Virtuvė > Maistas > Kvapieji bazilikai
 

Kvapieji bazilikai


2010 08 09 | Autorius: Eugrimas
 

Kvapieji bazilikai

Kvapieji bazilikai mūsų dienomis auginami beveik visuose žemynuose, XII a. į Europą buvo atvežti iš Pietų Azijos (Indijos). Senovės graikai juos labai vertino ir vadino karališkaisiais prieskoniais. Dabar Italija, Prancūzija, Ispanija, Gruzija, Armėnija nebeįsivaizduoja savo virtuvės be šių tikrai vertingų prieskonių.

 

Botaninės žinios, auginimo ypatumai. Bazilikai (Ocimum basilikum L.) – vienmečiai žoliniai notrelinių šeimos augalai, stačiu, keturbriauniu, 30–50 cm aukščio, viršuje plaukuotu stiebu. Lapai kotuoti, kiaušiniški arba pailgi, blakstienuotais pakraščiais, žalsvi arba rausvi. Jų dydis, spalva, forma ir net kvapas priklauso nuo formos ir veislės. Žiedai balsvi arba rausvi, grupelėmis susitelkę lapų pažastyse. Žydi liepos–rugpjūčio mėnesiais, bet dažniausiai net iki pat šalnų. Sėklos subręsta rugsėjo pabaigoje. Vaisius – tamsiai rudas taškuotas riešutėlis.
Bazilikų biocheminė sudėtis, naudojimas. Kaip prieskoniai bazilikai naudojami žali arba džiovinti (stiebai, žiedai, lapai). Juose yra vitaminų C, P, karoteno, eterinio aliejaus, kurio sudėtyje yra cineolo, metilchavikolio, linalolio, kamparo ir pineno, randama rauginių medžiagų, glikozidų, flavonoidų, saponinų ir cukrų. Lapai ir kitos antžeminės dalys yra kartoko skonio.


Bazilikai džiovinamai gerai vėdinamoje nesaulėtoje patalpoje. Išdžiūvusi žolė susmulkinama ir laikoma sausai, geriausia dėžutėse ar drobiniuose maišeliuose.

>> 2 psl.
Puslapis 1 iš 2 >> Kitas

 
Taip pat skaitykite
Daugelis tėvų susiduria su nevalgaus vaiko problema - mažyliai atsisako valgyti, nori tik saldėsių ir greito maisto, per kiekvienus...

Kava - tonizuojantis gėrimas nuo kurio prasideda daugelio žmonių rytas. Bet ar žinojote, kad šis gėrimas gali puikiai papildyti...

Viešojoje erdvėje pasirodo vis daugiau informacijos apie įvairiais būdais užaugintas vištas. Svarstoma, kaip tai lemia...

Dažnai diskutuojama, ar egzistuoja tradicinė lietuviška virtuvė ir kokie patiekalai bei produktai galėtų būti jai priskiriami....

Rašyti komentarą

 
nara
2010-08-18 14:04:25
siaip graikiski ir italiski bazilikai skirias. italiski turi ilgesnius ir stambesnius lapus. sakoma kad jie gera apsauga nuo uodu- tik tada turi sedet prie ju krumo ir glostyt- nes tik palietus bazilika ranka- pakvimpa oras
almanta
2010-08-12 18:19:25
Aš.labai norėčiau plačiau sužinoti plačiau apie gelteklę. Atsiprašau,kad neplaninė daržovė.
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (200)
Kamilis