Virtuvė > Maistas > Prieskonių vartojimo menas...
 

Prieskonių vartojimo menas (II dalis)


2011 02 04 | Autorius: Akvilina Vaičiūnienė
 

Prieskonių vartojimo menas (II dalis)

Praeitoje dalyje aprašėme prieskonių vartojimo kulinarijoje pagrindus. Išsiaiškinome, kad dažnas žmonių nugastavima, neva, maža produktų įvairovė įdomiems patiekalams gaminti yra nevykęs pasiteisinimas. Visa esmė - kaip tuos produktus panaudosi. Taip pat supratome, kokiu tikslu dažniausiai vartojami prieskoniai.

Šioje dalyje aprašysime prieskonių daromą poveikį patiekalams. Taip pat pats laikas bus aptarti ir tamsiąją prieskonių pusę - blogąsias savybes. Jų taip pat būta, jei kulinaras neįgudęs ir netinkamai panaudoja prieskonius.

Prieskonių poveikis

Taigi prieskoniai gali taurinti tiek mūsų maisto spalvą, tiek kvapą. Spalvą jie gali veikti dvejopai: pirma, nudažyti patiekalą ryškiais, patraukliais tonais, antra, nudažyti produktus maskuojančiais tonais, "pamėgždioti" mėsą, žalėsius, padaryti anaiptol nepaskrudintą produktą atrodantį kaip aspkrudęs, auksaspalvis.

Pirmuoju atveju dažniausiai naudojami šafranas, ciberžolė, šviežia krapų, daržinio builio, pankolio, saliero, kalendros, baziliko ir kitų prieskonių žolė. Antruoju - aitrioji paprika, cinamonas, žvaigždanyžis, imbieras ir vėlgi šviežios prieskoninės žolės.

Tačiau reikia atminti, kad spalvos pasirinkimas priklauso ne tik nuo dažiklio, bet ir nuo to, kokį produktą norima nudažyti. Ryškus dažiklis duos reikiamą efektą tik tuomet, kai natūralus produkto paviršius yra idealiai baltas. Visais kitais atvejais geriau maskatuojanti spalva, galinti paslėpti nepatrauklią pilką ar kitokią neaiškią produkto spalvą.

Tačiau daugiausia prieskoniai taurina maistą aromatu ir taip veikia produktą. Visų pirma, užgožia pirminį šviežio produkto kvapą arba panaikina jį. Jeigu mėsa arba žuvis turi pašalinį kvapą, ji prieš gardinant prieskoniais gerai nuplaunama šaltu vandeniu, o apdžiūvusios dalys būtinai nupjaunamos.

Be to, mėsą galima iš anksto įdėti į vandenį, pagardintą mėtomis, česnakais, svogūnais, palaikyti jame nuo 30 minučių iki 2 valandų, ir tik po to doroti ir gaminti su kitais prieskoniais. "Pataisyti" žuvies kvapą yra sunkiau.

>> 2 psl.
Puslapis 1 iš 2 >> Kitas

 
Taip pat skaitykite
Daugelis tėvų susiduria su nevalgaus vaiko problema - mažyliai atsisako valgyti, nori tik saldėsių ir greito maisto, per kiekvienus...

Kava - tonizuojantis gėrimas nuo kurio prasideda daugelio žmonių rytas. Bet ar žinojote, kad šis gėrimas gali puikiai papildyti...

Viešojoje erdvėje pasirodo vis daugiau informacijos apie įvairiais būdais užaugintas vištas. Svarstoma, kaip tai lemia...

Dažnai diskutuojama, ar egzistuoja tradicinė lietuviška virtuvė ir kokie patiekalai bei produktai galėtų būti jai priskiriami....

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (154)
Tėjas