Vaikai > Mityba > Riebalai – nauda ir...
 

Riebalai – nauda ir mamai, ir vaikui


2008 05 22 | Autorius: Administrator
 

Daugelis dar nuo mokyklos suolo pamenate, jog gamtoje egzistuoja trys maisto medžiagų rūšys, būtinos žmogaus egzistavimui: riebalai, baltymai ir angliavandeniai. Šis straipsnis skirtas riebalams – vienai iš šių trijų pagrindinių maisto medžiagų.

„Gerieji“ ir „blogieji“ riebalai – kas tai?

Visų pirma svarbu žinoti, jog riebalai yra dvejopi: sotieji („blogieji“), dažniausiai gyvuliniai, ir nesotieji („gerieji“) – augaliniai. Pastarieji dar skirstomi į mononesočiuosius ir polinesočiuosius.

Sotieji riebalai yra daug kietesni – ši savybė būtų naudinga kepant pyragą, tačiau žmogaus kraujas nuo į gumulėlius sulipusių sočiųjų riebalų dalelių tampa riebesnis, tad jų perteklius užkemša ląstelių membranas, todėl pro jas pradeda blogai cirkuliuoti įvairios medžiagos. Rezultatas – vaikų ląstelės auga blogiau, o suaugusiųjų – ima greičiau senti. Dar viena riebalų rūšimi galima laikyti transformuotus, arba pakitusius riebalus, plačiai naudojamus maisto pramonėje, tačiau kenkiančius žmonių sveikatai.

O „gerieji“, būtent polinesotieji riebalai yra naudingiausi sveikatai, nes juose yra dvi nepakeičiamos riebalų rūgštys – linoleinė (omega 6) ir alfa-linoleno (omega 3). Pastaroji organizme skatina vaiko nervų ir regėjimo vystymąsi, mažina aterosklerozės, trombozės, širdies kraujagyslių ligų išsivystymą. Omega 3 ir omega 6 riebalų rūgščių žmogus gauna su maistu, daugiausiai jų randama augalinės kilmės maisto produktuose, žuvyje.

Nepakeičiamosios riebalų rūgštys

Nepakeičiamos riebalų rūgštys, kurių yra įvairiuose augaliniuose aliejuose, labai svarbios ir vaikų, ir suaugusiųjų sveikatai. Jų yra daug ir įvairių, tačiau svarbiausios iš jų dvi – omega 3 ir omega 6. Jų organizmas negali pasigaminti pats, todėl privalo gauti su maistu. Todėl šios rūgštys vadinamos būtinosiomis arba nepakeičiamomis riebalų rūgštimis. Jei organizmas jų negauna, kyla pakankamai rimtų susirgimų grėsmė.

Omega 3 ir omega 6 yra svarbiausios ne tik todėl, kad jų negamina pats žmogaus organizmas, bet ir dėl to, kad iš jų pasigamina kitos riebalų rūgštys, kurios yra labai svarbios vaikų protiniam vystymuisi, regėjimui bei visaverčiam augimui.

Šios nepakeičiamosios riebalų rūgštys:

•    slopina uždegimą;
•    pagerina kalcio įsisavinimą ir padidina jo kiekį kauliniame audinyje;
•    šios rūgštys naudojamos gydant Krono ligą, reumatoidinį artritą ir kt.;
•    yra labai naudingos širdies susirgimų gydymui, o ypač prevencijai;
•    sumažina “blogojo” cholesterolio kiekį kraujyje.

Riebalų savybės, kurias pravartu žinoti.

Gerieji riebalai taip pat yra svarbi širdies, smegenų, imuninių ląstelių ir daugelio kitų organizmo audinių ląstelių membranų sudedamoji medžiaga. Jei pažeidžiama ląstelės membrana, gali sutrikti ląstelės darbas, arba ji apskritai žus.

Viena svarbiausių riebalų savybių – gebėjimas suteikti organizmui energijos. „Sudegdamas“ 1 gramas riebalų išskiria 9 energijos vienetus arba kalorijas (kcal), tuo metu toks pat kiekis angliavandenių ar baltymų – tik 4 kalorijas. Kiekvienai mamai reikėtų žinoti, jog kaip energijos šaltinis riebalai labai svarbūs augančiam vaikui. Palyginus kalorijų poreikį pagal kūno svorį, vaikams reikia daug daugiau energijos nei suaugusiems žmonėms.

Riebalai ir vitaminai. Daugeliui žinoma, jog riebalai būtini ir tam, kad organizmas galėtų įsisavinti tik juose tirpstančius vitaminus – A, D, E, K. Šių vitaminų gauname su maistu.

Motinos pienas – riebalų šaltinis kūdikiui. Be jokios abejonės, kūdikiams geriausias gerųjų riebalų šaltinis – motinos pienas. Karvės piene naudingųjų riebalų nėra. Kiti šių naudingų medžiagų šaltiniai – riebi žuvis, mėsa, kepenys, kiaušinio trynys. Omega 3 ir 6 riebalų rūgščių darinių sintezė vyksta kepenyse, todėl sergantiems kepenų ligomis ar neišnešiotiems naujagimiams itin svarbu su maistu gauti nepakeičiamųjų riebalų rūgščių.



Riebalų nepakankamumas


Nepakankamai vartojant riebalų, tiek vaikams, tiek suaugusiems gali išsivystyti liga, vadinama hipotrofija arba svorio atsilikimu. Mamos, norėdamos padailinti nėštumo metu pakitusias formas, dažniausiai išbando mažai riebalų turinčias dietas. Tai nėra teisingas sprendimas. Pvz., mononesotieji riebalai, kurių itin gausu alyvuogėse, riešutuose, avokaduose, alyvuogių, rapsų ir kituose naudinguose aliejuose, ne didina, o mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Taigi riebalai, o tiksliau – jų kiekis – čia niekuo dėtas, nebent jų suvartojama labai daug. Svarbu kokybė. Paros valgiaraštyje riebalai turėtų sudaryti apie 30 proc. kalorijų. „Blogieji“ riebalai, t.y. sudaryti iš sočiųjų riebalų rūgščių, turėtų siekti ne daugiau kaip 10 proc. paros kalorijų kiekio, o polinesotieji, monosotieji riebalai („gerieji“) - likusius 20 proc.

„Gerieji“ riebalai bei mityba

Būdų, kaip maitintis, kuo mažiau kenkiant savo sveikatai ir kartu gaunant pakankamai „gerųjų“ riebalų, yra:
•    Pirmiausia pateikite vaikui pilnaverčius pusryčius: košytę, sumuštinius, jogurtą, vaisius;
•    Šviežiam maistui privalu teikti neabejotiną pirmenybę prieš pusfabrikačius. Sumuštinius vaikai gali pasigaminti ir patys, todėl ir maisto pramonė stengiasi jiems padėti, gamindama vis įvairesnio „funkcinio“ maisto – produktų, papildytų vitaminais, nepakeičiamomis riebalų rūgštimis;
•    Tikrai vertėtų pasitikrinti, ar spintelėse neprikaupėte ilgai galiojančių kaloringų sausainių, kepinių, kremų. Daug pravarčiau būtų turėti geros duonos ir vertingomis medžiagomis – vitaminais A, D, E ir nepakeičiamomis riebalų rūgštimis (omega 3 ir omega 6) papildyto kokybiško margarino. 4 riekelės duonos, suteptos kokybišku margarinu „Rama Multivita“ jums suteiks nepakeičiamųjų riebalų rūgščių ir 20-36 proc. rekomenduojamos vitaminų paros normos;
•    Ruošiant maistą vaikams stenkitės mažiau kepti ir dažniau virti.
•    Negailėkite pinigų šviežioms daržovėms, vaisiams. Jei vartojate pakankamai gerųjų riebalų, visus juose esančius vitaminus jūsų organizmas puikiausiai įsisavins.
•    Vaikų augimui, odos ir nervų sistemos sveikatai būtinų, atsparumą ligoms stiprinančių vitaminų A, D, E reikia papildomai gauti su maistu.
•    Venkite riebių padažų su grietine ar grietinėle.
•    Neleiskite, kad Jūsų vaikas nuolatos pirktų bulvių traškučius ar šokoladinius batonėlius.

Naudokitės šiais patarimais ir nepamirškite, kad protingas riebalų vartojimas – tai ne tiesiausias kelias į nutukimą, o naudinga ir nepakeičiama medžiaga, būtina ir kiekvienos mamos, ir vaiko organizmui.

Vaidotas Ubonas, vaikų gastroenterologas, VU Vaikų ligoninė, Pediatrijos centras
 


 
Taip pat skaitykite
Medikai sutinka, kad mūsų sveikata ir gera savijauta net 50% priklauso nuo gyvenimo stiliaus ir mitybos, tad labai svarbu vaikučiams įdiegti...

Transriebalai kiekvieno sveikatai kelia didelį pavojų, tačiau būtent vaikus, kurių suvokimas apie sveiką gyvenseną dar tik formuojasi,...

Dešrelės, mieliniai ir miltiniai blynai, kotletai su riebiais padažais, bulvytės fri ir bulviniai patiekalai su padažais, batonas su...

Dažnai galime išgirsti nuomonę, kad mokyklų valgyklose vaikai maitinasi gana prastai, o patiekiamas valgis nepakankamai sveikas ir...

Rašyti komentarą

 
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (277)
Oskaras