Sveikata > Dietų katalogas > Ką valgyti peršalus?
 

Ką valgyti peršalus?


2009 11 09 | Autorius: Laura M., Eli.lt
 

Peršalimas, gripas ar kiaulių gripas? Ne taip svarbu. Svarbiausia – kad gydymasis visiškai toks pat: daug šiltų skysčių, pakankamai pagulinėjimų lovoje ir... tinkamai parinktas maistas. Tad ką valgyti susirgus peršalimu ar gripu?Lengvai virškinami baltymaiAr susirgai, ar spinduliuoji sveikata – svarbu kasdien gauti pakankamai baltymų. Jie stiprina organizmą. Susirgus veikiausiai tavo skrandis nebus nusiteikęs sudoroti kepsnį. O tu pati tikriausiai pristigsi energijos sukiotis virtuvėje. Tad griebkis patikimų baltyminių patiekalų, kuriuos gamindama sugaiši visai nedaug laiko arba apskritai tereikės atsidaryti šaldytuvą: virtas kiaušinis, varškė, sūris, žuvis, vištos krūtinėlė, riešutai, pupelės.Bio flavanoidai ir citrusiniai vaisiaiPakankamas vitamino C kiekis su maistu – puiki peršalimo ligų prevencija. Tačiau ne vėlu jo griebtis net ir susirgus. Tai sustiprins tavo organizmą, palengvins ligos simptomus, galbūt net sutrumpins sirgimo laiką. Taigi kovok su peršalimu ir gripu į savo lėkštę įsidėjusi apelsinų, citrinų, laimų, greipfrutų... ir, žinoma, spanguolių bei raugintų kopūstų – tai ne ką prastesni lietuviškam klimatui derantys vitamino C šaltiniai, nei egzotinės gėrybės.JogurtasMokslininkai nustatė, kad jogurte esantys probiotikai gali sutrumpinti peršalimo ligų trukmę vidutiniškai 2 dienom. Manoma, kad dar efektyviau organizmą stiprina kefyras. Be to, šiuose pieno produktuose gausu baltymų ir lengvai pasisavinamo kalcio, kas taip pat leidžia duoti tinkamą atsaką ligai.Infekcijų priešas glutationasGlutationas – galingas antioksidantas, padedantis kovoti su infekcijomis. Jo gausu raudonuose korėtuose vaisiuose, pavyzdžiui, arbūzuose. Taip pat šios medžiagos apstu brokoliuose, kopūstuose, žaliose lapinėse daržovėse. Vitaminai B6 ir B12Vitaminai B6 ir B12 žinomi kaip sveikimą spartinančios medžiagos. Idealūs jų šaltiniai – daug baltymų turintys maisto produktai: žuvis, pienas, mielės, grūdai, bulvės, špinatai, kalakutiena.Sriubos ir sultiniaiSriubos ir sultiniai padės išlaikyti organizme reikiamą skysčių kiekį, jos lengvai virškinamos, puikiai numalšina apetitą. Daržovių sriubos su grūdais, mėsos gabalėliais papildo maistingųjų medžiagų atsargas ir padeda įveikti infekciją. Šilta sriuba taip pat palengvina karščiavimo simptomus, sušildo organizmą iš vidaus jei kamuoja šaltkrėtis, pagerina virškinimą.SkysčiaiGali būti, kad susirgusi nenorėsi valgyti kieto maisto. Nenori – nereikia. Tačiau gerti daug skysčių privaloma. Vanduo, arbata su imbieru – puikus pasirinkimas kai sutrinka skrandžio veikla. Taip pat rinkis mineralinį vandenį, elektrolitais žarnyną papildančius vaistinius gėrimus (jei vienas iš tavo gripo simptomų – sutrikęs virškinimas, pykinimas ar viduriavimas). Šviežiai spaustos sultys persišaldžius – taip pat puikus pasirinkimas, ypač jei nesinori valgyti nieko rimtesnio. Aromatinga arbata su citrina – idealus gėrimas sloguojant. Žalioji arbata stiprina imuninę sistemą, o šaukštelis medaus prie jos numalšins gerklės skausmus.


 
Taip pat skaitykite
Vis daugiau spalvų įgaunantis kraštovaizdis už lango įspėja - paplūdimio sezonas jau nebe už kalnų, tad norintiems vasarą...

Jeigu jūs nesate nėščia arba, juo labiau, jeigu jūs esate vyras (nors pirmajam, pasiryžusiam pagimdyti kūdikį, gresia Nobelio...

Prieš gerą dešimtmetį Prancūzijoje atrastas naujas mitybos planas viesulu siaučia po Europą. Kai gydytojas Pierre'as Dukanas...

Apetitas yra noras valgyti, jis jaučiamas kaip alkis. Alkio jausmą turi visi išsivystę gyvūnai, jo tikslas – gauti pakankamai...

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (156)
Gediminas