Virtuvė > Maistas > Brokoliai - skanu ir sveika
 

Brokoliai - skanu ir sveika


2010 08 16 | Autorius: Eugrimas
 

Brokoliai - skanu ir sveika

Brokoliai – žiediniams kopūstams gimininga daržovė, kilusi iš Italijos. Lietuvoje pradėta auginti tik XX a. trečiąjį dešimtmetį. Auginama retai, daugiausia daržininkystės ūkiuose ir sodininkų mėgėjų.

 


Botaninės žinios, auginimas. Brokoliai (Brassica oleracea L. var. italica) – bastutinių šeimos vienmetės daržovės. Jų žiedynai (galvutės) ne tokie kompaktiški kaip žiedinių kopūstų, žiedai šviesiai žalsvos ar net neryškiai violetinės spalvos. Per vegetaciją brokoliai išaugina šoninius ūglius, ant kurių taip pat formuojasi žiedynai. Ypač greitai šoniniai ūgliai auga išpjovus centrinį žiedyną. Per vegetaciją žiedynus galima skinti keletą kartų.


Ankstyvam derliui brokoliai sėjami į dėžutes ar šiltadaržius kovo viduryje–balandžio pradžioje, rudeniniam derliui – gegužės pabaigoje. Optimaliausia augimo temperatūra +20° C. Kad sudygę daigai neištįstų, kelias dienas palaikoma žema temperatūra (apie +10° C). Į dirvą brokolių daigai sodinami, kai užaugina 3–4 tikruosius lapus. Ankstyvųjų brokolių daigus reikia užgrūdinti – keletą dienų palaikyti žemesnėje temperatūroje.


Brokoliai gerai auga humusingose, giliai įdirbtose priesmėlio ar lengvo priemolio dirvose, rudenį tręštose mėšlu. Į dirvą daigai sodinami 50x60 cm atstumu. Auginami panašiai kaip žiediniai kopūstai. Sausą vasarą juos būtina laistyti. Brokolių galvučių dengti nuo saulės, kaip žiedinių kopūstų, nereikia.


Derlius imamas, kol žiedynai neišsiskleidę (žiedai pumpurų fazėje). Maistui tinka ir 15–20 cm ilgio žiedstiebiai. Pražydę brokolių žiedai maistui nebetinka. Žiedynus geriausia pjauti anksti rytą arba vakare, kai galvutės stangriausios, prisigėrusios vandens. Išpjovus centrinį žiedyną, per 6–10 dienų iš lapų pažastyse esančių pumpurų užauga antrasis, jį išpjovus – trečiasis ir t. t. šoninių žiedynų derlius. Nuo to paties augalo žiedynus galima skinti maždaug 2–3 mėnesius, tik tokį derlių duodančius kopūstus reikia tinkamai prižiūrėti – papildomai patręšti ir gausiau palaistyti. Vegetacijos periodas priklauso nuo veislės ir trunka 150–180 dienų.

>> 2 psl.
Puslapis 1 iš 2 >> Kitas

 
Taip pat skaitykite
Daugelis tėvų susiduria su nevalgaus vaiko problema - mažyliai atsisako valgyti, nori tik saldėsių ir greito maisto, per kiekvienus...

Kava - tonizuojantis gėrimas nuo kurio prasideda daugelio žmonių rytas. Bet ar žinojote, kad šis gėrimas gali puikiai papildyti...

Viešojoje erdvėje pasirodo vis daugiau informacijos apie įvairiais būdais užaugintas vištas. Svarstoma, kaip tai lemia...

Dažnai diskutuojama, ar egzistuoja tradicinė lietuviška virtuvė ir kokie patiekalai bei produktai galėtų būti jai priskiriami....

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (150)
Greta