Virtuvė > Maistas > Ar soja - mėsa?
 

Ar soja - mėsa?


2009 02 17 | Šaltinis: Eli.lt
 

Atsimenat, kai prieš kokį dešimt metų soja buvo pristatoma kaip panacėja bei vaistas nuo visų ligų. Prisiminkime, kas yra soja?

Soja – ankštinių šeimos vienmetis, į pupeles panašus augalas. Manoma, kad šis augalas imtas auginti Kinijoje prieš 4000 metų, tuo tarpu Europoje ėmė plisti nuo XIX a. antrosios pusės. Iš pradžių soja buvo naudojama pašaramas, vėliau pritaikyta ir maisto gamybai.

Sojos pupelės perdirbamos taikant gana sudėtingą technologiją, kurios dėka šiame produkte išlieka gerosios jų savybės, o pupelės įgauna tikros mėsos išvaizdą.



Sojos sudėtis

Soją sudaro net 54 proc. baltymų, kurie yra lengviau virškinami nei gyvuliniai baltymai. Kodėl gi šis augalas vadinamas mėsos pakaitalu? Nes baltymų joje dvigubai daugiau nei mėsoje. Geriau sojos baltymus organizmas įsisavina kartu su pieno produktais, rupiais kepiniais ir daržovėmis.

Sojos aliejus lyginimas su sviestu, nes jame yra pristotinto vitamino E ir fosfidų. Todėl jei bijote aterosklerozės, nutukimo ar sutrikusios medžiagų apykaitos, rekomenduotina naudoti būtent šį produktą.

Tuo tarpu augalinių riebalų soja turi tik 0,7 proc. (kai liesa kiauliena – 19 proc.), o cholesterolio šiame produkte iš viso nėra.


Ar žinote, kad...

  • Sojos pupelės padeda ištirpinti akmenis tulžies pūslėje;
  • Soja ir jos baltymai efektyviai reguliuoja cukraus kiekį kraujyje;
  • Soja mažina vėžinių susirgimų riziką;
  • Šis produktas yra mažai kaloringas;
  • Sojos pupelės turi gamtinių estrogenų (moteriškų hormonų), reikalingų moterų vaisingumui;
  • Sojai nereikia šaldytuvo: laikoma sausa, sojos mėsa nesuges net 15 mėnesių.


Sojos paruošimas maisto gamybai

Kadangi sojos mėsoje beveik nėra vandens, todėl reikia paruošti užpilą su norimais prieskoniais. Užpilą reikia užvirinti, po to sudėti į jį sojos mėsą ir palaikyti per naktį. Taip paruoštą produktą galima kepti, malti ar troškinti.

 

 


 
Taip pat skaitykite
Daugelis tėvų susiduria su nevalgaus vaiko problema - mažyliai atsisako valgyti, nori tik saldėsių ir greito maisto, per kiekvienus...

Kava - tonizuojantis gėrimas nuo kurio prasideda daugelio žmonių rytas. Bet ar žinojote, kad šis gėrimas gali puikiai papildyti...

Viešojoje erdvėje pasirodo vis daugiau informacijos apie įvairiais būdais užaugintas vištas. Svarstoma, kaip tai lemia...

Dažnai diskutuojama, ar egzistuoja tradicinė lietuviška virtuvė ir kokie patiekalai bei produktai galėtų būti jai priskiriami....

Rašyti komentarą

 
Ričardas
2010-08-28 15:39:40
Manau šis aprašymas tikrai nėra tikslus. Dar apie soją pasiskaityt galite čia http://www.kornita.lt/lt.php/apie_soja
etat
2009-11-25 11:43:00
taigi ar varo akmenis ar nevaro, priklauso nuo to, kas tyrimus užsakę, apie vos ne kiekvieną produktą galima rast dvejopų teiginių, pagrįstų tyrimais :D
Drogis
2009-03-06 11:30:55
blyn 5 metus mokiaus apie mesa... gaminius is jos ir jos pakaitalus... kazkaip kitaip mum aiskino apie sojos baltymus...kad jie ten vos prilygsat tai mesai todel ja naudoja kaip mesos pakaitala... o riebalai...- "Tuo tarpu augalinių riebalų soja turi tik 0,7 proc. (kai liesa kiauliena – 19 proc.), o cholesterolio šiame produkte iš viso nėra." gal as miegojau per paskaitas gal ka... bet is kur kiaulienoj augaliniai riebalai... ai kiaule gal pievu gvazdikas kaip jautis pievu zuvis ar kaip cia? ir dar apie tuos akmenis kai teko darba rasyt apie soja tai radau kad ji kaip tik nuo dazno vartojimo skatina akmenu susidaryma.. tad kiek galima tos netikusios panacejos reklama melaginga skleist...
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (163)
Arm
Taira