Virtuvė > Patarimai > Dieviškas eliksyras vardu...
 

Dieviškas eliksyras vardu "matė"


2008 09 07 | Šaltinis: Eli.lt
 

Kasdieniniame gyvenime nuolat patiriame stresą, tad taip norisi atrasti dievišką gyvenimo eliksyrą, kuris padėtų kovoti tiek su dvasinėmis, tiek su fizinėmis negandomis. Tokiu eliksyru gali būti Paragvajaus arbata arba matė. Beje, senovės indėnai ir praminė ją dieviškuoju eliksyru.



Kuo tokia gera ši arbata?

Matė – tai į arbatą panašus gėrimas, kuris gaminamas iš sausų visžalio bugienio genties medžio Ilex Paraguariensis lapų ir šakelių. Šis medis auga Argentinos, Čilės ir Paragvajaus (dėl ko ji dažnai vadinama "Paragvajaus arbata") miškuose.

Ji ypatinga savo naudingosiomis savybėmis:

Pastero institutas Paryžiuje ir Paryžiaus mokslinė visuomenė paragvajiško bugienio lapuose ir šakose rado apie 196 chemines medžiagas:

• Vitaminai: A, C, E, P ir beveik visi B grupės vitaminai.

• Mineralai: siera, magnis, kalis, varis, chloras, natris, kalcis, cinkas. Be to, jos sudėtyje yra teofilino, teobromino, metasaponinų, eterinių aliejų, taninų ir, svarbiausia, greta kofeino, kurio matėje yra labai daug, jos sudėtyje yra kito ksantino – mateino, būtent kurio buvimu ir yra unikalus šis gėrimas.

 

Kuo savo poveikiu mateinas skiriasi nuo kofeino?

Priešingai nei kofeinas, mateinas nesukelia nemigos, nedažnina pulso, tačiau suteikia žvalumo, kuris trunka 8-10 valandų. Be to, mateinas suteikia energijos antplūdį ir padeda sukoncentruoti dėmesį. Taip yra todėl, jog mateinas tiesiogiai veikia epifizę.

 

Kokiomis naudingomis savybėmis pasižymi matė?

Gėrimas pasižymi tonizuojančiomis, stiprinančiomis, skausmą mažinančiomis, šlapimo išsiskyrimą skatinančiomis ir atpalaiduojančiomis savybėmis. Be to, matė unikali tuo, jog sunormalizuoja daugelį rodiklių. Pavyzdžiui, jei yra padidėjęs arterinis kraujo spaudimas, matė jį sumažina, o jei sumažėjęs – padidina.

 

Kaip galima pagerinti sveikatą matės pagalba?

>> 2 psl.
Puslapis 1 iš 2 >> Kitas

 
Taip pat skaitykite
Maisto gaminimas gali tapti malonia ir raminančia veikla, ypač, jeigu žinote daug šį procesą palengvinančių gudrybių. Ar žinote,...

Mokėjimas išvirti sultinį - svarbus kulinarinis įgūdis. Sultinį galima panaudoti labai plačiai: patiekti prie pyragėlių ar kibinų,...

Kava – neatsiejamas kiekvieno ryto palydovas, tačiau ne tik. Šį, kūną atgaivinantį bei energijos ir žvalumo suteikiantį...

Kas lėmė tokį stulbinantį lauko kepsninių populiarumo šuolį? Pažvelkime, kas paskatino lauko grilinių populiarumo augimą Lietuvoje...

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (162)
Jason