Virtuvė > Maistas > Kaip plauti vaisius ir...
 

Kaip plauti vaisius ir daržoves?


2008 06 18 | Autorius: Administrator
 



Mes žinome, kad vištieną ir kiaušinius prieš gaminimą būtina gerai nuplauti šiltu vandeniu dėl salmoneliozės profilaktikos, bet ar visada taip pat kruopščiai plauname vaisius ir daržoves?

1. Ar būtina plauti iš savo sodo parsineštas daržoves?
Vaisiai ir daržovės plaunami po tekančiu vandeniu tam, kad būtų pašalintas jų paviršiuje esantis purvas ir nešvarumai. Taigi net ir iš savo sodo atsineštas daržoves būtina plauti prieš ruošiant maistą. Nors, žinoma, tiesiog iš lysvės nusiskinta ir suvalgyta braškė tikrai žalos nepridarys.

2. Ar tiesa, kad parduotuvėje ar turguje pirktus arbūzus, melionus, moliūgus ir pan. daržoves reikia plauti su plovikliu?
Vaisių ir daržovių negalima plauti so jokia plovimo priemone, neskirta vartoti su maisto produktais. Taigi su indų plovikliu nuplautas arbūzas jums gal ir atrodo švaresnis, tačiau taip tik pagausinate „chemijos“ jo paviršiuje kiekį, o vaisių pjaustant peiliu pernešate chemikalus ir ant minkštimo.

3. Ar gerai daržoves nuplovus nuo jų paviršiaus pašalinami pesticidai?
Ne, plaudma daržoves pašalinate tik jų paviršiuje esančius nešvarumus. Tuo tarpu jei daržovę auginant buvo naudojami pesticidai – jie nenusiplaus. Kita vertus, daržovių auginimui naudojamų pesticidų kiekis neturėtų viršyti leistinos normos ir sukelti kokių nors sveikatos sutrikimų.

4. Ar rankas reikia plautis tik prieš ruošiant maistą?
Jei ruošiate tik vienos rūšies maistą – pvz. gaminate salotas, rankas užteks nusiplauti prieš imantis darbo. Tačiau jei tuo pat metu rankos lietėsi ir prie kitų produktų, pvz. žalios žuvies, mėsos, kiaušinių – prieš liesdama daržoves dar kartą nusiplaukite rankas, kad bakterijos ir mikrobai nuo rankų nepatektų ant maisto.

5. Ar nulupus/nuskutus daržovę reikia perplauti naudotą peilį?
Taip, nulupusi ar nuskutusi daržoves bei vaisius išplaukite naudotus reikmenis – lentelę bei peilius, ir tik tada daržovę pjaustykite. Taip sumažinsite tikimybę, kad ant nuluptos žievelės buvusios bakterijos pateks ir į ruošiamą patiekalą.

6. Kodėl rekomenduojama daržoves prieš plovimą pamirkyti?
Kad nuo daržovės greičiau nusiplautų nešvarumai, prieš plaudama ją pamirkykite keletą minučių šaltame vandenyje. >> 2 psl.
Puslapis 1 iš 2 >> Kitas

 
Taip pat skaitykite
Daugelis tėvų susiduria su nevalgaus vaiko problema - mažyliai atsisako valgyti, nori tik saldėsių ir greito maisto, per kiekvienus...

Kava - tonizuojantis gėrimas nuo kurio prasideda daugelio žmonių rytas. Bet ar žinojote, kad šis gėrimas gali puikiai papildyti...

Viešojoje erdvėje pasirodo vis daugiau informacijos apie įvairiais būdais užaugintas vištas. Svarstoma, kaip tai lemia...

Dažnai diskutuojama, ar egzistuoja tradicinė lietuviška virtuvė ir kokie patiekalai bei produktai galėtų būti jai priskiriami....

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (172)
Emilija