, įtarkuokite sūrį. Viską pagardinkite žiupsneliu druskos, cukraus, pipirų.

Imkite tortiliją, ją aptepkite puse varškės mišinio, ant jos uždėkite kitą tortiliją, šiek tiek paspauskite ir kepkite ant grotelių, kol gražiai paruduos. Tuomet atsargiai apverskite ir apkepinkite kitą pusę. Sūris turi būti išsilydęs. Tą patį pakartokite su likusiomis tortilijomis.
Šias quesadililas galima kepti ir orkaitėje arba keptuvėje.

 

 

 

 

Marinuotų braškių ir rikotos sūrio užtepėlė su pistacijomis (II vieta)
Miglė Krasauskaitė, Migdolai.wordpress.com

 

4 angliškos pusrytinės bandelės
250 g rikotos sūrio (arba kito mėgiamio kreminio varškės sūrio)
250 g braškių
4 šaukštai gero balzaminio acto
1 šaukštas rudojo cukraus
1žiupsnelis druskos
pundelis šviežių bazilikų
saujoa išlukštentų, kapotų sūdytų pistacijų


Pasiruoškite braškių marinatą: balzaminį actą sumaišykite su cukrumi, pagardinkite druska ir sudėkite kapotą baziliką. Braškes supjaustykite riekutėmis ir užpilkite balzaminiu marinatu. Palikite kelioms minučtėms pasimarinuoti.

Bandeles perpjaukite per pusę ir paskrudinkite. Nuo braškių nupilkite skysčiaus perteklių. Ant bandelės tepkite rikotos sūrį, ant viršaus dėkite marinuotas braškes su bazilikais ir viską užbaikite pabarstydami kapotomis pistacijomis.

 

 

 

 

 

 

Desertas indeliuose su rabarbarais „Paparčio žiedas“ (I vieta)
Renata Ničajienė, Sezoninevirtuve.blogspot.com

 

800 ml plakamosios grietinėlės
1 žalioji citrina
4 šaukštai cukraus
2 saujos šviežių mėtų lapelių
1 šaukštelis vanilinio cukraus
100 g biskvitinių sausainių (pvz. damų piršteliai)
1 kg šviežių rabarbarų
5 šaukštai cukraus
5 šaukštai vandens
2 šaukšteliai vanilinio cukraus

 

Rabarbarus nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite gabalėliais. Rabarbarus su cukrumi, vandeniu, vaniliniu cukrumi troškinkite puode apie 10 min., kol suminkštės ir taps sutežę. Troškintus rabarbarus palikite aušti.

Nuo žaliosios citrinos nutarkuokite žievelę ir išspauskite sultis. Nuplautus ir nusausintus mėtų lapelius kartu su citrinos sultimis ir žievele susmulkinkite elektriniu trintuvu. Grietinėlę išplakite su cukrumi, kai ji sustandės, atsargiai įmaišykite mėtų ir citrinos mišinį. Sausainius supjaustykite gabalėliais.

Švariuose indeliuose sluoksniuokite rabarbarus, sausainius, grietinėlės masę, vėl sausainius, rabarbarus, sausainius ir užbaikite grietinėle. Grietinėlės viršų papuoškite mėtos šakele, užsukite indelį ir trumpam įkiškite į šaldytuvą.

Prie atšalusių desertų pririškite šaukštelius, sustatykite juos į šaltkrepšį ir keliaukite iškylauti į gamtą. Indelius galite puošti gyvomis lauko gėlėmis ar net nupinti jiems vainikus, paslėpti žolėse ir išsiruošti ieškoti tariamo skanaus „paparčio žiedo“. Radusieji galės mėgautis skaniu, gaivinančiu desertu su rabarbarų rūgštele ir mėtų gaiva, taip tinkančia karštai vasaros dienai.

 

 

 

 

 


 
Taip pat skaitykite
Maisto gaminimas gali tapti malonia ir raminančia veikla, ypač, jeigu žinote daug šį procesą palengvinančių gudrybių. Ar žinote,...

Mokėjimas išvirti sultinį - svarbus kulinarinis įgūdis. Sultinį galima panaudoti labai plačiai: patiekti prie pyragėlių ar kibinų,...

Kava – neatsiejamas kiekvieno ryto palydovas, tačiau ne tik. Šį, kūną atgaivinantį bei energijos ir žvalumo suteikiantį...

Kas lėmė tokį stulbinantį lauko kepsninių populiarumo šuolį? Pažvelkime, kas paskatino lauko grilinių populiarumo augimą Lietuvoje...

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (179)
rapolas