![]() Stebukladarės Amino rūgštys2010 02 19 | Autorius: Eglė Zubkauskaitė, flickr.com nuotr.
![]() Rinkdamiesi vieną ar kitą patiekalą pasikliaujame skonio ir uoslės receptoriais. Na, dar ir regos. Ragauti gražiai atrodantį ir kelių metrų spinduliu aplink save skleidžiantį gardų kvapą patiekalą – vienas iš gyvenimo malonumų. Tačiau net skaniai atrodantis ir uoslę gundantis maistas ne visada yra vertingas. Ne paslaptis, kad dabar maisto produktai būna persunkti chemikalų, o vaisiai ir daržovės ant mūsų stalo atkeliauja praleidę nežinia kiek laiko konteineriuose, nokinami ne saulėje, o tamsiuose sandėliuose. Deja, dažnai apie ragaujamo patiekalo sudedamąsias dalis susimąsto tik tie, kurie jau yra spėję patirti įvairių negalavimų dėl netinkamo maisto. Arba tie, kurie laikosi specialios dietos ir nori sulieknėti arba atvirkščiai − priaugti svorio.
Svarbi maisto dalis
Šį kartą nekalbėsime apie kalorijas. Apie jas viskas seniai žinoma – suvartojame jų arba per daug, arba per mažai. Kur kas paslaptingesnės yra aminorūgštys − baltymų statybinė medžiaga, svarbi daugelio organų sudėtinė dalis. Baltymai reikalingi ne tik raumens audinio statybai. Jų randama hormonuose ir enzimuose bei naguose ir plaukuose. Gyvojoje gamtoje rasta daugiau nei 300 skirtingų aminorūgščių. Žmogaus organizme jų randama apie 60, tačiau pagrindinių, baltymus sudarančių, aminorūgščių yra tik 20 – jos vadinamos stebuklingosiomis aminorūgštimis. Priešingai negu baltymai, kuriuos mūsų organizmas turi suskaidyti, aminorūgštys jau yra iš dalies suskaidytos, todėl jos gali būti įsisavinamos daug greičiau. Paprastai tam tikras amino rūgštis organizmas pasigamina pats, tačiau 8 aminorūgščių rūšys negali būti gaminamos mūsų organizme. Jų turėtume gauti iš maisto, tačiau ne visada valgome tai, ką reikėtų, ir tiek, kiek reikėtų. Tokiu atveju labai praverčia maisto papildai, kuriuose yra nepakeičiamųjų aminorūgščių, vadinamų esminėmis amino rūgštimis. Kitos dvylika aminorūgščių yra neesminės ir gali būti pagamintos kepenyse. >> 2 psl.
Puslapis 1 iš 2
>> Kitas
Rašyti komentarą vysniuke
2010-03-01 15:56:41
o Dieve, kokios jus nelaimingos...tik mokat bambet kaip senos bambekles:) nepatinka - neskaitykit,o ne burnokit. Gal kiti nezino ir jiems tai yra idomu,o jei esi macius ta straipsni,ko ji is naujo skaitai?:)
vgx
2010-02-23 11:53:37
valgykit žalią, termiškai neapdorotą maistą ir gausit visų reikiamų enzimų ir amino rūgščių. o visus tuos papildus susikiškit ten kur nesueina...
aneta
2010-02-23 07:09:26
platina straipsni per visus kanalus... Keista, kad "mama.lt" tokius spausdina...
|
|