Virtuvė > Maistas > Laiku ir su saiku
 

Laiku ir su saiku


2008 08 12 | Šaltinis: Eli.lt
 

Tiek jaunas, tiek patyrusias šeimininkes dažnai kamuoja nežinia, kiek kokių prieskonių dėti į patiekalą, o svarbiausia – kada? Štai kokį klausimą uždavėme prieskonių ekspertui Modestui Kučinskui.

Priklauso nuo paruošimo

Pasakyk, ką gamini, pasakysiu, kiek ir kokių prieskonių dėti. Maždaug taip atrodo pagrindinė kulinarijos taisyklė, kalbant apie taisyklingą prieskonių vartojimą. „Sakykime, troškinsime mėsą keletą valandų. Tiek maždaug laiko reikia žvėrienos gamybai. Kokius prieskonius dėsime? Kuo stambesnius. Pavyzdžiui, nesmulkintus pipirus, gvazdikėlius“, – sako M. Kučinskas. – Nesmulkinti gvazdikėliai puikiai tiks ir ilgai verdamai uogienei. Jei ketiname dėti maltus prieskonius, darykime tai gamybos pabaigoje, kai uogienė jau beveik paruošta.“
 

Kodėl taip yra, paklausite? Viskas paprasta – prieskoniuose gausu eterinių aliejų, kurie turi savybę garuoti. Jeigu mes juos ilgai virsime, kepsime, kaitinsime, neteksime būdingo aromato, skonio savybių. „Kuo ilgiau kaitiname, tuo greičiau dingsta aromatas“, – pabrėžia ekspertas. – Maža to, kad patiekale gali ir nelikti prieskonių skonio ar aromato, mūsų gaminamas maistas gali įgyti kartėlio.“

Jeigu gamybos procesas užtrunka vidutiniškai pusvalandį, galime naudoti grūstus prieskonius. „Malti prieskoniai dedami gamybos proceso pabaigoje“, – sako M. Kučinskas. – Jų aromatas išsiskleidžia prieš pat juos suvartojant.“

Marinavimo ypatumai

>> 2 psl.
Puslapis 1 iš 3 >> Kitas

 
Taip pat skaitykite
Daugelis tėvų susiduria su nevalgaus vaiko problema - mažyliai atsisako valgyti, nori tik saldėsių ir greito maisto, per kiekvienus...

Kava - tonizuojantis gėrimas nuo kurio prasideda daugelio žmonių rytas. Bet ar žinojote, kad šis gėrimas gali puikiai papildyti...

Viešojoje erdvėje pasirodo vis daugiau informacijos apie įvairiais būdais užaugintas vištas. Svarstoma, kaip tai lemia...

Dažnai diskutuojama, ar egzistuoja tradicinė lietuviška virtuvė ir kokie patiekalai bei produktai galėtų būti jai priskiriami....

Rašyti komentarą

 
arunas
2009-05-05 18:07:36
mama kada adwazusi
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (172)
deimantukas