Virtuvė > Maistas > Ką žinote apie moliūgus?
 

Ką žinote apie moliūgus?


2010 07 20 | Autorius: Eugrimas
 

Ką žinote apie moliūgus?

Vieni seniausių pasaulio kultūrinių augalų. Moliūgai (Cucurbita pepo L.) kilę iš Vidurio ir Pietų Amerikos. Meksikoje jie auginti ir naudoti maistui, puošmenoms ar talpiems indams pasigaminti jau daugiau kaip prieš 7000 metų. Į Europą moliūgus atvežė didžiojo keliautojo Kristupo Kolumbo jūreiviai. Netrukus moliūgai paplito visose šalyse, kur tik jiems augti buvo palankios sąlygos. Lietuvoje nuo seno (XVI a.) maistui ir pašarui auginami kietaluobiai ir paprastieji moliūgai, gerai subręstantys mūsų gamtinėmis sąlygomis.


Botaninės žinios. Moliūgai – vienmečiai moliūginių šeimos augalai. Stiebas ilgas (net iki 10 m) besidriekiantis, šakotas, apaugęs šiurkščiais plaukeliais. Yra veislių ir su krūminės formos stiebais. Lapai stambūs, penkiaskiaučiai, padengti rūšiai būdingais plaukeliais. Žiedai ryškiai geltoni, piltuvėlio formos, dideli, vienalyčiai, pažastiniai. Žydi birželio–liepos mėnesiais. Vaisiai dideli (iki 100 kg), geltonos, žalios ar rausvai oranžinės spalvos, kartais dryžuoti rutuliški arba pailgi.


Moliūgų biocheminė sudėtis, panaudojimas. Moliūgai valgomi tik subrendę. Juose yra apie 92% vandens, 5–14 % angliavandenių (cukrų, krakmolo, ląstelienos), 1,1–1,7 proc. pektinų, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, seleno, cinko druskų), vitaminų (C, B1, B2, PP, karoteno). Sėklose yra apie 36–52 proc. aliejaus, fitosterolio, dervinių medžiagų ir organinių rūgščių.


Iš moliūgų gaminami daržovių asorti (konservai) žiemai, verdamos skanios daržovių sriubos, kepami blynai, pyragai, gaminamos vertingos uogienės ir tyrės.

>> 2 psl.
Puslapis 1 iš 2 >> Kitas

 
Taip pat skaitykite
Daugelis tėvų susiduria su nevalgaus vaiko problema - mažyliai atsisako valgyti, nori tik saldėsių ir greito maisto, per kiekvienus...

Kava - tonizuojantis gėrimas nuo kurio prasideda daugelio žmonių rytas. Bet ar žinojote, kad šis gėrimas gali puikiai papildyti...

Viešojoje erdvėje pasirodo vis daugiau informacijos apie įvairiais būdais užaugintas vištas. Svarstoma, kaip tai lemia...

Dažnai diskutuojama, ar egzistuoja tradicinė lietuviška virtuvė ir kokie patiekalai bei produktai galėtų būti jai priskiriami....

Rašyti komentarą

 
Danguole
2010-07-30 21:29:11
ačiū. Norisi dugiau sužinoti apie daržoves. O moliūgus laai vertiname
Aušra
2010-07-27 08:28:28
Labai idomu. Siemet kaip tik pasisejau moliugu ir daugiau noreciau suzinoti receptuku su sia darzove.Ačiū.
Alma
2010-07-22 14:33:15
Tikrai ydomu. Pati kiekvienais metais pasisėju į lysvę moliūgų. Žiemai prisidžiovinam sėklų, labai skanu, o ir sveika.Tik va apie gydomasias savybes sužinojau šio to naujo. Ačiū.
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (160)
diana