Naudingų ir kenksmingų saldumynų hit paradas


2011 12 19 | Šaltinis: Woman.ru, 123rf nuotr.

Naudingų ir kenksmingų saldumynų hit paradas

Kokios gi šventės be saldumynų? Neabejotinai jų bus ir jūsų namuose. Ar tai – galas sveikam gyvenimui ir jūsų mitybos kontrolei? Nebūtinai! Dietologai primena, kad ne visi saldumynai vienodai kenkia jūsų sveikatai ir figūrai.

 

Visi maisto produktai turi tam tikrą kiekį kalorijų, kurias sudaro baltymai, riebalai ir angliavandeniai. Beje, organizmui reikia ir vieno, ir kito, ir trečio. Tačiau storėjama tik nuo riebalų ir angliavandenių kalorijų – jei jų suvartojama per daug (daugiau nei 300 g).

 

Todėl saldumynai sukurti tam, kad jais būtų galima mėgautis, o ne tam, kad viliotų, gundytų ir gadintų figūrą. Saldumynai valgomi po pagrindinio patiekalo ir po truputį – tai pagrindinė taisyklė visiems, kurie nori kontroliuoti savo kūno svorį.

 

Dar geriau, jei iš visos saldumynų įvairovės išsirinktumėte pačius naudingiausius.

 

Naudingi saldumynai

 

Nr.1: Šokoladas

 

Šokoladas – saldumynų lyderis savo sudėtimi. Jame gausu baltymų, kuriuose slypi ir vadinamasis laimės hormonas serotoninas – universalus antidepresantas. Viskas būtų puiku, bet... 100 g šokolado „sveria“ nuo 550 iki 650 kcal. Kiek šokolado galima suvalgyti siekiant numalšinti stresą? Nesunku suvokti – dozė labai įvairi. Esama moterų, kurios kritinėmis mėnesio dienomis suvalgo po 2-4 plyteles šokolado, o tai – maždaug 200-400 g, taigi nuo 1200 iki 2500 kcal. Kitaip tariant, tai – jau bemaž pusė ar net visos dienos racionas. Štai ir priežastis kauptis viršsvoriui!

 

Nereikalingus kilogramus augina ne serotoninas ir ne šokolade esantys baltymai. Lieknėti trukdo kakavos sviestas, kurio šokolado sudėtyje esama nuo 35 iki 50 procentų. Taip pat su cukrumi gaunamos angliavandenių kalorijos.

 

Šokoladas geriausias dar ir tuo, kad jo pagrindas – augalinis kakavos baltymas, kuriame nėra cholesterino, jis įsisavinamas lėtai, todėl puikiai pasotina. Be to, gerame šokolade esama ir daug organizmui reikalingų elementų: kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, B grupės vitaminų, vitamino PP, lecitino – kitaip tariant, visko, ko reikia atminčiai ir smegenų veiklai gerinti.

 

Kiek galima suvalgyti? Per dieną – ne daugiau 20-30 g. Tai maždaug trečdalis ar ketvirtadalis 100 g šokolado plytelės.

 

Nr. 2: Džiovinti vaisiai

 

Džiovinti vaisiai – geriausias saldumynas po šokolado. Tai natūralus produktas, kuriame gausu vitaminų, pektinų, ląstelienos, antioksidantų, fruktozės ir bioflavanoidų. Maistingas ir tuo pat metu kaloringas produktas – juose esama ne mažiau kaip 250-300 kcal 100 g.

 

Linkusiems į vidurių užkietėjimą džiovintus vaisius rekomenduojama vartoti per naktį išmirkytus, ant tuščio skrandžio – ir netgi išgerti skystį, kuriame jie mirko. Svarbiausia – neapgaudinėkite savęs. Džiovinti vaisiai – tai džiovintos slyvos, abrikosai, obuoliai, kriaušės ir pan. – vaisiai, kurių saldumas natūralus, o anaiptol ne „nuodingomis“ guašo spalvomis akį viliojantys cukruoti kubeliai.

 

Kiek galima suvalgyti? 3-4 vnt. per dieną.

 

Nr. 3: Medus

 

Kalorijų – tiek pat, kiek ir cukruje (1 arbatiniame šaukštelyje – apie 40 kcal), tačiau naudos organizmui – neabejotinai daugiau. Meduje apstu ir mikroelementų, ir vitaminų, ir bioflavanoidų – antioksidantų.

 

Kiek galima suvalgyti? Diabetikam – po 1-2 šaukštelius kas antrą dieną. Besirūpinantiems savo svoriu – ne daugiau kaip 1 šaukštelį per dieną. Liekniems žmonėms galima medaus pasmaguriauti ir daugiau. Tiesa, primename: medus – stiprus alergenas, tad jo geriau nepadauginti.

 

Nr. 4: Marmeladas, zefyrai, pastilės, uogienė

 

Šiuose saldumynuose nėra nei baltymų, nei riebalų, nei vitaminų. Ir labai mažai mikroelementų.Visos 300 kcal, telpančių į 100 g šių skanėstų, sudarytos iš angliavandenių. Tačiau angliavandeniai sudega greitai. Svarbiausia – nesukrimsti jų per daug.

 

Kiek galima suvalgyti? 1-2 pastiles, arba 1-2 zefyrus, arba 1-2 marmelado šaukštelius – ir viskas. Nerekomenduojama valgyti kasdien, užtektų keleto kartų per savaitę. Beje, naminė uogienė naudingesnė nei tiesiog cukrus, nes ji pagaminta iš natūralių uogų. Jos vartojimo taisyklės kiek švelnesnės: 1-2 šaukšteliai per dieną.

 

Kenksmingi saldumynai

 

Nr. 1: Cukrus

Cukrus – tai 100 procentų angliavandenių kalorijų, gryna gliukozė. 100 g cukraus – tai 374 kcal. Nė vieno vitamino, jokių mineralinių medžiagų, nei pėdsako baltymų.

 

Nr. 2: Ledinukai

 

Ledinukai – tai 96 procentai angliavandenių kalorijų. Jų kaloringumas panašus į cukraus, 100 g – 362 kcal. Jokių vitaminų nei mikroelementų.

 

Nr. 3: Limonadas

 

Stiklinė limonado – tai taip pat šimtaprocentinės angliavandenių kalorijos. Įprasto limonado kaloringumas – itin aukštas, apie 1500 kcal 1,5 l butelyje. Ir ničnieko naudingo organizmui.

 

Nr. 4: Tortai

 

Net jei ant torto pakuotės puikuojasi etiketė, esą gaminys mažai kaloringas, verčiau pasikliaukite sveiku protu, o ne tuo, kas parašyta. Vargu ar torte yra mažiau nei 300 kcal 100 g. Antra, konditerijos pramonėje gausiai naudojamas margarinas. O tai – itin nesveiki trans riebalai. Taigi gabalėlis torto kenkia ne tik jūsų figūrai, bet ir sveikatai.

 

Išvada: Geriau tą patį kalorijų kiekį gauti su bent kiek naudingu maistu, kuriame būtų ir baltymų, ir naudingųjų angliavandenių iš daržovių bei vaisių, taip pat duonos, košės, natūralių uogų, sulčių, aliejaus.

 

Bendros taisyklės

 

• Saldumynus valgykite pirmoje dienos pusėje, iki 15-16 val. Tai pasakytina ir apie saldžius vaisius.

 

• Saldumynai valgomi po pagrindinio maisto. Tik taip jie neprovokuos cukraus kiekio šuolio kraujyje. Priešingu atveju pasmaližiavus poveikis bus toks, kad nuotaika iš pradžių staigiai pakils, o paskui greitai kris, organizmas ims išskirti daugiau hormono insulino, kuris skatina riebalų kaupimąsi.

 

Gudrūs triukai

 

1. Savo mėgstamą šokoladą valgykite ne šiltą, o atšaldytą, kurį laiką pabuvusį šaldymo kameroje. Taip grauždama jo suvartosite mažiau.

 

2. Jei valgote marmeladinius saldainius ar meduolius, nepatingėkite juos supjaustyti kuo smulkiau. Taip skanėstu mėgausitės ilgiau, o su kiekvienu kąsneliu – nauja malonumo banga.

 

3. Gėrimus ir maistą dažniau gardinkite vanile, cinamonu – šie prieskoniai sumažina potraukį saldumynams.

 

4. Saldumynus visada valgykite sąmoningai ir nesikankinkite, kad darote nuodėmę – jei jau valgote, leiskite sau pajusti malonumą.

 

5. Susikoncentruokite į patį valgymo procesą. Saldumynai – tai malonumas, kurio nereikėtų derinti su televizoriaus žiūrėjimu, plepėjimu su draugais ar knygos skaitymu.

 

6. Dosniai saldumynais vaišinkite savo artimuosius, bičiulius, kolegas – visi patirs malonumą, o padalinus visiems bendrą kalorijų skaičių niekam nepadarysite žalos.