Virtuvė > Maistas > Sugriauk mitą apie...
 

Sugriauk mitą apie margariną – tiesa ir melas (3)


2009 05 05 | Autorius: Gydytoja dietologė Virginija Vilemienė
 

Sugriauk mitą apie margariną – tiesa ir melas (3)

 

Mitas: margarine pilna blogųjų E raidžių
 
Netiesa. Kadangi margarinu sutepti sumuštinius mėgsta visa šeima – ir suaugę, ir vaikai, paprastai šio produkto gamybai naudojami natūralūs ar identiški natūraliems maisto priedai.
 
Jau nuo senų laikų  norėdami apsaugoti maistą nuo gedimo ar pagerinti jo skonį žmonės vartojo valgomąją ar nitritinę druską, actą, tam tikras augalinės kilmės medžiagas. Taip pat žmonės maisto skonį, kvapą ir spalvą gerindavo prieskoniais, žolelėmis ir daržovėmis. Visi šie priedai buvo gaminami iš natūralių gamtinių medžiagų.
 
Maždaug prieš pusantro šimto metų maisto priedų rinkoje pasirodė dirbtinės medžiagos, kurios  sąmoningai dedamos į maistą technologinio proceso metu suteikia produktui pageidaujamą skonį, kvapą, spalvą bei konsistenciją. Pavyzdžiui, dažikliai grąžina maistui jo gaminimo metu  prarastą spalvą, konservantai apsaugo nuo mikroorganizmų ir pailgina tinkamumo vartoti trukmę, antioksidantai apsaugo nuo oro sukelto gedimo, tirštikliai padeda išlaikyti norimą produkto konsistenciją, stabilizatoriai palaiko vienodą medžiagų pasiskirstymą maisto produkte ir neleidžia jam sluoksniuotis. Be dirbtinių maisto priedų neturėtume šokolado, majonezo ir daugelio kitų pamėgtų produktų.
 
Visi pastebime, kad šiandien rinkoje maisto priedų yra daugybė, tačiau pagal savo kilmę jie iki šiol yra skirstomi į natūralius ir sintetinius. Europos sąjungoje leidžiami vartoti  skonio ir kvapo stiprikliai žymimi raide E ir skaičiumi. Tarp jų yra ir dirbtinių maisto priedų, kurie gaminami iš natūralių medžiagų arba  biosintezės būdu. Pavyzdžiui, tokie priedai yra askorbo rūgštis, karotinoidai, citrinų rūgštis, lecitinai, karotenai, karamelės spalvos ir daugybė kitų. Šie priedai maisto produktuose yra nekenksmingi ir gali būti vartojami be jokių apribojimų. 
 
Yra nemažai produktų, kurių sudėtyje yra natūralios kilmės kvapiklių ir skonį gerinančių medžiagų.  Tarp jų – ir margarinas. Pavyzdžiui, gaminant „Rama“ margariną naudojami tik natūralūs maisto priedai: visų pirma,  siekiant išgauti tolygią konsistenciją, kaip emulsiklis yra naudojamas saulėgrąžų lecitinas (E322), margarino rūgštingumą reguliuoja citrinų rūgštis (E330), gelsvą atspalvį suteikia beta karotinas (E160), kvapą sustiprina natūralus identiškas kvapiklis, o gaminį nuo bakterijų apsaugo ir jo galiojimo laiką prailgina  natūralus iš pelėsių ir  mielių  gaminamas konservantas – natrio arba kalio sorbatas (E202). Aišku, nepamirštant augalinių aliejų bei riebaluose tirpių vitaminų A, D, E ir kt. 
 
Žinoma, geriausia yra valgyti maistą be jokių priedų, tačiau tai turbūt neįmanoma šiuolaikinėmis gyvenimo sąlygomis, kai daugelį produktų perkame jau pagamintus parduotuvėje. Todėl geriau yra rinktis tokį maistą, kurio sudėtyje esantys priedai yra natūralios kilmės.
 
Kiti mitai:
 

 

 


 
Taip pat skaitykite
Daugelis tėvų susiduria su nevalgaus vaiko problema - mažyliai atsisako valgyti, nori tik saldėsių ir greito maisto, per kiekvienus...

Kava - tonizuojantis gėrimas nuo kurio prasideda daugelio žmonių rytas. Bet ar žinojote, kad šis gėrimas gali puikiai papildyti...

Viešojoje erdvėje pasirodo vis daugiau informacijos apie įvairiais būdais užaugintas vištas. Svarstoma, kaip tai lemia...

Dažnai diskutuojama, ar egzistuoja tradicinė lietuviška virtuvė ir kokie patiekalai bei produktai galėtų būti jai priskiriami....

Rašyti komentarą

 
mingaile
2009-05-23 12:24:06
nor as ne mingaile ir dar mneusireginus onei bet mano vaikas usiregines onei tai as cia usireginau per vaiko el .pasta tai va apie mane tisa//////////////\\\\\\\\\\\\\
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (172)
Emilija