Virtuvė > Maistas > Sojos padažas
 

Sojos padažas


2008 07 31 | Šaltinis: Eli.lt,
 

Dar visai neseniai naujiena mūsuose buvęs sojos padažas dabar – beveik privalomas kiekvienos virtuvės atributas. Kuo gi jis mus taip pavergė?


Gamybos paslaptys

Japonų ir kinų virtuvės karalių, sojos padažą, galima naudoti daugeliui patiekalų pagardinti. Skirtingai nei daugelis kitų sojos produktų, padažas turi pikantišką specifinį skonį, kurio paslaptis glūdi specifinėse gamybos technologijose.

Klasikinis sojos padažas gaminamas iš prinokusių sojos pupelių. Jos išlukštenamos, garinamos, tada sumaišomos su maltais skrudintais kviečių grūdais. Mišinys užpilamas sūdytame vandenyje ir išmaišomas. Gauta tiršta masė sukrečiama į specialius maišus, kurie išdėliojami arba sukabinami saulėje. Prasideda natūrali fermentacija, o iš maišų ėmęs tekėti skystis – jau beveik gatavas sojos padažas. Rūgstant kviečių krakmolui išsiskiria cukrus, kuris šiam padažui ir suteikia salstelėjusį skonį. Belieka supilti nuvarvėjusį padažą į indą ir perfiltruoti. Jam nebereikia konservantų.

Tiesa, toks natūralios fermentacijos procesas turi vieną rimtą minusą – jis trunka daugiau nei metus. O išaugusi sojos padažo paklausa neleidžia "žaisti" taip ilgai. Taigi norint pagreitinti šį procesą į sojos padažą ne per seniausiai imta dėti rūgimą aktyvuojančių bakterijų pasėlių. Su šiomis bakterijomis sojos padažui rūgti užtenka 1 mėn., o gautas produktas savo vertingosiomis savybėmis nenusileidžia natūraliai rūgusiam.


Tamsusis ir šviesusis

>> 2 psl.
Puslapis 1 iš 2 >> Kitas

Gairės:  padažas,  sojos
 
Taip pat skaitykite
Daugelis tėvų susiduria su nevalgaus vaiko problema - mažyliai atsisako valgyti, nori tik saldėsių ir greito maisto, per kiekvienus...

Kava - tonizuojantis gėrimas nuo kurio prasideda daugelio žmonių rytas. Bet ar žinojote, kad šis gėrimas gali puikiai papildyti...

Viešojoje erdvėje pasirodo vis daugiau informacijos apie įvairiais būdais užaugintas vištas. Svarstoma, kaip tai lemia...

Dažnai diskutuojama, ar egzistuoja tradicinė lietuviška virtuvė ir kokie patiekalai bei produktai galėtų būti jai priskiriami....

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (172)
Rokas