Virtuvė > Patarimai > Japoniškos virtuvės ypatumai
 

Japoniškos virtuvės ypatumai


2009 03 10 | Autorius: Lietuvos sveikata, jupiterimages.com
 

Japoniškos virtuvės ypatumai

Ilgus amžius Japonija buvo smarkiai izoliuota, todėl maisto gaminimo tradicijos “virė” savam katile, į kurį neįsileisdavo prašalaičių. Gamindami maistą japonai visuomet stengiasi pabrėžti patiekalą, jo išvaizdą ir išryškinti skonio savybes.

       Nuo kitų pasaulio virtuvių Japonų skiriasi keliais pagrindiniais bruožais:

  • patiekalų gausa, kai stengiamasi patiekti kuo įvairesnių patiekalų ir po truputį (tačiau daugiausia vyrauja jūros gėrybės),

  • sezoniškumu, kuris atsispindi patiekalų pateikime ir dekoravime,

  • beveik visi japonų patiekalai būna labai mažai termiškai apdoroti,

  • kulinarijos gaminiai japonų virtuvėje dažnai primena meno kūrinius ir prilyginama menui.

Ryžiai  ir iš jų gaminami sušiai yra pagrindiniai japonų virtuvės produktai. Japonijoje taip pat labai populiari žuvis ir kitos jūros gėrybės.

Tradiciniam japonų užkandis - suši - japoniškos virtuvės vizitinė kortelė. Šis patiekalas turi savo formą - virtų ryžių ritinėlį su žalia žuvimi, jūros gėrybėmis arba daržovėmis.

Sušis yra neriebus ir labai maistingas, nes jame esanti žuvis yra baldymų ir omega-3 rūgščių, vitaminų, jodo, angliavandenių šaltinis. 7-9 gabalėlių rinkinyje yra tik apie 400 kalorijų.

Bet kokios rūšies sušiams pagaminti reikės: japoniškų ryžių (trumpagrūdžių arba apvaliųjų), ryžių acto, “nori” - džiovintų jūros dumblių lakštų, “gari” - marinuoto imbiero, “asabi” - žalios japoniškų krienų pastos, sojų padažo, bambukinio kilimėlio sušiams vynioti ir lazdelių valgymui.


 
Taip pat skaitykite
Maisto gaminimas gali tapti malonia ir raminančia veikla, ypač, jeigu žinote daug šį procesą palengvinančių gudrybių. Ar žinote,...

Mokėjimas išvirti sultinį - svarbus kulinarinis įgūdis. Sultinį galima panaudoti labai plačiai: patiekti prie pyragėlių ar kibinų,...

Kava – neatsiejamas kiekvieno ryto palydovas, tačiau ne tik. Šį, kūną atgaivinantį bei energijos ir žvalumo suteikiantį...

Kas lėmė tokį stulbinantį lauko kepsninių populiarumo šuolį? Pažvelkime, kas paskatino lauko grilinių populiarumo augimą Lietuvoje...

Rašyti komentarą

 
purpurine
2009-06-30 11:35:55
Labai patiko sis straipsnis ir dar prie viso to sveikatos puslapyje pasveik rase apie japonu mityba taip pat, is kurios reiktu pasimokyti mazinti porcijas cituoju "Japonės kasdien valgo įvairų maistą ir gamina jį mažomis porcijomis. Patiekalai patiekiami ant mažų dailių lėkštelių, kiekvienas atskirai. Net paprasčiausius pietus ar vakarienę sudaro nuo 5 iki 30 patiekalų. Maisto ruošą japonai lygina su tapyba. Taigi valgykite įvairų maistą, bet mažomis porcijomis.
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (170)
Dovydas