Sveikata > Šeimos sveikata > Saulės vitaminas ant...
 

Saulės vitaminas ant kasdienės duonos riekės


2008 09 15 | Autorius: gydytoja dietologė Virginija Vilemienė
 

Saulė šių metų vasarą ne itin dažnai mums suteikė progą pasidžiaugti šiltais spinduliais. Lietingos, apsiniaukusios dienos ne tik sutrukdė pasilepinti saule ir gražiu įdegiu, bet ir papildyti vitamino D atsargas.


Saulė – potencialiai stipriausias vitamino D šaltinis, nes organizmas pastarąjį gamina odai sugėrus UV B spindulius. Tačiau didelė Vakarų visuomenės dalis, taip pat ir Lietuvos, negauna pakankamai saulės. Vitamino D atsargas ji gali papildyti maistu ir jo papildais.

Kai vasarą saulė nelepina

Vitaminas D, kuris tirpsta riebaluose, organizme vykdo svarbią misiją: pagrindinė jo funkcija yra kalcio įsisavinimas ir fosforo lygio palaikymas kraujyje. Kai trūksta vitamino D, įsisaviname vos 10-15 proc. kalcio iš maisto, kurį valgome. Jei vitamino D yra pakankamai, organizmas įsisavina apie 30 proc. kalcio.

Įsisavindamas kalcį, vitaminas D padeda formuoti stiprius kaulus, dantis, raumenis. Be to, vitaminas D sąveikauja ir su kitais vitaminais, mineralais ir hormonais, palaikydamas kaulų stiprumą. Taigi be vitamino D, kaulai gali tapti retesni, trapūs, deformuoti.

Vaikai, kuriems trūksta vitamino D, rizikuoja likti žemaūgiai. Jų kaulai gali būti silpnesni ir labiau linkę lūžti bei nukentėti nuo osteoporozės vyresniame amžiuje. Taipogi yra įrodymų, jog nuolatinis vitamino D trūkumas susijęs su kai kuriais vėžiniais susirgimais, diabetu, aukštu kraujospūdžiu ir depresija. Pakankamas šio vitamino kiekis maiste yra dviejų kaulus silpninančių ligų prevencija – osteoporozės (suaugusiesiems) ir rachito (vaikams).

Tyrimai rodo, kad vitaminas D taip pat gali palaikyti imuninę sistemą ir reguliuoti ląstelių augimą bei atsiskyrimą, tai yra procesus, kurie lemia, kokia ląstelė bus. Daugelis organizmo audinių moka vitaminą D paversti aktyvia forma ir apsisaugoti nuo vėžinių ląstelių augimo. Taigi mažai saulėtų vasarų mums, o ypač augantiems vaikams, gali atnešti sveikatos sutrikimų.


Kodėl trūksta vitamino D?

Vitamino D trūkumas vėl tampa aktualia tema, ignoruota dešimtmečius. Daugelyje šalių jo suvartojimas žemesnis nei rekomenduojama, ypač jo trūksta vaikams. Šio vitamino itin mažai suvartoja suaugusieji Italijoje ir Jungtinėje Karalystėje, Portugalijoje ir Prancūzijoje, vaikai Austrijoje, Ispanijoje, Vokietijoje. Bendra Europos tendencija rodo, jog vidutinis vitamino D suvartojimas vaikams yra mažiau nei 3μg/dienai. O to tikrai nepakanka.

Be riebios žuvies, natūraliai gausių vitamino D išteklių maiste reta. Jo yra kiaušiniuose, kai kuris pienas būna praturtintas šiuo vitaminu, kaip ir margarinas daugelyje Europos šalių. Buvimas saulėje (apie 10 min. per dieną) taip pat padeda gaminti vitaminą D organizme.

Naujausi tyrimai rodo, kad paaugliams trūksta vitamino D dėl to, kad jie kasdien valandų valandas leidžia prie kompiuterio arba televizoriaus bei per mažai suvalgo vitaminu D praturtinto maisto. Net 48 proc. devynių - vienuolikos metų mergaičių buvo rastas vitamino D deficitas žiemos pabaigoje, o vasarą jis siekė tik 17 proc. Vaikams, gyvenantiems šiaurinėse platumose, kur saulė žiemą šviečia ne taip intensyviai, gresia vitamino D trūkumas, kaip ir tamsiaodžiams žmonėms, kurių oda ne taip lengvai sugeria saulės spindulius. Daugelis vaikų net ir būdami gryname ore vasarą dažnai rūpestingų mamų tepami apsauginiais kremais nuo saulės, kuris blokuoja UV-B spindulių sugėrimą. Vitamino D trūkumą jiems gali lemti ir nepakankamas geriamo pieno kiekis. Žindomiems kūdikiams svarbaus elemento gali trūkti dėl mažo jo kiekio motinos piene.

Pagyvenusių žmonių odos galimybės gaminti vitaminą D yra susilpnėjusios, o žinodami apie kenksmingą ilgalaikį saulės poveikį odai, rengiasi daugiau drabužių, tepasi apsauginiais kremais. Dauguma suaugusiųjų, laikydamiesi nuomonės, kad pienas tik vaikams, arba negalėdami jo gerti dėl pieno cukrų virškinančio fermento stokos, organizme nesukaupia reikiamo vitamino D kiekio.


Po dozę vitamino D – kasdieniame sumuštinyje

Laiku pastebėjus sumažėjusį vitamino D kiekį ir jį papildžius maistu, jo papildais ir buvimu saulėje, susirgimų galima išvengti. Daugelyje Europos šalių maisto pramonė skatinama savo produktus praturtinti vitaminu D. Kadangi nemažai vaikų renkasi sultis vietoj pieno, gaminamos apelsinų sultys su vitaminu D. Sveikai mitybai, kaip vitamino D šaltinis, labai svarbus tampa populiarus kasdienis produktas - margarinas.

Kadangi natūralūs maisto produktai nėra pagrindinis vitamino D šaltinis, daugiausiai šio vitaminą gauname valgydami augalinio aliejaus pagrindo tepamuosius riebalus. Apie 20 g. „Rama“ margarino per dieną – tiek pakanka 2-4 duonos riekutėms užtepti – suteikia 30-40 proc. rekomenduojamos vaiko vitamino D dienos normos (Pasaulinės sveikatos organizacijos rekomendacija, Reichel H, Koeffler H, Norman AW. The role of vitamin D endocrine system in health and disease. N Engl J Med 1989;320:980-91.)

Margarinu apteptas sumuštinis, kurį lengvai ir greitai pasigamina net patys vaikai, yra vienas iš lengviausių kelių papildyti vitamino D išteklius organizme.




 


 
Taip pat skaitykite
Įsibėgėjo ne tik žiema, bet ir ligų sezonas: poliklinikose sunkiai rasite laisvą šeimos gydytoją, o kosulį galima išgirsti...

Peršalimas - dažna ir nemaloni liga. Lengvą peršalima galima gydyti ir namuose, o geriausi vaistai yra poilsis bei daug skysčių....

Unikalus „Orthokine“ gydymo metodas yra skirtas sąnarių ir nugaros skausmui malšinti, sausgyslių bei raumenų...

Druska - mūsų kasdienis maisto pagardas, sustiprinantis jo skonį ir būtinas (žinoma, saikingai) mūsų organizme vykstantiems procesams,...

Rašyti komentarą

 
Andreja
2018-06-06 20:12:36
Pasitarusi su gydytoja, vartoju pati ir duodu seimai vit d kapsules, pasirinkau d pearls, patiko kad jos naturalios kilmes.
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (334)
Agnė