Kalėdoms artėjant... Šventiniai saldumynai iš viso pasaulio


2013 12 23 | Autorius: Mama.lt

Kalėdoms artėjant... Šventiniai saldumynai iš viso pasaulio

Kalėdos mums asocijuojasi su daugeliu dalykų - Kalėdų seneliu, dovanomis, kvepiančia eglute, girliandomis, žvakėmis, sniegu, gerumu ir pakylėta nuotaika, o taip ir bendra vakariene ar pietumis, tad, neatsiejamai, Kalėdos siejasi ir su gardumynais. Lietuviai neįsivaizduoja šventinio stalo be kūčiukų ir aguonų pieno, įvairių saldžių pynių ir pyragų, tačiau kokius saldumynus šventėms kepa kitų šalių gyventojai?

JAV – moliūgų pyragas – su cinamonu ir imbieru, apliejamas varškės kremu.
Ispanija - nuga - ruošiama su cukrumi ar medumi ir skrudintais riešutais.
Vengrija - beigli - specifinis mielinės tešlos vyniotinis su tirštu, ryškaus skonio karčiai saldžiu įdaru.
Italija - panettone - saldi duona su prieskoniais ir džiovintais vaisiais, kuri buvo pradėta kepti Milane.
Švedija - pepparkakor - tradiciškai širdutės, žvaigždutės ar ožkytės formos imbieriniai sausainiai.
Anglija - Kalėdinis pudingas - garuose ruoštas pudingas su džiovintais vaisiais ir riešutais, dažniausiai gaminamas su taukais.
Portugalija - pain perdu - baltos duonos skrebutis, mirtytas saldžiame omlete su cinamonu.
Vokietija - lebkuchen - dideli meduoliai, dažnai išpuošti, su cukraus glajumi išrašytais palinkėjimais.
Prancūzija - buche de Noel - vyniotinis su kremu, kuriam suteikiamas rąsto pavidalas, dažnai gaminama su vyšnių uogienės įdaru.