Virtuvė > Maistas > Sugriauk mitą apie...
 

Sugriauk mitą apie margariną – tiesa ir melas (4)


2009 06 01 | Autorius: Gydytoja dietologė Virginija Vilemienė
 

Sugriauk mitą apie margariną – tiesa ir melas (4)
4. MITAS: margarine yra daug „blogųjų“ transriebalų


Netiesa. Margarinas gaminamas iš augalinių aliejų, kurie turi „gerųjų“ riebalų, naudingų ir būtinų mūsų sveikatai. Šiuolaikinių gamybos technologijų dėka transriebalų kiekis margarine yra minimalus. Užtat mūsų organizmui nelabai vertingų sočiųjų riebalų yra svieste, nes jis – gyvulinės kilmės produktas.


Svieste, kaip ir grietinėje, mėsoje bei kituose gyvulinės kilmės produktuose, yra sočiųjų riebalų rūgščių. Šios riebalų rūgštys žmogui reikalingos, tačiau didesnis kiekis sukelia „blogųjų“ riebalų padidėjimą kraujyje ir skatina aterosklerozės atsiradimą, nutukimą bei vėžinius susirgimus. Taip pat svieste yra 4 proc. transriebalų rūgščių – tai netaisyklingos formos riebalų rūgštys, vienodai kenkiančios sveikatai kaip ir sotieji riebalai.
 
 
Margarinas yra gaminamas iš augalinių aliejų, todėl jame yra polinesočiųjų riebalų rūgščių omega-3 ir omega-6. Tai yra nepakeičiamosios riebalų rūgštys, kurios labai naudingos mūsų nervų sistemai, regėjimui, vystymuisi. Būtent šios riebalų rūgštys - smegenų ląstelių membranų sudėtinė dalis, todėl nepakeičiamosios riebalų rūgštys turi lemiamos įtakos žmogaus emocinei ir intelektinei brandai, gebėjimui įgyti naujų įgūdžių. Dėl šios priežasties omega-3 ir omega-6 riebalų rūgštys yra ypač reikalingos besilaukiančioms mamytėms ir augantiems vaikams.
O transriebalų rūgščių šiuolaikiniame margarine randama daug mažiau nei svieste. Pavyzdžiui, minkštame margarine „Rama“ transriebalų rūgščių yra vos 1 proc.

 


 
Taip pat skaitykite
Daugelis tėvų susiduria su nevalgaus vaiko problema - mažyliai atsisako valgyti, nori tik saldėsių ir greito maisto, per kiekvienus...

Kava - tonizuojantis gėrimas nuo kurio prasideda daugelio žmonių rytas. Bet ar žinojote, kad šis gėrimas gali puikiai papildyti...

Viešojoje erdvėje pasirodo vis daugiau informacijos apie įvairiais būdais užaugintas vištas. Svarstoma, kaip tai lemia...

Dažnai diskutuojama, ar egzistuoja tradicinė lietuviška virtuvė ir kokie patiekalai bei produktai galėtų būti jai priskiriami....

Rašyti komentarą

 
aaaaaahaaaa
2009-11-25 11:45:27
ėėė, man pradeda darytis aišku, šitoj serijoj kažkaip dažnai minimas "Rama", reklaminis čia straipsnis, gal sumažėjo produkcijos pirkimas, tai ėmėsi priemonių :D
o jergau
2009-11-25 11:36:25
kur sintetinis margarinas, o kur natūralus sviestas, kaip dar galima lyginti tokius dalykus
Kris
2009-08-11 12:33:55
Neįtikino straipsnis... Kokį konkrečiai naudoja aliejų margarine? Ar tik ne rapsų?... Baisu...
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (163)
Viltautas