Virtuvė > Maistas > Sugriauk mitą apie...
 

Sugriauk mitą apie margariną – tiesa ir melas (2)


2009 04 02 | Autorius: Gydytoja dietologė Virginija Vilemienė
 

Sugriauk mitą apie margariną – tiesa ir melas (2)

 

2. MITAS: margarinas – nenatūralus produktas.
 
Ne visai tiesa. Nors margarinas yra gaminamas pasitelkus šiuolaikines technologijas, jo sudėtis yra natūrali – tokį patį margariną galima pasigaminti ir namie.
 
Žmonės margariną valgo nuo 1869 metų, kada tuometinis prancūzų imperatorius Napoleonas III davė nurodymą farmacininkui ir chemikui Mege-Mouries sukurti pigesnį sviesto pakaitalą. Pirmasis margarino gamybos būdas buvo labai paprastas: kaitindamas taukus Mege-Mouries iš jų išskirdavo riebiąsias rūgštis, siekdamas suteikti masei norimą spalvą įpildavo pieno ir produktą sustingdydavo šalto vandens pagalba.  Tačiau pirmasis margarinas nepasižymėjo geru skoniu ir vertingomis savybėmis.
O štai mūsų dienų margarinas yra daug kokybiškesnis, nes jo gamybos būdas – smarkiai patobulintas. Įprasto šiuolaikinio margarino sudėtis: rapsų, sojos, saulėgrąžų, palmių, riešutų aliejai, truputėlis vandens, šiek tiek natūralių, reikalingų priedų – lecitino, natūralaus emulgatoriaus bei truputis gamtinio dažiklio beta-karotino. Nuo mikroorganizmų produktą saugo natūralūs konservantai – druska bei citrinų rūgštis, atliekanti antioksidanto vaidmenį.
Taip pat margarino gamyboje šiandien yra naudojamas pažangus metodas – esterifikacija, kuri leidžia produkte arba išvis panaikinti kenksmingas transriebalų rūgštis, arba sumažinti jų kiekį iki minimumo – vos 1 gramo.
Margariną galite pasigaminti ir patys:
          Į dubenį įdėkite 30 g sustingusio palmių aliejaus ir išlydykite mikrobangų krosnelėje arba garų puode.
          Įpilkite 2 valgomuosius šaukštus (20 g) skystojo aliejaus (pvz., saulėgrąžų) ir dubenį įdėkite į labai šaltą vandenį.
          Viską lėtai išplakite plakikliu.
          Išimkite dubenį iš vandens ir įdėkite į jį du arbatinius šaukštelius pieno bei du arbatinius šaukštelius kiaušinio trynio (vietoj žalio kiaušinio trynio galite naudoti ir kiaušinių trynių miltelius).
          Pagal skonį įdėkite druskos, pipirų ir žalumynų, įpilkite citrinų sulčių.
          Maišykite, kol gausite vientisą masę – margariną.
 
 

1. MITAS: margarinas – tai „blogieji“ riebalai.

 


Gairės:  Napoleonas III
 
Taip pat skaitykite
Daugelis tėvų susiduria su nevalgaus vaiko problema - mažyliai atsisako valgyti, nori tik saldėsių ir greito maisto, per kiekvienus...

Kava - tonizuojantis gėrimas nuo kurio prasideda daugelio žmonių rytas. Bet ar žinojote, kad šis gėrimas gali puikiai papildyti...

Viešojoje erdvėje pasirodo vis daugiau informacijos apie įvairiais būdais užaugintas vištas. Svarstoma, kaip tai lemia...

Dažnai diskutuojama, ar egzistuoja tradicinė lietuviška virtuvė ir kokie patiekalai bei produktai galėtų būti jai priskiriami....

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (172)
Šarūniukas