Forumas > Virtuvė > Gurmanų užeiga > Žemaitiškas kastinis
 
 
 
Jei norite diskutuoti, turite Užsiregistruoti arba Prisijungti
 
 
 
 
Sukurtos temos: 3   Diskusijose pasisake: 253
 
2010-02-21 13:02

Mergaitės, parašykit, kaip skaniai ir greitai susukti kastini. šeima labai mėgsta.


 
 
Sukurtos temos: 33   Diskusijose pasisake: 7020
 
2010-02-21 15:41

megstu ir as kastini niam niam niam,gaminimo buda tikrai nezinau bet jei nepamirsiu paklausiu mamos,atsimenu amzinatilsi mociute visada gamindavo kastini


 
 
 
 
Sukurtos temos: 15   Diskusijose pasisake: 2703
 
2010-02-21 15:51

kastinys ir man ziauriai patinka, bet  labai sunku ji tikrai skanu pagamint, mano mama moka daug ka mokino bet nesiseke mokinem ismokti :) siaip musu giminej  beveik vienintele ji ir temoka....  zinau kad sudetis tai rugstas pienas (kefyras) grietine, druska kmynai, kiti deda cesnaka.... o visa paslaptis procese, reik moket ji sukt.... kad grietine nesusoktu i sviesta....



 


 


http://muzospalyteta.edicypages.com/lt  myliu rankdarbius

 
 
 
 
Sukurtos temos: 86   Diskusijose pasisake: 13844
 
2010-02-21 18:31

As anksciau apie toki dalyka kaip kastinys,nieko nezinojau,kol neistekejau nuo zemaitijos kilusio vyro.Bet mes jo niekada negaminame.Jei kada sugalvojame,tai paprasciausiai nusiperkame indeli ir viskas.













 


 


 


 


 


 


 


 


 

 
 
 
 
Sukurtos temos: 11   Diskusijose pasisake: 246
 
2010-02-21 19:58

stai koki receptuka radau  Žemaitiškas kąstinys
1,5 l geros kaimiškos grietinės, arbatinis šaukštelis sviesto, 50 g kmynų, druskos.
Šaukštą grietinės ir šaukštelį sviesto sukti mediniu šaukštu moliniame inde. Susidarius „kruopelytėms”, sukti įstačius į kitą indą su karštu vandeniu (neperšildyti!). Iškėlus iš vandens vėl dėti šaukštą grietinės ir šildant sukti. Taip kartoti kol bus sudėta visa grietinė. Baigiant sukti masė turi būti vientisa, balsvos spalvos. Pradėjus masei tirštėti sudėti kmynus. Bus kastinys su kmynais. Vietoje kmynų įdėjus kvapiųjų pipirų, bus kastinys su pipirais. Be pipirų ir kmynų, žemaičiai dar vartoja česnako sultis, mėtas. Aguonas, svogūnų laiškus. Dažyti kastinius galima kiaušinių tryniais, morkų bei burokėlių sultimis.
Kastinys valgomas su karštomis bulvėmis, išvirtomis su lupenomis. Žemaičiai kastinį valgo ir su kiaušiniais, duona, košėmis.
Sukant liesą arba kasdienį kastinį, be jau minėtos grietinės ir sviesto bei prieskonių, dar naudojamas ir rūgęs pienas (nuo 1,5 iki 0,5 l). Kasdienį arba liesą kastinį sukame taip pat, kaip ir šventinį, tik šiuo atveju reikia būti atidesniam, kad patiekalas nebūtų persuktas ir peršildytas. Pradedama sukti kaip ir šventinį. Po to sukant ir pašildant vis įdėti po šaukštą grietinės ir rūgusio pieno arba kefyro.

Kastinys
Sviesto;
Grietinės;
Susmulkintų svogūno laiškų;
Druskos ir pipirų pagal skonį.
Į molinį indą, įstatytą į indą su karštu vandeniu, lygiomis dalimis dedame sviestą ir grietinę, pastoviai ir energingai maišant mediniu šaukštu.
Masė sukama mediniu šaukštu iki purumo.
Tada paskaniname druska, pipirais ir smulkiai susmulkintais svogūno laiškais.
Kastinį sudedame į mažesnius indelius ir atšaldome.
Paprastai kastinys valgomas su karštomis bulvėmis arba duona.


 
 
 
 
Sukurtos temos: 86   Diskusijose pasisake: 13844
 
2010-02-21 20:39

Kiek terliones.Tai jau geriau nueini,nusiperki nei vargti nei ka.Nors as ir nesu didele jo megeja.Retkarciais gerai.













 


 


 


 


 


 


 


 


 

 
 
 
 
Sukurtos temos: 3   Diskusijose pasisake: 253
 
2010-02-21 20:58

Ačiū už receptėlį. Sutinku, kad daug terlionės, bet garantuotai, kad be konservantų visokių. O ka perki parduotuvej- tai dar neaišku, ar ten kastinis ir iš ko jis padarytas.


 
 
 
 
Sukurtos temos: 86   Diskusijose pasisake: 13844
 
2010-02-21 21:02

linora 2010 02 21    

Ačiū už receptėlį. Sutinku, kad daug terlionės, bet garantuotai, kad be konservantų visokių. O ka perki parduotuvej- tai dar neaišku, ar ten kastinis ir iš ko jis padarytas.

 

Na ,matai,jei tu turi kaimiskos grietines,kaimisko sviesto,tai gal ir naturalesni pasidarysi.Bet jei gaminsi is pirktines grietines,sviesto ar kefyro,tai tu konservantu bus ne ka maziau.













 


 


 


 


 


 


 


 


 

 
 
 
 
Sukurtos temos: 3   Diskusijose pasisake: 253
 
2010-02-21 21:20

Viena bendradarbė iš sviesto ir šaltibarščių kefyro darė, tai liuks gavosi, labai gaivus ir neriebus.


 
 

 


Viršun ^ | Forumas > Virtuvė > Gurmanų užeiga > Žemaitiškas kastinis

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Šiandien gimtadienius švenčia (138)
Mindaugas