Sveikata > Dietų katalogas > Aronijos - ne itin skanios,...
 

Aronijos - ne itin skanios, bet vertingos


2010 10 15 | Autorius: Lietuvos Sveikata
 

Aronijos - juodos aitrokos uogos. Gal ir ne itin skanios, tačiau kokios vertingos! Aronijose žmogaus organizmui naudingo vitamino P yra 2 kartus daugiau negu juoduosiuose serbentuose ir net 20 kartų daugiau nei obuoliuose bei apelsinuose. Uogose taip pat yra karoteno, vitaminų B1, B2, B6, C, E, K, PP; mikroelementų: kobalto, boro, molibdeno, vario, fluoro.

Aronijų uogas galima džiovinti, iš jų gaminamos sultys, sirupai, kompotai, uogienės, džemai. Kadangi šios uogos ne itin kvapios ir ryškaus skonio, ruošiant jų atsargas žiemai aronijas maišykite su rūgščiais vaisiais bei uogomis. Šių uogų galima naudoti nespalvingų uogų ar vaisių sultims nuspalvinti. Iš aronijų galima pasigaminti acto, išsiskiriančio ne tik nuostabia rubinų spalva, bet ir pikantišku skoniu. Patiekalai su šiuo actu - labai originalūs.

Gydomųjų savybių turi tiek šviežios, tiek džiovintos aronijos, jų žiedai ir šaknys. Šių uogų ir jų sulčių siūloma vartoti profilaktiškai, sergant hipertenzija ir ateroskleroze. Aronijos naudojamos gydant diabetą, mažakraujystę, skydliaukės, inkstų, kepenų, tulžies pūslės ligas.Svarbu:- Aronijose yra labai daug kraujo krešumą didinančių medžiagų. Todėl tiems, kurių padidėjęs kraujo krešumas, ir sergantiesiems tromboflebitu prieš vartojant aronijų vaisių ir jų produktų būtina pasitarti su gydytoju. Taip pat aronijų negali vartoti žmonės, sergantys skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opalige, tie, kurių skrandžio sulčių rūgštingumas yra padidėjęs.

- Per dieną pakanka suvalgyti 50-100 g aronijų. Receptas Jums!

Aronijų ir obuolių uogienė

Reikės:- 2 kg aronijų,- 600 g obuolių,- 3 kg cukraus,- 4 stiklinių vandens,- 10 g citrinų rūgšties,- 2 šaukštų vanilinio cukraus. Aronijas perrinkti ir keletui minučių suberti į verdantį vandenį. Perlieti šaltu vandeniu ir nuvarvinti. Iš vandens ir cukraus išvirti sirupą, supilti ant uogų. Jas užvirinti ant silpnos ugnies ir pavirti 5 min. Palikti per dieną, paskui vėl užvirinti. Obuolius nulupti ir supjaustyti. Suberti į aronijas ir maišant pavirti 20 min. Suberti citrinų rūgštį, vanilinį cukrų, išmaišyti ir dar šiek tiek pakaitinti. Supilstyti į stiklainius ir užsukti.

www.lsveikata.lt


 
Taip pat skaitykite
Vis daugiau spalvų įgaunantis kraštovaizdis už lango įspėja - paplūdimio sezonas jau nebe už kalnų, tad norintiems vasarą...

Jeigu jūs nesate nėščia arba, juo labiau, jeigu jūs esate vyras (nors pirmajam, pasiryžusiam pagimdyti kūdikį, gresia Nobelio...

Prieš gerą dešimtmetį Prancūzijoje atrastas naujas mitybos planas viesulu siaučia po Europą. Kai gydytojas Pierre'as Dukanas...

Apetitas yra noras valgyti, jis jaučiamas kaip alkis. Alkio jausmą turi visi išsivystę gyvūnai, jo tikslas – gauti pakankamai...

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (154)
laurynas