Sveikata > Dietų katalogas > Organizmo šluota
 

Organizmo šluota


2010 07 14 | Autorius: Lietuvos Sveikata
 

Špinatai - labai maistinga daržovė, joje yra riebalų, augalinių baltymų, angliavandenių, chlorofilo, mineralinių druskų. O jau vitaminų - nors tvenkinį tvenk: C, A, B1, B2, B6, PP, P, E, D2, K. Beje, visi šie vitaminai išlieka ir termiškai apdorojant špinatus. Dar šioje daržovėje yra kalio, magnio, lengvai pasisavinamų geležies ir jodo druskų.

Dėl vitaminų ir mineralinių medžiagų gausos bei dėl to, kad organizmas lengvai pasisavina špinatus, jų ypač rekomenduojama valgyti paaugliams, taip pat tiems, kuriuos kamuoja anemija, hipertenzija, nervinis išsekimas, rachitas, tuberkuliozė, diabetas.

Špinatai didina hemoglobino kiekį kraujyje, gerina skydliaukės darbą, stimuliuoja virškinimą, stabdo ląstelių senėjimo procesus, stiprina imunitetą.

Vienintelis špinatų trūkumas - juose gausu oksalo rūgščių. Todėl jų vartojimą reikėtų riboti vaikams, taip pat tiems, kurie serga kepenų, tulžies pūslės ir dvylikapirštės žarnos ligomis, nefritu.Beje, šviežiuose špinatuose oksalo rūgštis yra nepavojinga. Verdant daržoves ją galima neutralizuoti į vandenį įpylus pieno arba grietinėlės.

Špinatai puikiai dera su šonine, pomidorais, sūriu, kedrų riešutais. Kadangi net ir termiškai apdoroti špinatai išlieka sodrios žalios spalvos, juos dažnai naudoja kaip įdarus pyragams ir užkepėlėms.Špinatų patariama skinti arba įsigyti tiek, kiek planuojama suvalgyti iš karto. Šaldytuve špinatus (neplautus) galima laikyti 2-3 dienas. Užšaldytus - neilgiau kaip 3 mėn.

ReceptasKaneloni su špinatais Reikės:- Kaneloni makaronų, - 700 g špinatų,- 1 svogūno,- 300 g šviežių šampinjonų,- alyvuogių aliejaus,- 350 g Rikoto sūrio,- 200 g tarkuoto Parmezano,- 250 ml riebios grietinėlės,- 100 ml pieno,- druskos, pipirų, muskato riešuto. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite pjaustytą svogūną, po minutės smulkiai pjaustytus šampinjonus, juos gerai apkepkite, sudėkite smulkiai suplėšytus špinatus. Troškinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol išsigaruos vanduo.Gautą įdarą sudėkite į indą, į jį sudėkite rikoto sūrį ir ¼ tarkuoto parmezano. Gauta mase prikimškite makaronus. Juos sudėkite į kepimo indą. Plaktuvu suplakite pieną, grietinėlę ir likusį parmezano sūrį. Gauta mase užpilkite makaronus. Kepkite 25-30 minučių 180 0C orkaitėje. Skanaus!

www.lsveikata.lt


 
Taip pat skaitykite
Vis daugiau spalvų įgaunantis kraštovaizdis už lango įspėja - paplūdimio sezonas jau nebe už kalnų, tad norintiems vasarą...

Jeigu jūs nesate nėščia arba, juo labiau, jeigu jūs esate vyras (nors pirmajam, pasiryžusiam pagimdyti kūdikį, gresia Nobelio...

Prieš gerą dešimtmetį Prancūzijoje atrastas naujas mitybos planas viesulu siaučia po Europą. Kai gydytojas Pierre'as Dukanas...

Apetitas yra noras valgyti, jis jaučiamas kaip alkis. Alkio jausmą turi visi išsivystę gyvūnai, jo tikslas – gauti pakankamai...

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (183)
Austeja ir Gabija