Supermaistas


2014 02 01 | Autorius: Eglė Zubkauskaitė

Supermaistas

Visi žinome, kad šių laikų maisto produktai, perėję apdorojimo, perdirbimo, genetinių mutacijų ir cheminių trąšų atakų procesus, visiškai neprimena tų maisto produktų, kuriuos valgė prieš mus gyvenusios kartos. Todėl nieko keisto, jog net ir nebadaudami, o normaliai besimaitindami, mes nesugebame suteikti organizmui visų reikalingų vitaminų ir mineralų. Kita vertus, kuo toliau, tuo labiau stebimės, jog sintetinių maisto papildų rijimas saujomis teigiamų rezultatų irgi neatneša.

Kol vieni skaito skirtingų specialistų referatus apie maisto papildų naudą ar žalą, jų būtinybę ar absoliutų ignoravimą, kiti tiesiog ieško...supermaisto.

Kas tai yra? Apie tai kalbiname supermaistu prekiaujančios bendrovės „JRM Baltic“ vadybininkę Aistę Poškutę.

 

Supermaistas – skamba tarsi iš fantastikos srities...

Na, turint omenyje šių dienų gamtos užterštumą, užauginti ir pateikti vartotojui tokį maistą yra beveik aukštosios technologijos. Nes supermaistas - tai ypatingos kokybės produktai, kurie yra auginami išskirtiniuose natūraliuose ūkiuose, nenaudojant jokios chemijos, neapdorojami termiškai, sekami ypatingai griežtos kontrolės sistemos – nuo produkcijos užauginimo iki sandėliavimo.

 

Jūsų įmonė prekiauja kompanijos „Victus Vital“ produktais. Kokia tai kompanija?

„Victus Vital“ produkcija yra tarp sparčiai augančių supermaisto ir natūralių produktų ženklų Europos Sąjungoje. „Victus Vital“ susikūrė Helsinborge, Švedijoje ir yra atstovaujama Suomijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje, Lenkijoje, Lietuvoje bei Olandijoje ir taip pat siekia daugiau atstovaujančių šalių Europos Sąjungoje. Taigi, „Victus Vital“ ženklas užtikrina, kad visi produktai atitinka visus Europos Sąjungos maisto kokybės standartus, kurie garantuoja maksimalią saugumo ir kokybės kontrolę.

 

Kokius būtent produktus įvežate?

Kol kas siūlome čija sėklas, maca miltelius, mangostano sultis ir Criollo kakavos drožles. Vėliau bus ir kitų produktų.Orientuojamės į didmeninę prekybą, tačiau prekiaujame ir internetinėje mūsų svetainėje www.victusvital.lt bei visose parduotuvėse „Bioteka“, visose „Bio sala“ parduotvėse, o taip pat parduotuvėse „Gamtos kerai“ Klaipėdoje ir „Medetka“ Tauragėje.

 

Ar lietuviai lengvai priima nežinomus produktus, juolab, kad jie nėra pigūs?

Mums vis mažiau reikia įrodinėti, jog kur kas racionaliau pildyti savo organizmą naudingosiomis medžiagomis yra naudojant natūralų produktą, kurį organizmas idealiai įsisavina. Be to, tokio supermaisto pakanka labai nedidelių kiekių, kad kiekvieną dieną gautume tai, kas būtina organizmui. Pavyzdžiui, čija sėklos. Tai tikras B grupės vitaminų, kalcio, kalio, magnio, geležies, cinko, omega 3 ir omega 6 aminorūgščių šaltinis. Jos yra neutralaus skonio, todėl čija sėklas galima berti ant daugelio patiekalų ar į gėrimus. Žiupsnelis čija sėklų ryte - ir jūs jau gavote būtiniausių vitaminų ir mineralų.

 

Na, o mangostano sultys?

Šis nepakartojamas tropinis vaisius atkeliavo iš Tailando. Jis ne tik skanus, bet jame gausu vitaminų C, E bei biologinių elementų, vadinamų ksantonais, kurie teigiamai veikia žmogaus imuninę ir endokrininę sistemas, stimuliuoja širdies veiklą. Kiekvieną dieną reikia išgerti labai nedidelį kiekį šių sulčių – 28-84 g, kad suteiktume pagalbą organizmui kovoje su virusinėmis, bakterinėmis ir grybelinėmis infekcijomis, padėtume slopinti alergines reakcijas. Beje, mangostanas – vienas iš nedaugelio medžių, kuriems nereikia priemonių, apsaugančių nuo kenkėjų ir ligų, taigi, mangostano sultys 100 proc.natūralus maisto papildas be priemaišų, vertingas maistinių medžiagų šaltinis.

 

Kuo ypatingos criollo kakavos drožlės?

Kakavos naudą žmogaus organizmui sudėtinga pervertinti, kadangi joje yra daug žmogaus sveikatai naudingų medžiagų: polifenolis, magnis, serotoninas, epikatetsinas - daugiau nei 400 maistinių junginių.Kakava puikiai pakelia nuotaiką. Criollo – vienas seniausių kavamedžių rūšių. Criollo kakava išsiskiria itin aukšta kokybe ir nuostabiu aromatu – tai labai reta kakavos rūšis, užimanti tik 1 procentą pasaulio kakavos gamybos.

 

Minėjote, kad labai populiarūs yra Maka milteliai, ypač tarp vyrų... Kam jie skirti?

Na, pradėkime nuo to, kad maka šaknis tiek mityboje, tiek medicinoje plačiai vartojo Inkai. Iki mūsų dienų išliko legenda bylojanti, kad Inkų kariai prieš eidami į mūšį vartodavo maką, todėl būdavo stiprūs ir ištvermingi. Tačiau grįžus į miestą Inkų kariams buvo draudžiama jų vartoti, kad apsaugoti užkariautas moteris nuo seksualinių Inkų karių impulsų, kuriuos sukeldavo maka. Prekiaujame maka milteliais iš Peru – ten ji labiausiai paplitusi. Bet populiari ir Šiaurės, Pietų Amerikoje, Europoje, kur labiausiai žinoma kaip „peruaniška viagra“ ar „peruaniškas ženšenis“. Tokią reputaciją maka gavo, kadangi tiek vyrai, tiek moterys pastebėjo, jog maka stimuliuoja libido. Tačiau tai ne visos vertingos makos miltelių savybės. Juose gausu magnio, fosforo, kalcio, cinko, geležies bei B grupės vitaminų, randamos net 23 aminorūgštys bei polisacharidai. 1 arbatinis šaukštelis per dieną turėtų suteikti jėgų ir gyvybingumo.

 

Kodėl šių produktų užtenka labai nedidelių kiekių?

Kaip minėjau, tai supermaistas – tiek dėl savo švarumo ir kokybės, tiek dėl naudingų medžiagų koncentracijos. Pavyzdžiui, čija sėklose omega 3 yra 8 kartus daugiau nei lašišoje, 3 kartus daugiau geležies nei špinatuose ir 5-6 kartus daugiau kalcio negu karvės piene. Criollo kakavos drožlėse – net 4 kartus daugiau vitamino C nei citrinose. Makos milteliuose – 5 kartus magnio nei petražolėse, 5 kartus daugiau baltymų nei kiaušiniuose, ir net 30 kartų daugiau kalcio nei špinatuose.