![]() Ką mes žinome apie maisto priedus?2011 01 25 | Šaltinis: pagal ShkolaZhizni.ru, Dreamstime nuotr.
![]() Faktai ir tik faktai be panikos – tik taip atskleidžiama tiesa!
Atėję į parduotuvę stengiamės rinktis kokybiškus, dailiai atrodančius produktus. Juk niekas nenorės pirkti pilkos dešros arba pavandenijusių ledų. Kiekvienas pirkėjas trokšta, kad produktai būtų švieži, aromatingi, malonaus skonio. Ir čia gamintojams į pagalbą atskuba... maisto priedai.
Kam jie reikalingi?
• Maisto priedai pagerina maisto produktų išvaizdą, aromatą, skonį (tai aromatinės medžiagos, skonio stiprikliai, maisto dažai).
• Prailgina produkto galiojimo laiką (konservantai, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos).
• Padidina produkto maistingumą (vitaminai, mineralinės medžiagos).
• Kai kurie priedai būtini gamybiniame procese (emulgatoriai, stabilizatoriai).
• Maisto produktų priedai leidžia išlaikyti norimą produkto konsistenciją (tirštikliai, drėgmės reguliatoriai).
Šį kartą pakalbėkime apie labiausiai paplitusius maisto priedus.
Taigi, visų pirma – konservantai. Kad produktas negestų ir ilgiau išliktų šviežias, jis konservuojamas, Juk sugedęs jis bus ne tik netinkamas vartoti, bet netgi pavojingas sveikatai. Konservantai saugo mus nuo apsinuodijimo maistu, stabdo pelėsio ir mikroorganizmų augimą, užkerta kelią mikroorganizmų išskiriamiems nuodams, pavyzdžiui, aflatoksinui, rastis.
Benzono rūgštis ir jos druskos (benzoatai) – konservantai, kurių esama beveik visuose konstervuotuose produktuose, parduodamuose plastikinėje pakuotėje. Pavyzdžiui, silkėse, vaisvandeniuose, įvairiuose gėrimuose. Jis pavojingas žmonėms, kurie alergiški salicilo rūgščiai, taip pat sergantiems bronchine astma.
Sorbino rūgštis. Dažniausiai jos dedama į konservuotus produktus, taip pat randama tortuose, kepiniuose. Laikoma vienu iš saugiausių priedų ir itin efektyviu konservantu. >> 2 psl.
Puslapis 1 iš 3
>> Kitas
|
|