Naujagimis pradedamas maitinti iškart po gimimo ir mažyliui šio maisto dažniausiai užtenka iki 4 – 6 mėnesių. Motinos pienas yra unikalus produktas, nes jo sudėtis kinta pagal naujagimio poreikius. Pirmus tris gyvenimo mėnesius, kuomet kūdikio augimas yra pats intensyviausias, jis yra riebesnis nei ketvirtą 4 mėn. ar vėliau. Specialistai neabejoja nenuginčijama motinos pieno nauda.
Motinos pieno privalumai:
• sterilus ir tinkamos temperatūros, nes iš krūties patenka tiesiai į mažylio burną;
• yra fiziologinis baltymų, riebalų, angliavandenių santykis, todėl susidaro optimalios sąlygos maistui virškinti ir pasisavinti;
• yra taurino ir kitų medžiagų svarbių nervų sistemos vystymuisi;
• motinos piene esantys angliavandeniai garantuoja naudingų organizmui žarnyno bakterijų dauginimąsi, gerina kalcio, kuris būtinas kaulų augimui, pasisavinimą;
• yra tris kartus daugiau geležies ir vario nei karvės piene, todėl kūdikiai rečiau serga mažakraujyste;
• gausu biologiškai aktyvių medžiagų (hormonų, fermentų, vitaminų, imunoglobulinų A, G, D, M, kurie padeda kūdikiui apsisaugoti nuo infekcijų);
• labai svarbu tai, kad maitinant krūtimi susidaro emocinis ryšys tarp kūdikio ir motinos.
Maitinančios motinos mityba: