Sveikata > Moters sveikata > Kaip maitintis, kai vargina...
 

Kaip maitintis, kai vargina vidurių užkietėjimas


2007 03 13 | Autorius: Giedre
 


Pagal taip, kaip veikia motorinę žarnyno funkciją, visus maisto produktus galima suskirstyti į penkias dideles grupes:

Pirmajai grupei priskiriami maisto produktai, veikiantys refleksiškai (sudirgina skrandžio termoreceptorius). Tai šalti patiekalai: ledai, pieno kokteiliai, šaltibarščiai, kriušinys, šaltieji drebučiais užpilti patiekalai ir t.t. Vidurius laisvinantis poveikis bus stipresnis, jeigu šiuos valgius valgysite nevalgę arba kaip pirmuosius patiekalus. Šiai grupei priskiriamas ir šaltas vanduo, kurį rekomenduojama gerti ryte prieš valgį.

Antrosios grupės maisto produktai skatina tulžies pūslės susitraukimą, todėl į žarnyną išsiskiria tulžies rūgštys. O jos, kaip žinome, dirgina chemoreceptorius ir yra fiziologinis žarnyno peristaltikos stimuliatorius. Šiai grupei priklauso įvairūs riebalai, ypač augaliniai (grietinė, grietinėlė, saulėgrąžų, kukurūzų, alyvų aliejus ir t.t.), kiaušinio trynys, saldumynai (medus, sirupas, uogienės).

Trečiosios grupės maisto produktai vidurius laisvina veikdami žarnyno chemoreceptorius. Tai rūgščios uogos, sultys, pieno gėrimai, rūgštesni nei 90 – 100 laipsnių pagal Ternerį (šviežias kefyras).

Ketvirtąją grupę sudaro hipertoniniai tirpalai. Jai priskiriami cukraus tirpalai (uogienė, medus), koncentruoti valgomosios druskos tirpalai (silkė, sūdyti agurkai ir t.t.). Į žarnyną patekus aukščiau išvardintiems patiekalams ir produktams, suaktyvėja skysčių judėjimas į žarnos spindį, kad būtų atskiestas hipertoninis tirpalas. Tokiu būdu paveikiami ir žarnos baroreceptoriai. Rezultatas – padidėjęs propulsinis žarnyno aktyvumas.

Vidurius laisvinantys penktosios grupės maisto produktai padidina žarnyno turinio tūrį (skaidulos ir ląstelių sienelės, jungiamasis audinys). Šiai grupei priskiriamos daržovės ir vaisiai, kruopos, kuriose yra daug maistinių skaidulų (ropės, ridikai, ridikėliai, burokėliai, griežčiai, moliūgai, perlinės kruopos, kviečiai ir t.t.).
Kulinarinis paruošimas: maistą reikia gaminti garuose, virti vandenyje, kepti orkaitėje; tiekiamas nesmulkintas; daržoves ir vaisius galima valgyti ir virtas, ir šviežias.

>> 2 psl.
Puslapis 1 iš 2 >> Kitas

 
Taip pat skaitykite
Silpnumo jausmas, staiga subjurusi nuotaika, apatija ar net pykčio priepuoliai – atrodo, kad griūna visas pasaulis, tad beliko susigūžti...

Atšilus orams moterys skuba į grožio salonus ne tik pasikeisti plaukų kirpimą, dažymą, pasidaryti manikiūrą ar pedikiūrą, bet ir...

Gimusio mažylio pagrindinė užduotis yra augti, o tam, žinoma, reikalinga energija, kuri gyvenimo pradžioje gaunama iš mamytės pieno....

Ginekologinės ligos tebeišlieka tabu - moterys bijo apie jas kalbėti, nepakankamai domisi, tarsi susigyvena su šiuos susirgimus...

Rašyti komentarą

 
TADAS
2012-07-21 08:42:37
Labai geras , detalus straipsnis. Medikai konsultacijose nesivargina paaiskinti-iskirti atskiru produktu grupiu ir ju veikimo principo esant viduriu uzkietejimui. Daznai informacija buna bendro pobudzio ir klaidinanti. Aciu!
 
 
 

 
Šiandien gimtadienius švenčia (201)